USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 42.65 42.95
  • PLN 9.76 9.94

З чим звертатися в Офіси розвитку кварталу*

7 Жовтня 2015 14:42
У Луцьку більше місяця тому розпочали роботу Офіси розвитку кварталу. Фактично, їхні працівники виконують завдання органів місцевого самоврядування: збирають інформацію про проблеми, які найбільше турбують місцевих мешканців, надають рекомендації, як правильно вчинити, а також самі долучаються до їхнього вирішення.

Діяльність офісів є ініціативою і фактично розширенням роботи Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» - його так званим сервісним центром. На четвертому році існування Фонду виникло рішення стати ще більш доступними для людей і відкрити представництва в різних мікрорайонах міста. Якщо раніше до головного офісу Фонду зверталися здебільшого в критичних випадках, коли допомоги вже було просити ні в кого, то тепер «Новий Луцьк» закликає не відкладати й більш побутові питання: житлові, комунальні, юридичні – усі вони знайдуть кваліфіковану пораду й супровід менеджерів Офісів розвитку кварталу.

Попри численні закиди робота Офісів – не передвиборчий проект, запевняють у Фонді. Навпаки, вони стануть і частково вже є майданчиком для співпраці депутатів міськради з мешканцями. Так, семеро працівниць Офісів уже стали кандидатами в депутати до Луцької міськради, готові вони продовжувати діяльність і після виборів. Й оскільки робота «на окрузі» уже є їх постійним місцем праці, то й спілкуватимуться вони з лучанами не «від сесії до сесії», а протягом робочого тижня.



Експеримент

Найкращий спосіб перевірити – відчути на собі. Тому знайомство із роботою Офісів розвитку кварталу вирішили розпочати, поскаржившись туди на поганий стан під’їзду та байдужість «жеку».

Проблема не вигадана: п’ятиповерхова «хрущовка» у Привокзальному мікрорайоні Луцька і справді в поганому стані – як ззовні, так і всередині. Працівники Житлово-комунального підприємства №3, що обслуговує будинок, багато років поспіль посилаються на відсутність коштів. Коли мешканці запитують, куди йдуть сплачені гроші за «квартплату», вказують на підмурований минулоріч цоколь – мовляв, у цьому будинку цоколь відремонтували, в іншому – дах, ще десь вікно в під’їзді вставили – на всіх не настарчишся.

Офіс розвитку кварталу у цьому мікрорайоні розташований на вулиці Романа Шухевича (колишня – Кузнєцова).

Запросивши до столу, менеджер Тетяна Янчук запитує про мету візиту. Почувши розповідь про неефективну роботу «жеку», цікавиться, чи не розглядали варіант створити у будинку Об’єднання співвласників (ОСББ). Пояснює переваги: уся «квартплата» лишатиметься у розпорядженні будинку і самі мешканці будуть приймати рішення, на що витрачати гроші. Пояснюємо, що такий варіант – малоймовірний, адже в будинку проживають переважно пенсіонери, а молоді мешканці – здебільшого квартиранти.

Тетяна розповідає, що в силу вступив Закон, за яким до липня наступного року усі жильці багатоповерхівок змушені будуть визначитися із створенням ОСББ або співпрацею з управляючою компанією. Інакше рішення щодо утримання будинку, починаючи від ремонтів і закінчуючи формуванням тарифів, міська влада буде приймати самостійно і не радячись із людьми.

«Ми проводимо безкоштовні навчання для всіх бажаючих створити ОСББ, – каже Тетяна. – Надаємо всі необхідні консультації. Мешканцям, навіть якщо це пенсіонери, не треба далеко йти, наш офіс поруч. До того ж, зараз Фонд «Новий Луцьк» в рамках програми підтримки ОСББ компенсує витрати на реєстрацію об’єднання (відкриття рахунку, печатки тощо). Загалом ОСББ можна створити за два тижні».

Під час розмови викрились й інші проблеми: старі дерева перед вікнами, купи сміття, які двірники змітають під бордюри і не вивозять, погана електропроводка в під’їзді, через яку лампочки «горять» чи не щодня… Тетяна запропонувала заповнити заявку із вказаними проблемами, а також поцікавилась, чи зверталися до депутата свого округу. Зізнаюся чесно: ні…

Менеджер – кандидат – депутат?

«Я 14 років працювала в «Укртелекомі», це була моя єдина робота, – розповіла Тетяна Янчук. – Тому прийняти рішення про зміну роботи було непросто. Але так склалися обставини. Шукати інше місце почала ще в червні, але не знаходила нічого, що було б до душі. Коли дізналася, що будуть відкриватися Офіси розвитку кварталу від Фонду Ігоря Палиці, відіслала резюме. І невдовзі мене запросили на співбесіду. Вже під час розмови зрозуміла, наскільки хочу працювати з цими людьми. Ставлення до мене, як до потенційного працівника, відрізнялося від типової поведінки роботодавців. Раніше складалося враження, що прийшла проситися на роботу, а тут відчула, що мене запрошують, що я – потрібна.

Тетяна працювала трохи більше місяця менеджером Офісу розвитку кварталу, як отримала нову пропозицію: разом з кількома іншими працівницями Офісів стати кандидатами в депутати Луцької міської ради від «Українського об’єднання патріотів – УКРОП».

Як розповів під час представлення своєї команди кандидат на посаду Луцького міського голови Олександр Товстенюк, ідея делегувати менеджерів Офісів розвитку кварталу не була спонтанною і насправді вже під час першої співбесіди відбирали не просто хороших працівників, а – майбутніх депутатів.



«Ми підготували сильну команду, на сьогодні у Фонді «Новий Луцьк» працює 50 людей: 21 людина в центральному офісі і 29 – в Офісах розвитку кварталу. Ми дуже ретельно відбирали людей, опрацювали більше 130 резюме, провели 68 співбесід і зрештою обрали 29 чоловік. У разі, якщо ці люди стануть депутатами, вони продовжать роботу в Офісах і будуть працювати щодня – із понеділка до п’ятниці, із 9.00 до 18.00. Це буде так зване ядро міської ради», - зазначив він.

Робота на результат

Менеджер Тетяна Янчук каже, що розуміє мешканців, які звертаються за допомогою в Офіси розвитку кварталу. По-перше, тут працюють для того, щоб вирішувати проблеми, а не шукати пояснення, чому це зробити неможливо. А, по-друге, сама атмосфера робить відчутною різницю між затишним Офісом та «совковим» «жеком».

«Нещодавно довелося побувати в «жеку», бо оформляла документи на субсидію, – пригадує Тетяна. – Усе навколо в паперах, вони і на столі, і під столом, на них каву п’ють, бутерброди їдять… Жах».

Серед працівників іншого Офісу розвитку кварталу, що в старій частині Луцька на вулиці Кондзелевича, так само є кандидат у депутати міськради – Олена Оліферович.

«Попри те, що наш Офіс розташований в історичній частині міста, звернень з приводу збереження архітектурної спадщини чи чогось подібного поки не було, здебільшого звертаються щодо комунальних проблем», – розповіла Олена.

На відміну від Офісів у спальних районах, тут відвідувачів поки небагато, в середньому 3-5 на день. Усе – через тимчасову невіру людей, - вважає Олена Оліферович.

«Приходять відвідувачі, показують кіпи паперів зі зверненнями, довідками, відмовами… Вони пройшли вже не одну інстанцію. Не дивно, що зневірилися», - каже вона.

Серед звернень немало й таких, що стосуються матеріальної допомоги. Звертаються люди, які потрапили в складні життєві ситуації. Працювати з такими історіями – робота не для кожного. Запитуємо в Олени, чи не було пов’язаних із цим сумнівів.

– Перед тим, як відіслати резюме, зайшла на сайт «Нового Луцька». Чесно кажучи, була шокована від кількості програм Фонду, і тих добрих справ, які він робить… Люблю працювати з людьми, а коли є можливість допомагати їм – хіба можна вигадати кращу роботу?, – зізналась Олена Оліферович.

Тільки з позитивом

Офіс розвитку кварталу на проспекті Відродження у Луцьку – свого роду унікальний. Усі троє працівників – Юлія Дацюк, Катерина Матвійчук і Микола Калапуша – були відібрані кандидатами в депутати.

За кількістю звернень цей Офіс є одним із найактивніших. Працівники розповідають, що мають і досить несподіваних гостей. Приміром, перед нашим візитом в Офіс заходила працівниця «жеку»: познайомитися та домовитись про спільну роботу.

– Ми порозумілися, домовилися співпрацювати, – каже Юлія. – Проте, пам’ятаю, нещодавно зверталася в ЖКП №7 як мешканка. Живу на останньому поверсі, у нас протікав дах. Проте ремонт довелося робити за власні кошти.

На запитання, яким Юлія бачить хорошого депутата, відповіла просто: близьким до людей, ініціативним та з прогресивними поглядами.

«Працювати в Офіс вийшла із декретної відпустки, – розповіла Юлія. – Роботу стала шукати, ще сидячи вдома з донькою. Раніше працювала і бухгалтером, і в банківській сфері на керівній посаді. Але подобається працювати з людьми. Тим більше, до нас усі приходять з позитивом. Навіть, якщо мова про якусь проблему, репутація в Фонду така, що лучани приходять з хорошими емоціями, бо знають, що обов’язково отримають підтримку.

Катерина Матвійчук зізнається, що на роботі в Офісі нарешті знайшла себе.

«Я цього не афішую, але… у мене була непроста життєва ситуація і свого часу Фонд дуже допоміг моїй сім’ї. – Тому коли чоловік розповів, що «Новий Луцьк» шукає працівників, я зрозуміла: дуже хочу! Так в житті складалося, що пробувала працювати в різних сферах, і відчувала, що не можу «себе знайти». А от коли почула про цю роботу, зрозуміла: хочу тут працювати, хочу допомагати людям», – каже Катерина Матвійчук.

Ярослава ЛИПНЮК

Нагадаємо, Офіси розвитку кварталу розташовані за такими адресами:

вулиця Гордіюк, 37;

проспект Соборності, 38;

проспект Відродження, 10;

вулиця Кондзелевича, 30;

бульвар Дружби Народів, 6;

вулиця Корольова, 10; вулиця Ковельська, 47а;

вулиця Генерала Шухевича, 6.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
ЛУЧАНКА Показати IP 7 Жовтня 2015 15:02
Чому тільки перед виборами виникають подібні речі? Дуже у владу хочеться...Скільки можна - може досить вже? Як вже дістали ці фонди і їх подачки.
а Показати IP 7 Жовтня 2015 15:04
Вже починає тошнити, Палиця і Палиця, основна тема до виборів, ішов би сам на мера пройшов би, а з такими "кандидатами" даремно витратить гроші
Анонім до а Показати IP 7 Жовтня 2015 16:35
А ти сам що зробив для міста???
До менеджера Тетяни Показати IP 7 Жовтня 2015 15:44
Дівчинко, що ти розумієш в свої 20 з лишнім років? В тебе окрім гучних зазубрених лозунгів в голові більше нічого немає! Замість того, щоб обливати брудом той самий жек, постав себе на місце керівника того жеку. Ти навіть і сотої долі тих проблем, з якими працюють жеки, в своїй пустій голові не зможеш помістити
!!!!!!!!!???????? до До менеджера Тетяни Показати IP 7 Жовтня 2015 16:40
я користуюсь послугами ЖЕКу і можу сказати одне, що поки що все роблю за свої кошти, питання наступне навіщо вони мені???????
Хлоп до !!!!!!!!!???????? Показати IP 7 Жовтня 2015 17:15
Якщо так, то Вам дійсно до менеджера Тетяни:)) Вона Вас почує!
Анонім Показати IP 7 Жовтня 2015 15:54
палиця даремно витрачає гроші на ті офіси. краще зробив щось для міста чи для окремого будинку. то люди точно проголосують
Діма до Анонім Показати IP 7 Жовтня 2015 16:44
А Ви хочете сказати, що мало зробив???? Тільки він і робить все у місті.
Анонім до Діма Показати IP 7 Жовтня 2015 21:13
Що він ВСЕ робить? Може заасфальтував вам прибудинкові території, чи зробив ремонт даху, чи може ліфт поміняв?
meri до Анонім Показати IP 8 Жовтня 2015 10:33
а хто ж вам ці прибудинкові території асфальтував і тепер і минулі роки?, то ви поцікавтеся, за чиї це кошти було зроблено?!?! і майданчики для дітей, і т.д. все це палиця проплачує, а ви ще й недовольні, сором та й годі, краще мовчіть та цініть те що для вас робиться.
Хм....? Показати IP 7 Жовтня 2015 16:01
А чому так звані "офіси" відкрито лише у густозаселених районах Луцька? Виборців більше, чи тільки там проблеми???
Анонім до Хм....? Показати IP 7 Жовтня 2015 23:37
Кондзелевича, Ковельська, Корольова густонаселені райони? Ти взагалі з Луцька?
777 Показати IP 7 Жовтня 2015 18:53
И чего там пишут, мэр майбутний?
аяяй Показати IP 7 Жовтня 2015 21:14
А мне не посчастливилось попасть на работу в Фонд,кругом свои люди.А наемные работники так переживают за нас,так хотят нам помочь:-) :-) :-) :-) :-) :-)
Лучанин Показати IP 8 Жовтня 2015 01:31
Вибори закінчаться,офіси закриються)
meri до Лучанин Показати IP 8 Жовтня 2015 10:38
чомусь коли ще минулі вибори були, то багато хто говорив, що після виборів фонд перестане працювати та інше, але по цю пору фонд набирає все більших обертів(допомагає, підтримує, вкладає...), то чому ви такі критичні до офісів, чи може ви тролите когось???
Громада Показати IP 8 Жовтня 2015 16:15
Ці офіси Палиці не сильно допомагають у вирішені питань вони просто як психологи виглуховують і жаліють, дають правда кошти на створення ОСББ і розбирайтесь люди самі, тому я не бачу в них майбутнього після виборів , вони просто закриються
Сонечко Показати IP 9 Жовтня 2015 15:08
я цього не афішую, саме так, зараз повспливають ці бідні і нещасні яким фонд допомагав ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus