USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Американський гравець «Волиньбаскету» дебютував у свій день народження

28 Квітня 2016 17:38
Цьогоріч луцький баскетбольний клуб «Волиньбаскет-WOG» може про багато речей сказати з приміткою «вперше». Підопічні Дмитра Чайковського дебютували в українській Суперлізі. Лучани витримали щільний графік, тиск із боку конкурентів, критику ЗМІ, перебороли власну втому. Винагородою для них стало збереження прописки в елітному чемпіонаті українського баскетболу. Хоча все вирішувалося в останніх іграх.

Про це йдеться на сторінках тижневика Волинські Новини (№ 17).

Потроху луцька публіка вчилася смакувати великий баскетбол. Ще однією новинкою стало запрошення до команди Дмитра Чайковського темношкірого легіонера. Єдиним «шоколадним» в арсеналі «лицарів» став американець Хакім Джексон.

Ми розпитали Хакіма про його враження від першого сезону в українській Суперлізі й розвідали про його американську кар’єру.

Грати у баскетбол Хакім почав десятирічним у рідній Флориді. Також пробував себе і в американському футболі. Але ніхто з його сім’ї не був спортсменом, тому хлопець сам для себе вирішив навчитися гри кошика і м’яча.

«Я не можу сказати, що баскетбол дав мені ключ від життя. Він і є моїм життям. Просто люблю цей вид спорту».

Перейшов баскетболіст до луцького клубу в грудні минулого року. І дебютував за лучан у виїзному матчі в Черкасах якраз у свій 25-й день народження.

«Мені агент знайшов «Волиньбаскет», і я моментально погодився перейти в новий клуб. Адже нова команда дозволяє відкрити нові можливості. До політичної кризи українська Суперліга була досить сильною, тому я хотів спробувати свої сили тут. Можна сказати, що їхав наосліп, та був упевнений, що в Луцьку мені сподобається. Я нічого не знав про Україну, крім того, що тут узимку дуже холодно».
Перші враження у баскетболіста від далекої України були яскравими. З Борисполя до Черкас хлопчина з Флориди мусив діставатися за допомогою вітчизняного громадського транспорту.

«У перші дні в Україні у мене був шок. Зі столиці до Черкас я їхав маршруткою, а потім разом з командою ми переїжджали до Миколаєва у плацкартних вагонах. Та я ж сюди приїхав у баскетбол грати, а не на лімузинах кататись, тому швидко опанував себе. Але думку про те, що водії в Україні неадекватні, не змінив».

Згодом Джексон адаптувався у луцькій команді й у деяких іграх став найкращим з її складу. Крім акліматизації, баскетболіст також звикав і до нової позиції, яку для нього визначив тренерський колектив клубу.
«У команді коледжу Лівінгстоуна я грав на позиції форварда, а у складі «Волиньбаскета» закриваю позицію центрового. Але для мене це не суттєві зміни. Адже й тут, і там потрібно багато боротися. Я знаю тільки те, що потрібно старатися виривати перемогу в кожному матчі. Деколи це моє бажання суддя «нагороджує» фолами. У майбутньому потрібно трішки акуратніше грати, щоб не сідати завчасно на лавку».


Відчутнішою, за словами гравця, стала різниця стилів американського та українського баскетболу. Хакім увесь сезон старався вчитися командної гри нашого баскетболу, моментами видаючи цікаві індивідуальні ходи американського стилю.

«Звичайно, різниця між американським та українським баскетболом величезна. Перша відмінність – швидкість. Думаю, це і так ясно всім, хто хоча б раз дивився NBA. Також видовищність. Я обома руками за, що на майданчику, крім спорту, має бути і шоу. Саме тому люблю забивати слем-данки (ефектний вид кидка, – ВН). Це заводить публіку, а коли трибуни розігріті, то й спортсмени грають відкритіше. Зате баскетбол в Україні більш тактичний і обдуманий. Тут стараються прораховувати думки суперника на багато ходів наперед. Я намагаюся не вилітати з командної схеми гри, але коли можна, люблю забити ефектний м’яч».
Підбив гравець підсумки цього сезону і для команди, й для себе. Він радий, що клуб пробився у плей-оф, хоч і за останнім квитком, а сам гравець дуже вдячний команді й тренерам за безцінний досвід.

«Цей сезон був важким для нас. «Волиньбаскет» провів свій перший рік у найсильнішому чемпіонаті країни, команда будувалася фактично на ходу. Тренери проводили багато роботи з нами, щоби правильно поставити гру. Восьме місце і збереження прописки в Суперлізі вважаю хорошим досягненням для молодої команди».

25-річний гравець уже повернувся до Флориди. Про луцький період кар’єри в нього залишилися лише хороші спогади.

«Я радий повернутися додому. Сумував за давнім добрим життям у Флориді. Немає кращого місця, ніж рідний дім. Та я хочу подякувати команді «Волиньбаскет» і всім уболівальникам за підтримку й любов».
Індивідуальна статистика гравця

За «Волиньбаскет» Джексон зіграв 26 матчів, у яких в середньому проводив 21:17 хвилин на майданчику. Цікаво, що за цей час баскетболіст жодного разу навіть не спробував кинути триочковий. Ось його середньостатистичні дані основних показників:

– очки – 11,3;

– підбирання – 4,8;

– передачі – 0,7;

– ефективність – 11,0.

Довідка

Хакім Джексон – 04/12/1990

позиція: центровий

зріст: 206 см, вага: 110 кг, вік: 25.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
111 Показати IP 28 Квітня 2016 17:52
Не втримались , а купили місце..називайте речі своїми іменами..так як вони грали минулий сезон, то реально хотілось плакати..може шось і зміниться.будем надіятись)
Вболівальник Показати IP 28 Квітня 2016 23:46
Дякую Волиньбаскету за можливість бачити самих сильних баскетболістів в Україні (Дроздов, Глєбов, Липовий). Та побажати в слідуючому сезоні з отриманим досвідом спробувати втрутився в боротьбу за медалі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus