USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Ювілей «Старого Луцька»: 30 років пошуків

29 Березня 2015 19:00
Кожна цеглинка, кожен камінчик в Старому місті дихає історією. На жаль, каміння мовчить про те, що воно бачило, хто проходив поруч і свідком чого воно було. Про це мають говорити люди.

Від попередніх віків Луцьку дістався унікальний спадок – комплекс різнопланових споруд різного віку, різного призначення: вежі замку, древні храми, старі будинки.

Історія древнього Лучеська розпочинається у підручниках з 1085 року, бо тоді якраз його вперше згадали в літографіях. Варто зауважити, наше місто давніше за Москву (про неї вперше написали в 1147-му).

Які ставилися завдання 30 літ тому

А у 1985 році був заснований історико-культурний заповідник «Старий Луцьк». 27 березня відбулася урочиста академія з нагоди заснування заповідника.

Одним з натхненників та втілювачів ідеї створення заповідника був історик, краєзнавець Богдан Колосок. Він захистив проект заповідника ще у 1970 році в Києві, і був його головним архітектором.

Свого часу, на сторінках Інформаційного агентства Волинські Новини Богдан Колосок розповідав, що одним з головних завдань створення заповідника було покращення умов візуального сприйняття найважливіших пам’яток. Їх охоронні зони планували звільнити від невластивої для оточення забудови. Адже заповідник – це територія, яка не повинна змінювати своє давнє обличчя.
Будинок Пузин 5 років тому
Будинок Пузин 5 років тому
Будинок Пузин - сучасний вигляд
Будинок Пузин - сучасний вигляд
І з прикрістю він зауважував, що щоразу, приїжджаючи до Луцька, помічає чималу кількість новеньких котеджів, які виростають на місці колишніх кам’яниць і перебирають на себе роль візуальних акцентів.

Сьогодні про незаконні забудови, неавтентичні реставрації не говорили. Цього дня працівники музею приймали вітання, подяки й грамоти від керівників області, міста.
До слова, вітали в цей день й колишнього керівника заповідника Тараса Рабана, вручивши йому також почесну грамоту міського голови, незважаючи на попередні скандали.



Сьогодення заповідника

Створити заповідник було тоді надзвичайно потрібно. Завідувач музею Волинської ікони Тетяна Єлісєєва пригадала, як в дитинстві з друзями лазили по порослих травою стінах замку. А тепер замок став одним з семи чудес України.
Своєрідною «кузнею кадрів» для установи став Волинський краєзнавчий музей, адже чимало працівників розпочинали свою кар’єру в музеї. Та й нинішній директор заповідника Павло Рудецький колись працював у краєзнавчому музеї у відділі давньої історії.
Він розповів, що на вимогу постанови КМУ, голова облдержадміністрації 28 листопада 2014 року видав розпорядження, яким затвердив нове положення про заповідник. Віднедавна установа має офіційну назву Адміністрація державного історико-культурного заповідника в Луцьку. Зі слів Павла Рудецького, це було зроблено для того, щоб привести заповідники України в площину чинного законодавства. Так, заповідник є державною власністю і перебуває в сфері управління облдержадміністрації.

«Це одна з потужних установ, яка може займатися дослідницькою роботою, приймати туристів, є візиткою області. Були й тривожні часи, були й позитивні моменти. Відновили покриття вулиць і площ, реставрували деякі будівлі, сьогодні відвідувачі можуть побачити розкопки церкви Івана Богослова, повітову скарбницю і шляхетський будинок, музей дзвонів, музей книги», - презентував заповідник Павло Рудецький.

«Нове життя» Старому місту

Однак, 30 років, через призму історії Старого міста в Луцьку, - надзвичайно малий термін зауважив заступник міського голови Тарас Яковлев.

«Ми всі вдячні і Любартам, і Гедимінам, і Вітовтам за те, що вони збудували, і ми маємо таке обличчя Луцька. Але наше завдання – розвивати й вдихнути повторно життя в цю частину міста і дати можливість споглядати прекрасні речі, відпочивати лучанам і волинянам і гостям міста. Як було сказано на одному з каналів, ми все шукаємо вікно в Європу, але воно було давно прорубане, точніше, відкрите через браму В’їзної вежі Луцького замку під час з’їзду європейських монархів. І нам про це треба не забувати й пишатися цим», - пояснив він.

Власне, як вдихнути нове життя в місто наразі до кінця не придумали. До слова, свого часу в Замку Любарта хотіли облаштувати кафе, однак це рішення не підтримали члени міськвиконкому.
А перший заступник міського голови Святослав Кравчук вважав: «Старе місто є мертвим. Поки працює ринок і їздять автобуси – там ходять люди, а потім воно порожніє. Старе місто може приваблювати людей, коли є суб’єкти підприємницької діяльності».

Натомість для того, аби долучити якнайбільше туристів у Луцьку пропонували відкрити вежу Чарторийських і підземелля для огляду. Та, на жаль, поки що цього не вдалося.

Власне, Луцьк має що розповісти навіть окрім таємничих підземель. Доторкнутися до історії міста лучани могли під час театралізованої екскурсії. Під час відкриття туристичного сезону-2014 про історію Луцька розповідав міський кликун.

ЧИТАТИ ЩЕ: У ЛУЦЬКУ НА ГОДИНУ ОЖИЛА ІСТОРІЯ. АБО ЧОМУ МІСТО НЕ МАЄ РАТУШІ

А торік у Луцьку відзначали 585 річницю з’їзду європейських монархів – надзвичайно важливої події в Середньовічній Європі, яка могла кардинально змінити хід історії.
ЧИТАТИ ЩЕ: РІЧНИЦЯ З’ЇЗДУ МОНАРХІВ ІЗ ЛЮБАРТОМ ТА ВІТОВТОМ – У ЛУЦЬКУ

Луцьк включений до туристичного маршруту «Шлях Гедиміновичів». А цього року Волинь відзначає 675 річницю від року сходження князя Любарта на Галицько-Волинський престол. І саме цій тематиці будуть присвячені заходи в місті.

Однак, зауважив директор заповідника Павло Рудецький, 70% волинян жодного разу не були в Луцькому замку. Та й не всі лучани в ньому побували.

А пересічні мешканці міста кажуть: надзвичайно жаль, що детальна інформація про древній Луцьк поширена лишень в академічних колах. Цими знаннями обмінюються науковці й краєзнавці. Однак, простому городянину доволі складно відшукати інформацію про історію свого міста, про легенди з привидами й старі перекази.
Туристична проблема Старого ринку

Начальник управління туризму і промоції міста Луцької міської ради Наталія Бунда під час академії з нагоди 30-річчя заповідника зауважила, Старе місто треба не лише берегти, а й розвивати.
«Ми маємо чудово збережений замок, ми маємо старе місто, звичайно, не без проблем. Але це середовще, над яким можемо далі працювати і розвивати. Їздимо на різні туристичні виставки і промуємо Луцьк, і не лише тому, що це - наша робота, а й тому що гордимося, що ми живемо в такому місті, де жили литовські князі, зароджувалися щирі українські традиції, де народжувалися видатні люди, які потім робили вклад у розвиток літератури, культури, науки. 30-річчя – це підсумок, коли ми задумуємось, що зробили за цей час і що ми робитимемо далі. Адже ми отримали від предків дорогоцінний скарб і наше завдання тепер - не лише його берегти в такому вигляді, як він є, а й розвивати», - зауважила вона.

На жаль, ложкою дьогтю в бочці туристичного меду небезпідставно вважають Центральний ринок. Адже металеві контейнери, купи сміття, які залишаються після роботи ринку – не надто приємне сусідство для середньовічного замку.
З точки зору змін, це ситуація «патова». Адже з роботою Центрального ринку пов’язані сотні лучан, які там працюють. Чого вартий нещодавній конфлікт, коли міська рада намагалася розірвати договір з облспоживспілкою.

В день засідання сесії розлючені підприємці прийшли під стіни міської ради, вимагаючи продовжити договір оренди, побоюючись, що їх виселять. Нагадаємо, депутати продовжили облспоживспілці оренду землі терміном на 2 роки.
Єдиним промінчиком надії після цього візиту може стати обіцянка створити робочу групу з реконструкції ринку, аби напрацювати концепцію розвитку ринку й, можливо, зробити його стиль відповідним духу старого міста. Чи не залишиться ця обіцянка лише словами, залежить від усіх учасників процесу.

І насамкінець

Луцьк за свої більш як 900 літ пережив не одну війну, не одну зміну влади, не один конфлікт. Він, як сивий дідусь з мудрістю дивиться на мурашок-людей, які снують його вуличками. Він разом з ними радіє, разом з ними закохується і вбирає нові барви 21 століття.

Незважаючи на всі проблеми із збереженням древньої спадщини, гості міста вважають, що Луцьк має всі шанси стати другою столицею західної України. Відтак, від кожного лучанина залежить, чи стане древній Лучеськ гордістю прийдешніх поколінь.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Мамка твоя Показати IP 29 Березня 2015 23:23
Легализуйте травку! туристов будет пруд пруди
sam Показати IP 30 Березня 2015 06:30
Луцьк вперше згадується в літописі, а не літографії. Це і пятикласнику відомо. А де фото заставленого базарними автівками старого Луцька? Там лучанину важко пройти, а ви про туристів. Давно пора навести порядок.
Своя Показати IP 30 Березня 2015 15:26
А, що не кажіть, а Рабан все ж таки зробив більше для заповідника чим Рудецький, і відреставував, і відкопав залишки церкви Іоанна Богослова, і за його великих зусиль замок став переможцем акції «Сім чудес України». А, що зробив Рудецький, за час керування заповідником???? Відповісти

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus