USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Як врятувати вугільну галузь Волині

22 Грудня 2014 14:14
Заборгованість за електроенергію, не запущена в експлуатацію нова шахта №10 та закриття збиткових шахт: головні проблеми та перспективи вугледобувного регіону на Волині окреслив міський голова Нововолинська.

Про це йшлося під час оперативної нарди в голови облдержадміністрації 22 грудня.

Як повідомив Нововолинський міський голова Віктор Сапожніков, стан справ у вугільній галузі Волині невід’ємний від ситуації у вугільній сфері України в цілому. Так, відповідно до коаліційної угоди, до 2020 року шахти будуть або приватизовані, або закриті. А згідно з програмою діяльності Кабміну, для реалізації програми енергетичної незалежності передбачається закриття 33 та консервацію 24 шахт. З його слів, п’ять останніх днів шахти Волині перебувають без електроенергії. Раніше були створені регіональні електричні мережі, які продають електроенергію шахтам. Наприклад, «Волиньобленерго» продає їм електроенергію по 96 копійок, а регіональні мережі продають її шахтам по 1,28 гривні. Так, за спожиту електроенергію виникає заборгованість, яка загалом по Україні становить 1,2 мільярда гривень, тому вугілля на поверхню не подається.

Шахти №1 та 9 вносять до списку ліквідації протягом цього та наступного років, шахта «Бужанська» працює лише на одній лаві. Наразі скоротили 600 працівників шахт. Головною перспективою вугільної галузі Волині є експлуатація єдиної шахти в Україні, яка будується – шахти №10. Зі 100 мільйонів гривень, передбачених для її будівництва у держбюджеті цього року фактично виділили 37,6 мільйона, яких вистачило на погашення заборгованості із заробітної плати шахтобудівельникам.

Аби не допустити знищення вуглевидобувного регіону Волині, потрібно, зі слів Віктора Сапожнікова, виділити кошти на погашення заборгованості за виконані у 2014 році роботи, добудувати стратегічний об’єкт для Волині – шахту №10, передбачивши принаймні 120 мільйонів гривень на наступний рік. Також важливо вирішити питання про виділення коштів на розвиток шахті «Бужанська».

Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик зауважив, що потрібно вжити усіх заходів на усіх рівнях, щоб бачити ситуацію керованою. Так, він доручив своєму раднику Сергію Кошаруку відбути завтра у Нововолинськ, щоб спільно з міським головою зустрітися з шахтарями, отримати максимум інформації від них та розповісти їм про те, що робить обласна влада для того, аби впорядкувати ситуацію. Також його зацікавило, чому регіональні електромережі продають електроенергію шахтам за настільки високим тарифом.

Голова облдержадміністрації визнав, що багато що залежатиме від того, які цифри будуть закладені у державний бюджет 2015 по вугільній галузі, звернувшись до волинських нардепів із проханням сприяти у фінансуванні цього питання.

Також він підкреслив, що жодна шахта не може бути закрита на Волині, доки не введуть в експлуатацію шахту №10. Якщо ж в Уряду є інша програма дій, її, мовляв, потрібно винести на розгляд громади. Визнавши, що не підтримує думку про те, що потрібно утримувати збиткові шахти, він наголосив, що їхнє закриття повинно відбуватися планово, а не «викинувши на вулицю чотири тисячі людей і залишивши сім’ї без доходів».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Штефан, Луцьк Показати IP 22 Грудня 2014 14:44
Це трагедія. Але, не в закритті шахт. А в байдужості спитих волинських шахтарів. Яких контролює місцева влада Нововолинська та терком профспілки вугільників. Ціна пива у шахтних буфетах їх хвилює більше, аніж доля власних родин. Деградація особистості, наркоманія, відсутність патріотизму, алкоголізм, підлабузництво, "стукачівство" і страх - ось нитки управління шахтарськими колективами адміністраціями вугільних копалень. Не у вичерпаних запасах підземних надр справа, а у "5-й колоні" ворогів Української Держави, що цілеспрямовано знищують вугільну галузь Волині, що вже ніколи більше не відродиться. Мер Сапожніков - із Снєжного. Профбог Калістратов - теж із Донбасу. Директор шахти № 10 Солоп із Луганська... Це вам нічого не нагадує?
шахтар до Штефан, Луцьк Показати IP 22 Грудня 2014 15:47
Произначте мудрого керівника який доказав свою вірність народу і Україні. Я чув, що бувший директор пішов добровольцем солдатом і захищає Україну
Дончанин до шахтар Показати IP 22 Грудня 2014 17:08
Следовательно, единственное, на что он (бывший руководитель) - это держать автомат в руках. Поэтому и потеря небольшая. PS. Я рассматриваю случай, когда у вас действительно имеется кем его заменить, а не придется заменять еще на более дебильного.
Анатоль до Штефан, Луцьк Показати IP 22 Грудня 2014 16:55
А ти звідки, Наталіє Семенівно? Адже теж маєш москальского диплома - кацапська мова та література! Ти дуже добре у гірничих справах розумієшся? Згадай краще адресу куди гірники 10 шахти тебе послали! Твоя справа - шавок смердючих підгодовувати
віктор Показати IP 22 Грудня 2014 15:17
всіх путінських ср..колизів в шахту...нехай хоть щось корисне зроблять для україни і українського народу....
ми до віктор Показати IP 22 Грудня 2014 16:58
Наталко, ти віктор то ти Штефан! Цо це за перевтілювання у мужчину!
Хлоп Показати IP 22 Грудня 2014 16:15
Як врятувати? Дуже просто, треба бiльше воювати i очiкувати манни небесноi з бюджету.
ШАХТАР до Хлоп Показати IP 22 Грудня 2014 17:05
На джипи та велетенські премії для начальничків та начальниць Волиньвугілля
Інна Показати IP 23 Грудня 2014 09:57
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus