USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Як у Луцьку відзначили свято, що об’єднує Україну

22 Січня 2015 22:00
Слова Кобзаря, пісня-звернення до тих, хто набивався в брати та вшанування загиблих за територіальну цілісність України: урочисті збори та концерт до Дня Соборності та Свободи України відбулися у Луцьку.

Возз’єднання українських земель, задеклароване та проголошене 22 січня 1919 року на Софіївському майдані у Києві, насправді здійснилося значно пізніше, - зазначили ведучі заходу на початку урочистих зборів у Волинському обласному муздрамтеатрі 22 січня. Урочистості розпочали з Державного Гімну України.

Згадуючи втрати, які український народ поніс ціною життя кращих своїх синів та дочок, хвилиною мовчання вшанували пам'ять полеглих за волю України. Після цього квіти, які покладуть до пам’ятників борцям за волю та незалежність України, Михайлу Грушевському, пам’ятних знаків генералу Алмазову та літунам УНР, могили Василя Мойсея, стенду Небесної Сотні та загиблих за єдність України пронесли залою театру під звуки пісні «Ой, у лузі червона калина похилилася».

Згодом учасникам урочистих зборів продемонстрували відеофільм про події 1917-1919 років, національно-демократичну революцію та шлях державотворення в Україні. У фільмі йшлося про Універсали Центральної Ради (четвертий з яких проголошував незалежність УНР) та про бій під Крутами, де героїчно загинуло понад 300 студентів та гімназистів.


Голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик зазначив, що підписання Акту Злуки ЗУНР та УНР - історична подія, що стала духовною підвалиною незалежності держави та символом національної гідності. Він наголосив, що ми не зможемо зберегти державу, якщо не засвоїмо заповіді історії, найголовніша з яких полягає в тому, що велич і стійкість народу визначається не матеріальними ресурсами, а його згуртованістю і силою духу. Він зазначив, що єдність і віра в Україну допомогли народу вистояти у воєнні роки, в період економічних криз, у нелегкі часи боротьби за незалежність на Майдані під час Революції Гідності.

Говорячи про уроки історії, він нагадав, що Київська Русь занепала через розбрат між князями та роз’єднання на окремі князівства, а держава, яку утворив король Данило, теж згодом розпалася. Якщо не вивчити цих уроків, мовляв, можна припуститися помилок та приректи на крах те, що здобувалося віками у боротьбі. З його слів, думки про федералізм, що сіються в сучасній Україні – неприйнятні ідеї, чужі духу українства. Він визнав,що загрози, що постали перед Україною через військову агресію Росії, з новою силою пробудили національну ідею та високий патріотизм серед українців.


Орден «За заслуги» III ступеня голова ОДА вручив пораненому під час Революції Гідності лучанину Артему Запотоцькому, а орден «За мужність» III ступеня – родині загиблого під час проведення АТО на сході України волинянина Володимира Якобчука (нагороду герою присудили посмертно).

Вітаючи волинян із Днем Соборності, Володимир Гунчик побажав їм віри в Україну, надії на кращий прийдешній день та Христової любові до ближнього, здоров'я, миру та добробуту в кожній волинській родині.

Голова Волинської обласної ради Валентин Вітер побажав присутнім спільними зусиллями в національному дусі розбудувати та зберегти Україну успішною державою, повернути усі захоплені землі та відновити державний кордон України. З його слів, події майже сторічної давнини, які відзначають сьогодні, були прикладом історичної справедливості. Тому нині ще важче та не приємніше бачити, що українцям знову доводиться захищати соборність держави. Він нагадав про трагічні події річної давнини, коли це свято було скроплене кров’ю майданівців. Саме тоді перші кулі випустила в свій народ цинічна та продажна московському Кремлю влада.

З його слів, нав’язана зараз Україні війна спрямована на те, щоб не було соборної України та єдиного Українського народу. Він наголосив, що єдина Україна – єдиний спосіб побудувати багату духовно та економічно державу. Віддавши шану героям, які віддали життя за свободу і незалежність України, він висловив віру у спільну перемогу українського народу.



Учасникам урочистих зборів продемонстрували інсценізацію підготовки до проголошення Акту Злуки. Історичних постатей зобразили актори Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру.



Після цього розпочалася концертна програма, яку відкрили виконанням пісні на слова Тараса Шевченка «Розрита могила». Під час концерту, окрім слів великого Кобзаря, лунали пісні Володимира Івасюка (до прикладу, знову актуальна «Балада про мальви») та інші відомі усім українцям композиції («Вона», «Гуцулка Ксеня» тощо).

Вперше під час подібних дійств зі сцени драмтеатру пролунала пісня, адресована тим, «хто, ніколи не будучи слов’янином, набивався в брати» - відома з часів Євромайдану «Никогда мы не будем братьями». Завершили дійство спільним виконанням Державного Гімну України.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Веб Показати IP 22 Січня 2015 22:08
Танці і співи - не це зараз треба укранцям. Потрібен мир, стабільність, заможне життя - тільки це може нас обєднати
911 Показати IP 22 Січня 2015 22:27
так вы и жили не тужили пока не начали скакать с обезьянками. и не кто вас не трогал
турчинов до 911 Показати IP 23 Січня 2015 09:22
хто не скаче той помре
Анонім Показати IP 22 Січня 2015 22:42
коментар було видалено
Анонім до Анонім Показати IP 23 Січня 2015 01:06
коментар було видалено
Хлоп до Анонім Показати IP 23 Січня 2015 06:53
коментар було видалено
Анонім Показати IP 23 Січня 2015 08:14
НІ, НЕ ВМЕРЛА УКРАЇНА! Я зустрічався з вами в дні суворі, Коли вогнів червоні язики Сягали від землі під самі зорі І роздирали небо літаки. Тоді вас люди називали псами, Бо ви лизали німцям постоли, Кричали "хайль" охриплими басами І "Ще не вмерла…" голосно ревли. Де ви ішли — там пустка і руїна, І трупи не вміщалися до ям, — Плювала кров'ю "ненька Україна" У морди вам і вашим хазяям. Ви пропили б уже її, небогу, Розпродали б і нас по всій землі, Коли б тоді Вкраїні на підмогу Зі сходу не вернулись "москалі". Тепер ви знов, позв'язувавши кості, Торгуєте і оптом, і вроздріб, Нових катів припрошуєте в гості На українське сало і на хліб. Ви будете тинятись по чужинах, Аж доки дідько всіх не забере, Бо знайте — ще не вмерла Україна І не умре! *** Джерело: Бібліотека школяра. Поезія. К., "Наукова думка", 1998.
Петро до Анонім Показати IP 23 Січня 2015 18:07
коментар було видалено
PATRIOTKA Показати IP 23 Січня 2015 08:29
Дійство було гарне!!!!!!!!! Не розважальний концерт, як дехто думає! Декламували вірші, співали народних пісень! Навіть у часи війни українська народна пісня має велику силу піднімати дух народу, то ж хто там НЕ був, хай не ганить, бо зовсім не знає про що мова!!!
Вася Показати IP 3 Квітня 2016 14:03
Культурный вечер под патронатом "Радио Тысячи Холмов".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus