USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинян відкликали з АТО, щоб перепоховати солдатів іншої війни

25 Серпня 2014 18:28
Волинські бійці приїхали із зони АТО, щоб урочисто перепоховати солдатів Другої світової війни. Про це повідомили у прес-центрі ДП "Волинські старожитності".

Ще у квітні 2014 року відповідно до відкритого листа Інституту археології, дозвілу Міністерства культури України, Дозволу на здійснення ексгумації та перепоховання Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій, виданих на ім’я Златогорського Олексія, пошуковий загін «Відродження» ДП «Волинські старожитності» провів пошук та ексгумацію червоноармійців-визволителів Волині, які загинули під час визволення Ковеля.

У селі Дольськ Турійського району археологи-пошуковці виявили двох невідомих солдатів 240 стрілецького полку 117 стрілецької дивізії 69-армії 1-го Білоруського фронту, невідомого солдата-снайпера 69-армії 1-го Білоруського фронту, невідомого офіцера тієї ж армії (під час ексгумації виявлено його ложку з ініціалами «Р.Н.С.»), червоноармійця-кулеметника Бикова Даниїла Гавриловича (1900-8.07.1944), родом із Рязані. Ім’я останнього вдалося установити завдяки капсулі смертника, але пошук його ймовірної рідні – ще триває. У с. Миляновичі Турійського району виявили двох невідомих солдатів 69-армії 1-го Білоруського фронту, невідомого солдата-кулеметника тієї ж армії.

Останки були тимчасово депоновані, оскільки керівник пошукового загону – Дорофєєнко Вадим Сергійович та ще декілька пошуковців були відкликані до діючої армії. Брали участь у подіях в Криму, а потім – в АТО. Нещодавно підполковник Дорофєєнко повернувся на 10 днів зі Сходу і вирішив провести урочисте перепоховання останків визволителів Волині. Перепоховання здійснили на День Незалежності України 24 серпня 2014 року на військовому меморіалі біля села Мощена Ковельського району. Участь у перепохованні взяли пошуківці загону «Відродження», його керівник – Вадим Дорофєєнко, директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський, краєзнавець Геннадій Гулько, представники Ковельської райдержадміністрації, громади села Мощене. Панахиду відслужив місцевий священник.

«Війна закінчується тоді, коли буде похований останній солдат, - промовив Дорофєєнко. – І це дуже важливо зрозуміти українцям для виховання і самовиховання - війна у реальності, у наших думках і серцях завершиться тоді, коли ми почнемо шанувати своїх героїв. Минулого і сучасного».

Пошуковий загін «Відродження» ДП «Волинські старожитності» планує і надалі проводити роботи з пошуку та ексгумації визволителів Ковеля. Але наразі Дорофєєнко знову повертається на фронт в АТО, у полум’я війни… «Дуже прошу владу довести документацію стосовно меморіалу у Мощеній до логічного кінця, тут вже поховано майже 200 солдатів та офіцерів, виявлених нами. – підкреслив Вадим Дорофеєнко. – І прошу друзів, якщо я раптом загину, захищаючи Україну, - поховайте мене тут, у Мощеній, біля цих «сиротинушок».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ирина Показати IP 25 Серпня 2014 18:53
Настоящие мужчины!
Так Показати IP 26 Серпня 2014 09:44
Так і треба.Треба, що б учасники АТО шанували учасників бойових дій у другій світовій. Їм, як нікому, зрозумілий героїзм своїх дідів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus