USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Як на Волині виробники цукрових буряків заробляють на схемах

27 Вересня 2016 17:04
Вантажівки з цукровими буряками руйнують нещодавно відремонтовану автомагістраль, а розрахунок за надлишкову масу сировини на цукрових заводах, ймовірно, відбувається за «кеш», - вважають в облдержадміністрації.

Про це йшлося під час оперативної наради в голови Волинської облдержадміністрації 26 вересня.

Директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Юрій Горбенко поінформував, що за станом на 25 вересня сільгосппідприємства зібрали цукрові буряки на площі 2,5 тисячі гектарів за середньої врожайності понад 400 центнерів з гектару, а в окремих господарствах врожайність сягала понад 800 центнерів. Цукристість становить 18-19 % та більше. Активно включилися в сезон цукроваріння Гнідавський цукровий завод та Іваничівський цукровий завод «Європа цукор». Вже виробили 16 тисяч тонн цукру, оптово-відпускна ціна становить в межах 13 гривень за кілограм. Прийомка цукрових буряків від населення розпочнеться з 3 жовтня Гнідавським цукровим заводом, а з 10 жовтня запрацюють бурякопункти заводу «Європа цукор».

Своєю чергою, голова ОДА Володимир Гунчик звернувся до керівників сільськогосподарських підприємств, які починають здавати цукровий буряк на приймальні пункти. З його слів, проїхавши новозбудованою дорогою Луцьк-Львів, можна побачити, як «нищать те, що нещодавно збудували». Так, як зауважив Гунчик, він бачив непоодинокі виїзди вантажівок просто з поля на дорогу, які тягнули за собою сотні кілограмів волинських ґрунтів і розвозили їх по трасі. А це, мовляв, рано чи пізно призведе до її пошкодження. Окрім того, таке відношення - це безгосподарність та неповага до роботи дорожніх служб і тих, хто вкладав кошти громади в відновлення важливої магістралі.

Іншим важливим питанням є перевантаження автомобілів і перевезення цукрових буряків з місця збору до цукрових заводів.

Юрій Горбенко повідомив, що спілкувався з водіями, яких наймає Гнідавський цукровий завод, і вони чітко знають, що за більший обсяг буряків у пункті прийому не платять. Таким чином, процес перевантаження врегульований самим підходом до оплати і перевантажувати фури невигідно перевізнику.

На це голова ОДА просив показати бодай один випадок, коли на завод прибув вантаж масою понад 24 тонни на вісь і зсипані з вантажівки буряки лежать на землі. Він не вірить у те, що, якщо на пункт збору привезли більше встановленого обсягу буряків, їх зсипають на узбіччя. Швидше за все, з його слів, у документах вказують 24 тонни, а фактично «йде кеш або інші системи розрахунків». Так, ніхто досі не скаржився, що буряки не приймають на цукровий завод і поблизу цукроварень лежать кагати "безхозного" буряка.

Нагадаємо, що під час нещодавнього робочого візиту на Волинь віце-прем’єр-міністра Володимира Кістіона оглянули пересувний ваговий комплекс на автошляху Львів-Радехів-Луцьк. Під час інспекції йшлося про те, що для збереження доріг області від руйнування потрібно ще п’ять пересувних ваг.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
бандерівець Показати IP 27 Вересня 2016 17:52
як виробник цукрового буряка хочу запросити цих двох дятлів ( можу сказати їм це у вічі!!!) коли буду копати буряк нехай приїдуть та покажуть як виїзджати з поля!! І хай Горбенко про врожайність 800 ц розказує не після того як побухав з Стефановичем а до того!! І щось крепко взялися ці гаспідарі за завод видно мзду ще не получили....
Павло Показати IP 27 Вересня 2016 18:13
То давайте краще закрийте гнідаву! Будете радехівський цукор жувати і не буде проблем з брудом на дорогах! Нехай гунчик розкаже, як якісно дороги будують, а потім про чистоту узбіч і темні схеми! Господар автобусний! Які автобуси випускали при його керівництві богданом і такі дороги ми зараз маємо
Колгоспник Показати IP 27 Вересня 2016 18:17
Закінчилась савдепія і газончики з зілами! Правильніше гунчику стати на вазі на заводі і тоді трандіти! Чи може фермери мають будувати ваги в полі, щоб буряк важити! І мийки заодне, щоб чистоту тримати! А буряк сам виросте і прилетить на завод
555 Показати IP 28 Вересня 2016 08:52
менше з будівництва доріг треба красти

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus