USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Засудити бійця 51 ОМБ військовій прокуратурі не вдалося

10 Лютого 2016 21:48
Бійця 51-ої бригади, лучанина Сергія Ясюка військовий прокурор просив посадити на 2 роки за статтею "Самовільне залишення військової частини". Причому, наполягав лише на реальному терміні. На його переконання, звільнення від кримінальної відповідальності сприятиме розладу військової дисципліни і знизить боєздатність військових формувань. Але суддя не дослухався до такої аргументації.

Так, Апеляційний суд Волинської області вчора, 9 лютого закрив кримінальне провадження відносно солдата Сергія Ясюка, - повідомляє "Під прицілом".

Колишній військовий Сергій Ясюк, перебуваючи в складі 51 об’єднаної механізованої бригади, через сімейні обставини самовільно залишив розташування військової частини. Однак, тепер військова прокуратура хоче притягнути чоловіка до кримінальної відповідальності навіть попри те, що наразі він вже не є військовослужбовцем.

У квітні 2014 року чоловіка призвали на військову службу та включили його до складу 51 ОМБР. Згодом бійців відправили в зону проведення антитерористичної операції. Як розповів пізніше сам Сергій Ясюк, він разом з побратимами пройшов Волноваху, воював у Маріуполі та Донецьку, а також був свідком подій довкола малазійського «Боїнга».

Згодом, у січні 2015 року військовослужбовці повернулися до розташування військової частини в місто Володимир-Волинський, а Сергій Ясюк отримав невтішну звістку з дому – в його батька різко погіршився стан здоров’я.

Відтак чоловік звернувся до командування з проханням надати йому відпустку, та навіть готовий був написати відповідний рапорт. Однак командир відмовив бійцю, а тому він вирішив самовільно залишити військову частину.

Так, із 18 січня по 9 березня військовий перебував у себе вдома, де доглядав за батьком та допомагав матері по домогосподарству. Згодом військовий таки повернувся в розташування військової частини, де служив аж до демобілізації.

Зрештою, проти Сергія Ясюка відкрили кримінальне провадження за 407 ККУ "Самовільне залишення військової частини". Коли провадження надійшло до суду, Сергій Ясюк з’являвся на судові слухання та визнав свою вину повністю. Втім, суддя Володимир-Волинського суду проаналізував матеріали справи та дійшов до висновку, що провадження стосовно Сергія Ясюка потрібно закрити, а його самого - звільнити від кримінальної відповідальності, у зв’язку зі зміною обстановки. Іншими словами, Сергія Ясюка можна було притягнути до відповідальності, якби він на час судового розгляду був військовослужбовцем. Зрештою суд таки звільнив Сергія Ясюка від кримінальної відповідальності.

Втім військова прокуратура оскаржила ухвалу суду в апеляційному порядку. В своїй скарзі прокурор просив визнати винним Сергія Ясюка в інкримінованому йому кримінальному злочині та засудити його до 2 років позбавлення волі з іспитовим терміном в 1 рік. Разом з тим, на початку судового слухання стало відомо, що прокурор подав ще й доповнення до апеляційної скарги, в якому просив лише про реальний термін покарання для Сергія Ясюка.

Втім колегія суддів відмовила прокурору в приєднанні доповнень, оскільки вони були подані поза межами строків на оскарження.

«У ваших доповненнях стоїть вимога призначити підсудному реальний термін покарання, а це свідчить про погіршення становища обвинуваченого. Разом з тим, вони були подані поза межами визначеного строку. Тому суд відмовляє вам в задоволенні приєднання до матеріалів справи доповнень до апеляційної скарги та не буде розглядати їх в судовому засіданні», - пояснив головуючий по справі Віктор Гапончук.

Відтак, колегія суддів розглядала лише апеляційну скаргу прокурора. В судовому засіданні прокурор намагався довести, що Сергій Ясюк наразі є суспільно небезпечною особою, оскільки він, хоч вже і не є військовослужбовцем, але підлягає призову при наступній хвилі мобілізації.

Однак, такі твердження прокурора не знайшли підтримки, і колегія суддів відмовила прокурору в задоволенні апеляційної скарги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus