USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як уберегти дитину від «планшетної» залежності, - волинський психолог

6 Березня 2015 16:16
Нині діти опановують електронні гаджети швидше, ніж починають читати і говорити. Віртуалізація життя починається мало не з перших кроків і впливає на розвиток дитини.

Сучасний веб-ринок може запропонувати не тільки дитячі ігри, а й розвиваючі програми. Втім, даючи в руки маляті iPad замість книги, батьки втрачають соціальний контакт з дитиною.

Про шкідливість, користь та правила користування гаджетами, розповідає психотерапевт Мирослава Мушкевич, - пише «Сім’я і дім».

Чому діти вибирають спілкування з планшетами, а не з однолітками

Причиною цього може бути те, що батьки приділяли мало уваги дитині, не зацікавлювали її навколишнім світом, не привчили спілкуватися з однолітками та дорослими. Тому підліток не знає, як правильно організувати свій час. Коли дитина входить у віртуальний світ, то уже не може самостійно з нього вийти. Це його психологічний вакуум – те, що не отримував раніше, заповнює планшетом.

Потрібно дуже обережно знайомити дітей із гаджетами. Що раніше дитина почне ними користуватися, то швидше до них звикне. Діти у трирічному віці хочуть пізнавати світ. Але якщо батьки підсовують їм планшет, щоб не заважали, то діти до нього звикають. У такому віці малюки не можуть зрозуміти усю інформацію, яку отримують. Вони фантазують і вибудовують свою систему стосунків із гаджетом.

Відбувається аутизація малюка. Він не висловлює почуттів, говорить не за пропонованою темою, а те, що хоче сам. Дитина у два-три роки має пізнавати світ за смаками, запахами та дотиками, а не через планшети.

Батьки мають якомога суворіше пояснити дитині, що вона не буде користатися планшетом більше ніж дві години на день.

Діткам дошкільного віку потрібна компанія їхнього віку. З однолітками дітлахи зможуть порівнювати свої можливості, вчитися та пізнавати світ. Якщо цього не буде, то дитинка не розвиватиметься, а застрягне у трирічному віці.

Коли привчати до гаджетів

У жодному разі дітям не можна користуватися телефонами, планшетами та іншими гаджетами після 20–21 години. Це оптимальний час для сну, а не для ігор. У 7–10 років дитині вже хочеться користуватися планшетом, бо це роблять однолітки. Тому варто пам’ятати, що, крім цього, дитина має рухатися і навчатися у школі. Батьки мають встановити час і правила користування гаджетом. У 11–14 років підліток має користуватися планшетом, телефоном, щоб батьки знали, де знаходиться дитина. Треба стежити, що пише дитина і кому. Варто налагодити стосунки з підлітком, щоб можна було це обговорювати. У такому віці дитина не обійдеться без повідомлень друзів та інтернету, бо уже треба знайти матеріали для навчання. Але водночас варто проводити з підлітком профілактичні розмови. Мовляв, гаджет – дорога річ, яку варто берегти і яка впливає на зір та поставу.

Деякі батьки кажуть, що вони не можуть нічого зробити з дитиною, бо вона їх не слухається. Це неправда. Можна! Тільки цього треба захотіти. Легше у чомусь дитину звинувачувати, ніж говорити з нею. Нині важливо не тільки дітей навчити користуватися планшетами, а й самих батьків. Треба приділяти чадам більше часу, запитувати, що вони хотіли б робити, зважати на їхні інтереси. Стимулювати, мовляв, якщо ти будеш дотримуватися усіх правил та добре вчитися, то ми купимо тобі планшет. Чітко встановлювати їм межі і стежити, щоб вони дотримувалися правил.

Дитина залежна від гаджетів, якщо:

– не випускає із рук планшет;

– збирає кошти для того, щоб купити новий планшет або доплатити батькам, щоб вони його купили;

– гаджет стає цікавішим, ніж члени сім’ї та однолітки, і дитина відмовляється з ними спілкуватися;

– вітає усіх з днем народження повідомленнями, а не особисто;

– відчуває постійну втому: має червоні очі та не бажає робити уроки та вчасно лягати спати.

– Коли дитина не хоче йти гуляти з мамою визначними місцями міста, а замість цього пропонує подивитися їх в інтернеті, то це перша ознака залежності від гаджетів, – каже Мирослава Мушкевич. – Якщо підліток сидить цілими днями з планшетом у руках, то це загрожує не лише його фізичному, а й психічному розвитку. Нині таку залежність прирівнюють до наркотичної та алкогольної. А ще вона сприяє ожирінню.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
ната Показати IP 6 Березня 2015 16:42
А як вберегти чолов!ка в!д планшетно! Залежност!???? Уваги йому явно хватае!
Анонім до ната Показати IP 6 Березня 2015 21:20
треба дати йому щось більш цікаве за планшет і пиво.
Андрій76 до Анонім Показати IP 7 Березня 2015 12:01
Треба йому просто " ДАТИ ", а не казати, що голова болить. :)
Анонім до Андрій76 Показати IP 7 Березня 2015 13:14
:):):):):):):):):)
ната Показати IP 6 Березня 2015 16:42
А як вберегти чолов!ка в!д планшетно! Залежност!???? Уваги йому явно хватае!
таня до ната Показати IP 6 Березня 2015 20:25
Він грає в ігри? Читає новини? Спілкується в мережах?
ну і Показати IP 6 Березня 2015 16:50
де в статті інформація про лікування? симптоми відомі давно............ га ВН.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus