USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Історії з Євро: ватажок вікінгів та дипломований захисник

30 Червня 2016 17:47
Двадцять чотири команди на чемпіонаті Європи. Це рішення вже колишнього керівника УЄФА Мішеля Платіні багато критикували. На цьому ЧЄ і справді було кілька нудних матчів. Але не за участі «середняків», яких пустили на чемпіонат! Колишні футбольні «карлики» ріжуться у Франції, аж м’ячі лускають. Цей Євро вже став історичним, подарувавши пригорщу сенсацій і дуже красивих матчів.

Отож, пропонумо читачам другу порцію історій з Євро, - йдеться у щотижневій газеті Волинські Новини (№ 21).

ВОЖАК ВІКІНГІВ

У 15 років Арон Гуннарссон збагнув: треба щось змінювати. Усе своє юне життя він за наполяганням батька-гандболіста провів у секції ручного м’яча, гарував там на тренуваннях так, що став зіркою серед юнаків. Щойно йому виповнилося п’ятнадцять, Арон встиг навіть у дорослій збірній Ісландії зіграти. Але гандбол почав його бісити. Хотілося піти у футбол.

Змінити вид спорту виявилося простіше, ніж пояснити це татові, який провів півтисячі матчів за напівпрофесійний клуб «Тор». Батько змирився тільки після того, як Арон пообіцяв йому, що той ніколи не червонітиме за сина-футболіста. Гуннарссона аж підкидало від бажання довести свою силу, він навіть ускладнив завдання, пообіцявши батькові, що зіграє і за збірну Ісландії з футболу.

А мрію Гуннарссона-старшого про сина-гандболіста здійснив брат Арона Арнор: він грає в німецькій гандбольній лізі і викликається до збірної.

Потужність та енергію Арона спробували використати в голландському «АЗ» та англійському «Ковентрі». Але головною подією цього етапу його кар’єри став молодіжний чемпіонат Європи 2011 року, куди ісландці вперше потрапили й заледве не вийшли із групи. Саме у тій команді грала половина сьогоднішніх героїв Євро-2016. На них зробив ставку коуч ісландців Ларс Лагербек.

Гандбол же вплинув на прекрасну техніку вкидання ауту Гуннарссона – йому легко даються точні введення м’яча рукою на 20-30 метрів. Але навіть з такими цирковими трюками Гуннарссон – не найяскравіший гравець Ісландії. Але найбільш жорсткий і непоступливий. Саме тому він у 22 роки став капітаном збірної, хоча там грали й досвідченіші чолов’яги.

Але успіхом у футболі Арон дотепер завдячує... мамі. Два роки вона жила із сином в Англії, аби той не харчувався у фаст-фудах і не розмінював футбол на юнацькі розваги. «Можливо, я зруйнував би кар’єру, якби не мама», – згадує тепер Гуннарссон.

Згодом у нього з’явилася дружина – фітнес-модель Крістбьорг Йонасдоттір. Заради чоловіка вона кинула кар’єру в Ісландії і переїхала до Кардіффа, де почав грати Арон. В Ісландії Гуннарссонів вважають ідеальною сім’єю.

Романтичний образ могутнього вікінга доповнюють його тату. На кисті правої руки капітан ісландців нещодавно набив цифру 603 – поштовий код міста Акюрейри. Там він народився і навчився грати у футбол та гандбол. На руці розтягнулося зображення церкви з рідного міста. «Ці тату – частина мого життя. Завдяки їм я не забуваю, що сформувало мене як людину, і почуваюся впевненішим».
Вікінг із ніжною душею

Перед історичним матчем проти Англії Гуннарссон зізнався, що фанатіє від «Манчестер Юнайтед».

«Це якась казка, що ми зіграємо проти родоначальників футболу, адже в Ісландії всі дуже люблять анг-лійський футбол», – сказав перед грою 1/8 фіналу Гуннарссон. Після матчу він мав повне право поїхати до батька й сказати: «Тепер я точно не осоромив тебе, тату! Поглянь, де я був!».

ДИПЛОМОВАНИЙ ЗАХИСНИК

Якщо ви запитаєте, хто у збірній Італії має університетську освіту, мало хто назве прізвище жорсткого центрального захисника Джордже К’єліні (футбольне прізвисько – Гризлі). Улітку 2010 року він отримав диплом Університету Турина за спеціальністю «Економіка та бізнес». Дисертація К’єліні називалася «Бюджет футбольного клубу: соціологічне дослідження «Ювентуса». Використовуючи свої футбольні знання, Джордже отримав 109 балів із 110! І це при тому, що професори, які його екзаменували, вболівають за інший місцевий клуб – «Торіно»!

ОСТАННІЙ ПОДАРУНОК

Даніеле де Россі – один із небагатьох італійських футболістів, які продовжують кар’єру після перемоги на Чемпіонаті світу 2006 року. Напередодні ЧЄ у Франції Даніеле розстався зі своєю золотою медаллю чемпіона світу...

У березні цього року помер 92-річний екс-адміністратор збірної Італії П’єтро Ломбарді. Він був улюбленим техпрацівником «скуадри адзури», заслуживши прізвисько Spazzolino (зубна щітка). П’єтро надзвичайно ретельно чистив бутси футболістів. На похороні у Флоренції було й чимало футболістів збірної Італії, а де Россі залишив для Ломбарді останній подарунок – медаль чемпіона світу, яку він на прощання поклав у труну давньому другові...
Великий вчинок де Россі – покласти свою медаль у труну футбольного друга

* * *

Угорщину в першому ж матчі плей-оф розбили бельгійці. Після гри вся збірна попросила вибачення у вболівальників і заспівала разом з ними національний гімн
Угорщину в першому ж матчі плей-оф розбили бельгійці. Після гри вся збірна попросила вибачення у вболівальників і заспівала разом з ними національний гімн
Євро триває. Попереду – нові матчі й сенсації, нові футбольні герої і розповіді про них.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
фанателло Показати IP 1 Липня 2016 12:10
Нарешті у ВН хоч хтось по нормальному про футбол почав писати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus