USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Яким був відбір до Нової поліції Луцька, – враження кандидатки

23 Вересня 2015 07:00
«Ти можеш змінити країну на краще», – таке гасло Нової поліції, зокрема і в Луцьку. Так, з початку серпня у місті стартував набір нових поліцейських. І вже зараз, за станом на кінець вересня, є перші результати, – когось взяли, а когось – кваліфікували як «непридатний».

Про критерії відбору та враженнями від самого процесу з Інформаційним агентством Волинські новини поділилася екс-кандидатка до Нової поліції Луцька Олена Сідімянцева.

Пам’ятаєте, був на ІА Волинські Новини блог мандрівного тандему «Мандросвіт»? Там писали про пригоди двох дівчат-автостопниць, які гайнули в Марокко. Одна з них – на хлопчика схожа. То я. Після повернення додому я задумала новий проект – піти працювати в патрульну поліцію Луцька. Але пройшла лише три етапи відбору, бо забракували мене через причину настільки смішну, що ви мені можете не повірити. Я сама не до кінця в це вірю.

Змагаючись за звання «копа», я дізналася про вельми цікавий критерій відбору конкурсантів до патрульної поліції – рівні зуби, правильний прикус. Відразу ж згадалося народне прислів’я, при відборі кого зважають на зуби.

При виборі породистих собак – так? При виборі коней – так? При виборі рабів – було таке в історії, егеж? При виборі конкурсантів до патрульної поліції – і тут ствердна відповідь!

Я – одна з 38% жінок, які подали анкети до нової патрульної поліції Луцька. Я – дипломований юрист, багато років працювала за фахом на керівній посаді. Щойно в Україні оголосили про створення Нової поліції, я зрозуміла, що це – моє. В мене з’явився конкретний шанс змінити країну, і я хотіла цей шанс використати. Я розуміла, що патрульний поліцейський – це найнижча ланка в застарілій, неефективній, корумпованій системі МВС. Але ламання системи відбувається знизу. Заради позитивних змін у країні я була готова до нічних патрулювань, до роботи з девіантами і навіть до зменшення своїх прибутків. Обіцяна поліцейським заробітна плата (багато хто вважає її захмарно високою) є нижчою, ніж те, що я можу заробити юридичною практикою.

Як народилося бажання носити однострій? Гадаю, від батьків. До шести років росла в селі на Вінниччині: ганяла на велосипеді, грала в «козаків-розбійників», лазила по деревах. Тож дитинство в мене було, «як книжка пише». Мама постійно скаржилася, що всі діти як діти, і тільки в мене коліна й лікті позбивані. В 1991-му році мого тата-військового перевели служити на Волинь, і ми всією сім’єю переїхали жити в Луцьк, тут і лишилися. Тому Луцьк мені як рідний.

Щодо хобі – я особистість багатогранна, мов радянська склянка. Люблю ходити в гори, подорожувати, відновлювати старі меблі, рятувати котів, збирати кришечки. Разом із цими трохи «чоловічими» захопленнями в мені вживається хист до бальних танців і рукоділля. Конкретно зараз я заготовляю на зиму овочі та фрукти – для вегетаріанців це життєво необхідно.

Етапи відбору в Нову поліцію

Я подавала анкету з телефона, сидячи на своєму рюкзаку серед скель Національного природного парку «Подільські Товтри» десь у Кам’янець-Подільському районі.

«Безвідповідальний коп», – можете сказати ви. А я відповім: «Винахідливий». Анкету прийняли, за всіма параметрами я підходила: повнолітня (ой, давно вже!), водійське посвідчення маю, судимостей – ні. Далі – три етапи (читати – кола) відбору.

Перший етап – тест на логічне мислення й увагу, де дається 60 питань на півтори години; одне питання – один бал. Кандидати працюють за комп’ютерами, результати отримують автоматично відразу по закінченню тестування.

Загалом тест був нескладним, головне – бути уважним і напередодні добре виспатися.

Але траплялися й питання, які, м’яко кажучи, дивували. До прикладу: «Характерними рисами картин Модільяні були: а). чіткі риси обличчя і закриті двері; б). нечіткі риси обличчя і відкриті двері; в). чіткі риси обличчя і відкриті двері; г). нечіткі риси обличчя і закриті двері».

Я знаю, хто такий Модільяні, я бачила його картини в різних музеях країн Європи. Але навіть мистецтвознавець не скаже однозначно, чіткі риси обличчя на його картинах, чи ні. Для когось вони чіткі, бо є виражені губи, ніс, овал обличчя, для іншого – нечіткі, бо в жіночих очах на картинах немає зіниць. А хтось узагалі не знає, хто такий той Модільяні, і я таких кандидатів зустрічала. Тому, зважаючи на подібні провокативні питання, я набрала лише 43 бали.

Другий етап – перевірка рівня фізичної підготовки. Аби до нього допустили, потрібно пройти медичний огляд за місцем проживання й отримати форму «086-О». Але це навіть складно назвати медоглядом. То було здебільшого сидіння в черзі й відвідування кабінетів, аби отримати штамп у довідку.

Зате в цих чергах було смішних ситуацій. Один кандидат прийшов із дружиною, яка його раз-по-раз обзивала й генеральським тоном наказувала йти займати черги в різні кабінети. Накази він виконував понуро, але слухняно. Цікаво, якщо він пройде в поліцію, то дружину буде брати на чергування? Чи до того часу вона його навчить бути самостійним?

Діалог у кабінеті флюорографії Поліклініки №1:

- І де ж вас стільки взялося? На всіх місць не вистачить!

- Дуже хочу в поліцію!

- А в тебе є 2 тисячі?

- Які 2 тисячі!?

- Умовних одиниць.

- Нема, а навіщо?

- Ну, прохідний бал 2 тисячі умовних одиниць. Я знаю, мені казали.

Допитатися, хто казав, коли казав, хто «рішає», я не змогла (та й не хотіла, бо всі свої умовні одиниці витратила на мандрівку Європою). Лікар замовкла, як партизан. Але й інших конкурсантів запитувала про умовні одиниці.

До іспиту з фізпідготовки я почала готувалася пізно, за місяць. Наївно вірила, що я в ідеальній формі. Та коли вперше спробувала відтиснутися – ледь вдалося 5 разів. При тому, що постійно катаюся велосипедом, бігати було тяжко. З 1000 метрів спершу пробігала лише 300, більше не змогла.



За місяць до іспиту поступово підвищувала витривалість, і вже перед випробуванням кілометр долала, хоча й повільніше, ніж треба було на «п’ятірку». Аби швидко пробігти 100 метрів, важливо було навчитися правильно стартувати. От я вечорами й вичитувала в інтернеті, як у 30 років пробігти 100-метрівку за 16 секунд (це норматив на мій вік), при тому, що я не бігала її більше 10 років.

А взагалі, це був найвеселіший етап відбору. Зібрали нас о 8-ій ранку на стадіоні біля 26-ої школи, де доріжки асфальтовані, з ямами. Луцьк охопила смердюча хмара диму з торф’яників, накрапав дощ. Але це краще, ніж спека, погодьтеся!

Дівчата були різні – маленькі й худенькі, великі й пишні. Відразу виникла дискусія, коли інструктор пояснював, що, аби відтискання зарахували, груди мають торкатися землі. Володарки пишних форм зраділи, протестували ті, в кого розмір «нульовий» (і я серед них). Одна пані змусила всіх реготати своїм: «А я от бюстгальтера зніму, мені й відтискатися не треба, вони й так будуть на землі».

Безпосередньо під час виконання нормативів конкурентки мої мене дивували: дехто відтискався по 30 разів (таких були одиниці), були й такі, що не подужали більше 5-ти, а деякі лягали на землю й узагалі не могли піднятися.

100-метрівку багато дівчат пробігли з фальстартом, але інструктори на це, на жаль, не зважили. Кілометр, згідно з інструкцією, має бігти одночасно не більше 10 кандидатів. У моїй підгрупі було аж 13 чоловік на 4 доріжки, що створило натовп при старті. Так сталося, що дівчата випхали мене назад. Я на це не образилася. Ну, був біг із перепонами, бо дівчата були на півтори голови нижчі за мене. Я їх обганяла, хоча іноді видавалося простішим перестрибнути.



І чи то прохолода допомогла, чи веселий настрій, чи чітка мотивація, але результати мої перевершили всі сподівання. Відтиснулася 25 разів, 100 метрів пробігла за 16 секунд, кілометр – за 4 хвилини.

Третій етап – Військово-лікарська комісія. Це вже серйозніший медичний огляд, де може виявитися все приховане під час медогляду. Відбувається в Поліклініці СОЗ УМВС у Волинській області.

Ретельність огляду залежала від конкретного лікаря. Хтось оглядав вибірково, хтось – прискіпливо, а терапевт спробувала визначити мій тиск на око. Сказала: «Ооо, ну тут буде не більше 90. Така худееенька» (важу 58 кілограмів при зрості 175 сантиметрів – «кость у мене узкая», ага).

Медсестра поміряла – 120/70. Терапевт очі вирячила, рота відкрила, каже: «Ану присядь 15 разів!», я присіла, міряють знову: 120/70, пульс у нормі. Подиву терапевта не було меж. Після цього вона почала ретельно переглядати результати моїх аналізів. Каже: «В тебе гемоглобін 118 при нормі 120. Треба перевірити ще раз».

Йду, здаю аналіз крові повторно – 116 (гаплик мені, думаю). Йду до начальника ВЛК, він мені каже: «Я вас розумію, в жінок гемоглобін падає раз на місяць», дає мені два тижні на підняття рівня гемоглобіну. Каже: «Принесеш мені заключення гематолога про те, що здорова, й проходиш далі».

Протягом наступного тижня я кілограмами їла яблука і буряки, відмовилася від кави й чаю, спала по 9 годин. За тиждень вирішила перевірити, чи дало це якийсь результат. Здала кров на аналіз: гемоглобін – 123. Ура! Отримала заключення: «Здорова», на крилах полетіла до начальника ВЛК.

Прилітаю, а він мені: «ВЛК закінчилось», я йому: «То ви ж мені дали два тижні, я навіть на тиждень раніше прийшла. І що будемо робити?». Він підняв мою справу з архіву, а там написано: «Не придатна». І гемоглобін тут ні до чого. Причину непридатності написала стоматолог: «Ст. 53, п. Б». Начальник ВЛК дає мені до рук старезний талмуд 60-их років, де пише: «Викривлення щелепи на 5 міліметрів і більше – кандидати на службу не придатні». На таку причину непридатності я зареготала на всі 32 зуби свого неправильного прикусу. Начальник ВЛК питає: «Чого ви смієтесь, дорогенька?». Я ж йому у відповідь: «Ви коней обираєте до поліції, чи людей?». «Ми по цій статті більше 20-ти людей відсіяли. Тому не хвилюйтеся й будьте здорові», – втішив мене лікар.

Вже вдома мій внутрішній юрист не давав мені спокою, почала гуглити, знайшла «ПОРЯДОК проведення військово-лікарської експертизи і медичного огляду військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу в системі МВС України. Зі змінами і доповненнями, внесеними наказом Міністерства внутрішніх справ України від 20 травня 2013 року №482».

І от що написано в статті 53, пункті Б: «Щелепно-лицьові аномалії (крім уроджених вад розвитку), інші хвороби та стани зубів і їх опорного апарату, хвороби щелеп: б). з помірним та незначним порушенням дихальної, нюхальної, жувальної, ковтальної та мовної функції».

Дати відповідь, чому начальник ВЛК не знає нових правил, я не можу. З’ясовувати й апелювати до його рішення я не буду. Знаю, що далі пройшли не менш достойні, здорові люди з правильними прикусами, які будуть широко усміхатися на камеру, робити добрі справи й створювати позитивний імідж Нової поліції.

Олена Сідімянцева
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 34
ас Показати IP 23 Вересня 2015 07:52
казали ж їй нормальні люди,що потрібно дві а не одну
123 Показати IP 23 Вересня 2015 08:49
коментар було видалено
Анонім Показати IP 23 Вересня 2015 09:10
інколи одних рівних зубів буває замало.... треба і ще щось мати(((
ДІВЧИНКО Показати IP 23 Вересня 2015 09:11
З огляду на Ваші жести та поведінку після кросу та 100 метрів, не то що до нової поліції, до старої жандармерії не взяв би! Хаяти й чморити те, куди прагнув (ніби-то) - філософія невдахи, й прикус тут зайвий. Висміяти - простіше всього, а вже як взялася чморити, то докажи, що все написане правда, оскарж рішення (ЮРИСТЕ!!!) і покажи всім, що не все так погано. А критиканство без пропозицій - шлях в нікуди. Оленко! Добре, що не пройшла. Такі поліцейські нам непотрібні...
Ольга до ДІВЧИНКО Показати IP 23 Вересня 2015 10:35
Перепрошую, але дівчина не хаяла те, куди прагнула. Вона описала процедуру прийому, при чому фактами. Вона ж не писала, шо капєц яка кльова і крута, а її споганили. Ні, Олена описала свої недоліки чесно. Чи вам ріже око те, що написала про 2000? )))
коля до ДІВЧИНКО Показати IP 23 Вересня 2015 10:47
старим пердунам тут не місце
Роза до ДІВЧИНКО до ДІВЧИНКО Показати IP 23 Вересня 2015 15:26
Чай п`єте чи курите , шановне панство???? Таку маячню гонете.....
до дівчинко до ДІВЧИНКО Показати IP 23 Вересня 2015 15:47
ДІВЧИНКО - то може ви начальник ВЛК . І тут вирішили проявити свій гострий розум. Я вам скажу ,яких понабирали в ту нову "поліцейську академію". 20% пройшли ,бо треба було когось взяти ,а 80% хабарники ,за яких тато і мама заплатить 2 000 умовних одиниць , і самі "тупий і ще тупіший" і будуть ходити і " фраєрити ". " Безпредєл " і ще хочуть кращу Україну.
Кондидат Показати IP 23 Вересня 2015 09:13
Йоп тудей! То це я серед тих "більше двадцяти" теж попав! Написали мені викривлення 6 мм! А в мене таке від батька-діда-прадіда! То це виходить, що я мав проходити далі. От уроди! Я 50 балів набрав! Фізо здав на "п'ять", а відсіяли теж через цю дурню!
Знову цей СНУ до Кондидат Показати IP 23 Вересня 2015 13:59
Відсіяли напевно з іншої причини..., а зуби формальна підстава. Для них бабло мета
Валера Показати IP 23 Вересня 2015 09:13
От така наша влада і такі поряки відбору. Можемо тепер представити що повинні робити поліцейські! Напевно головне -рот нормальний! Нічого в нашій країні не міняється . Скрізь гроші гроші і все ГАНЬБА
Ірина Показати IP 23 Вересня 2015 09:30
А хто б сумнівався, що в нашій країні брехня і корупція, бандитизм на кожному кроці. І туди нормальні люди не пройдуть,які дійсно хочуть щось змінити-це знає кожен. Жах
Оксана Показати IP 23 Вересня 2015 09:48
А мене зачепило інше, що начальник ВЛК не знає дійочого законодавства яке безпосередньо регулює діяльність лікарської комісії. чОМУСЬ СХОЖЕ НА НЕВІДПОВІДНІСТЬ ЗАЙМАНІЙ ПОСАДІ?
Анонім до Оксана Показати IP 23 Вересня 2015 10:13
Солнышко, а новые "полициянты" соответствуют занимаемой должности? В Киеве, например, полиция уже поцокала весь свой автомобильный парк. Более того, их там уже ловят на мелком воровстве. И, вообще, где сейчас на Украине ставят человека на должность за его знания либо способности, а не за "заслуги"?
лор Показати IP 23 Вересня 2015 10:06
коментар було видалено
Наталі Показати IP 23 Вересня 2015 10:30
Олено, даремно ти надієшся, що пройшли здорові і достойні люди... Я особисто наблюдала хто пройшов... Просто жах - дівчатка-божі одуванчики, які 1000м пішки пройшли і віджалися 10 разів, і хлопці-неадеквати або нарциси. Але ж фізично здорові і зуби рівні. Не всі такі, звичайно, однак велика частка у тих, хто пройшов медкомісію. Співчуваю тобі, бо в один день з тобою проходила фізо і бачила твою фізичну форму. Нажаль, я також не прошла медкомісію через застарілу травму 10-річної давнини, яка абсолютно на даний момент не турбує...
Бізон Показати IP 23 Вересня 2015 10:33
Весь той відбір до лав поліції, то повний фарс. Навіщо було маринувати людей тими іспитами щоб потім на ВЛК відсіяти? Зробіть ВЛК першою, а потім тестуйте тих хто лишився! Аж ні... Все зроблено для того щоб людина мучилась.
Лучанин до Бізон Показати IP 22 Серпня 2016 15:43
А чому це ви так дивуєтесь?Ви що забули в якій країні живете? В УКРАЇНІ! Де не глянь в нас все робиться, як не в людей-через заднє місце!
Роман Показати IP 23 Вересня 2015 10:53
Так цікаво, а нащо їй дали два тижня на той гемоглобін? Вліпили б зразу - непридатна по зубах і по гемоглобіну і все. А так же, ні, два тижні, такий же понятливий. Точно хотів, щоб вона йому не справку принесла а шось друге.
Лучанин до Роман Показати IP 22 Серпня 2016 15:44
100%
лучанин Показати IP 23 Вересня 2015 11:10
не дуже схвалюю вашу поведінку (судячи з представлених фото, та деяких коментарів) ви ж не в театральне... але причина "дискваліфікації" - повна дурня! цікаво на війну хлопців теж з таких причин списували? ... якщо ви такий просунутий юрист - то або подавайте апеляцію! - або ви не така як про себе думаєте (пишите).
лучанка до лучанин Показати IP 23 Вересня 2015 14:11
Та вона ж себе не хвалить,а говоритб факти. Колись стикалася з нею по роботі, дуде тодкова і розумна дівчина.
Смішно до лучанин Показати IP 23 Вересня 2015 15:27
Судячи представлених фото? не схвалюєте поведінку?.....то Ви лучанин мабуть савдепівського виховання, де всі люди ходили в чорно-сірій одежі і по команді робили лише те, що їм скажуть....мені Вас шкода, що з Вас зробила гнила система....
Коментуючий Показати IP 23 Вересня 2015 11:14
Брехня. Ніяких взяток не було при відборі і натяку ... хіба що лікар вирішив підзаробити на цьому...
Лучанин до Коментуючий Показати IP 22 Серпня 2016 15:48
А ми саме лікаря маємо на увазі!
Надя Показати IP 23 Вересня 2015 12:32
Які ви всі смішні! Це відбір і пройуть до поліції не всі! З такої величезної кількості мусять когось відсіювати, а кожна жаба своє болото хвалить! Кожен думає про себе як найкраще, шо і фізична хороша і освіта є і все інше , обов"язково мене треба взяти!!! Крім вас там є ще пару тисяч таких самих бажаючих!!!!
Наталя Показати IP 23 Вересня 2015 12:39
Шкода що для кандидатів в депутати немає такого відбору!!!!
та так)) Показати IP 23 Вересня 2015 12:42
ти КРУТА!!! поважаю за всі зусилля з твоєї сторони!!
Роза Показати IP 23 Вересня 2015 15:44
Мдааа.... Зуби це головне для міліціонера!! А чи не варто звернути увагу на засмальцьовану форму з обвісшим задом ,як в памперсах, наших ППСників і дільничих?? МАРАЗМ!!!! Про які зміни до кращого з таким підходом можна говорити???? Шоу далба***бів а не відбір !!!!!
Ага! Показати IP 23 Вересня 2015 16:46
А знаєтекого повідбирали? Проституток, які прокурорів, митників ублажають в саунах іна Рівненській стоять, а ще й на обліку в міліції теж стоять! Уявляєте поліціянток?!!!
ййй Показати IP 23 Вересня 2015 19:53
А что там с челюстью не так? По моему ровные зубы, красивая, открытая улыбка!
Джулія Показати IP 23 Вересня 2015 21:26
Питання про картини Модільяні здивувало, м'яко кажучи.
Наталья Показати IP 25 Вересня 2015 00:03
Ничего в нашей стране не меняется...я тоже знаю за 2000 у.е и это абсолютная правда, жаль, что ваши зубы подкачали... ))) полицейских с таким образованием будет ой как не хватать...
Михайло Показати IP 27 Вересня 2015 09:13
Скоро всі мусора занесуть по 2тис. та стануть поліцією. В жовтні. Після виборів фарс закінчиться. А якщо ви дійсно прагнете змін, а не понтуватися то лікар з ВЛК має бути звільнений. Довго дорого і заморочливо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus