USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Історії, за які ми любимо його величність футбол

28 Червня 2016 16:19
Голи, паси, таблиці, стадіони, страйки, хулігани – це ще не все Євро-2016, на якому зганьбилася наша збірна. Упродовж місячного футбольного форуму вряди-годи на авансцену виходять справжні футбольні люди, їхні історії, за які ми й любимо його величність футбол.

«Волинські Новини» відшукали для вас те, про що нечасто говорять іноді недолугі українські телекоментатори чемпіонату.Про це йдеться у щотижневій газеті «Волинські Новини» (№ 21).

ЧОМУ УЕЛЬС – ЦЕ НЕ ТІЛЬКИ ГАРЕТ БЕЙЛ

Так, зірка №1 друзів України – валлійців – це Гарет Бейл. Але у нього шикарна й харизматична команда, яка вже встигла полюбитися багатьом на цьому Євро.

Капітан валлійців Ешлі Вільямс у 16 років не отримав контракту в клубі «Вест Бромвіч». Широкоплечий захисник вирішив розпочати у любительській лізі й одночасно із тренуваннями підпрацьовував офіціантом. До того як потрапити у прем’єр-ліговий «Суонсі», Ешлі довелося попрацювати і в парку атракціонів, і на заправці...

Товаришувати з Аароном Ремзі, хлопцем, який забив росіянам перший гол, хотіли б навіть найрадикальніші вболівальники Англії. Півзахисник «Арсенала» досконало знає важку валлійську мову. Навич­ка ця така ж цінна, як і рідкісна: коли Аарон писав у Twitter валлійською, англійські фани вважали, що він трішки нетверезий.

А одним із найвеселіших в Уельсі вважають Джо Аллена. Про нього з жінкою якось написав тамтешній спеціалізований журнал «Курка та яйце». Виявилося, що Джо тримає курей! У кінці березня цього року в його домашньому курнику було 14 курок і два півні. Будильник їм із дружиною стовідсотково був непотрібний!

«ПУМА» ОСОРОМИЛАСЯ

Один із найсмішніших моментів чемпіонату стався під час гри Франції та Швейцарії. Голів команди не забивали, а от швейцарці і їхній технічний спонсор «Пума» публіку потішили. Відразу в чотирьох швейцарців під час матчу порвалася амуніція. Шматки футболок Граніта Джаки, Адміра Мехмеді, Валона Бахрамі та Брееля Емболо залишилися валятися на газоні...

На довершення цієї феєрії хтось наступив шипами бутсів на м’яча і той луснув...

Добив «Пуму» Джердан Шакірі, який після гри написав у себе в Twitter: «Сподіваюся, що «Пума» не виробляє презервативи...».
Смикати швейцарців за футболки не можна! Вони рвуться...
Смикати швейцарців за футболки не можна! Вони рвуться...


ХТО ВИГРАВ В УКРАЇНИ?

Поразка України від Північної Ірландії буде ще більш гіркою, якщо пригадати, що раніше робили її футболісти.

Конор Вошингтон, наприклад, був поштарем. Ще чотири роки тому він прокидався о 5:30, аби вчасно розвезти велосипедом пош­ту. Стюарт Даллас п’ять років тому не вірив, що стане хорошим футболістом, бо з семи ранку стояв на будівельному майданчику й допомагав класти цеглу. «Саме будівництво змусило мене цінувати життя, кожну його мить», – зізнається гравець.

Коннор Маклафлін кілька років тому також мав намір зав’язати з футболом, адже отримав диплом юриста. Але вирішив зачекати із кар’єрою адвоката, бо раптово отримав запрошення від друголігової північноірландської команди. Педді Макнейр допомагав батькові на фермі. «До того як потрапити у великий футбол, я допомагав батькові заробляти на життя і на свої перші бутси, – зізнався хлопець перед Євро. – Розумів, що догляд за вівцями – це тимчасово, але нічого іншого робити не доводилося».

Джош Мадженніс ще шість років тому грав у регбі. Згодом вибрав футбол, але почав із позиції голкіпера. Причому в юнацьку збірну Північної Ірландії його викликали саме як воротаря, але там перекваліфікували у нападника. А Шейн Фергюссон до 13 років пас корів за гроші. А ще грав у так званий гельський футбол – жорсткішу копію традиційного. «Це допомогло мені. Я ріс дрібненьким хлопчиком, а після таких матчів мене було важко збити з ніг», – зізнався Шейн.

Ну й головний тренер сенсаційних ірландців Майкл О’Ніл – фінансист. Ця робота довгий час приносила йому набагато більше грошей, ніж футбол.

ВОРОТАР-РЕЖИСЕР

«Майже всі свої гроші я зароб­ляю режисурою», – розповідав офіційному сайту УЄФА Ханнес Тоур Хальдерссон, голкіпер ісландської збірної, яка вперше пробилася на Євро і у Франції не пасе задніх. До 27 років Тоур не вважав футбол якимсь серйозним заняттям.

Тільки в 2014 році його підписав голландський НЕК і гравець перебрався у континентальну Європу.

Довелося хлопцю викласти з дорожньої валізи найцінніше – відеокамеру.
У 12 років ісландець створив перший короткометражний фільм, який почав гуляти інтернетом. Його роботи зацікавили продюсерів, і Тоур «роздвоївся»: жив футболом та кіно. Дякувати клімату, ісландський чемпіонат прокидається тільки на кілька весняних і літніх місяців, тому хлопець міг і ворота захищати в місцевій Пепсі-лізі, і кіно фільмувати. Наймасштабніший його проект – кліп для учасників «Євробачення-2012» від Ісландії. Згодом було кілька реклам всесвітньовідомих брендів, але від 2014 року Тоур зосереджений більше на футболі. Як бачимо, недарма, бо ісландці показали себе міцною командою на Євро.
Францією цими днями роз’їжджала синьо-жовта «Таврія». Нею на чемпіонат дісталася пара із Сум. На цьому фото «Таврія» у Ліллі.

БРАТ ПРОТИ БРАТА

Рідні брати Джака зіграли один проти одного. Граніт – за Швейцарію, Таулянт – за Албанію. Їхні батьки – косовські албанці, які мігрували в Швейцарію у 1989 році. Обидва брати народилися в Базелі й грали за юнацькі збірні Швейцарії. У підсумку Граніт обрав нову батьківщину, а Таулянт грає за край, у якому народилися батьки. Найважче вболівати у тому матчі було їхній мамі. Але вона оригінально дала раду емоціям: на футболці в неї була половинка герба Албанії і половина швейцарського хреста.
ПОВЕРНЕННЯ В ПЕКЛО

Вісімнадцять років тому французькому поліцейському Даніелю Нівелю дуже не поталанило. У день матчу Німеччина – Югославія на Чемпіонаті світу 1998 року він опинився в одному із вузьких провулків Ланса, куди випадково забрели хулігани-фанати з Німеччини. Чотири нетверезі молодики розбили амуніцію поліцейського, повалили його на землю і били арматурою та палицею. Коли від Нівеля відчепилися, він знепритомнів і лежав у калюжі крові. Гелікоптером його транспортували в лікарню. Півтора місяця Даніель пробув у комі. Коли отямився, медики зрозуміли, що він нікого не впізнає навколо себе і не розуміє мови.
Ця історія наробила галасу в ті роки. Колишній канцлер Німеччини Гельмут Коль створив спеціальний фонд порятунку французького поліцейського, нападників він назвав «соромом нації». Загалом, Німеччина не забула Даніеля за всі ці роки. Було створено окремий фонд боротьби з насиллям на футболі, названий його ім’ям, засновано турнір на честь французького поліцейського, його запрошували на чемпіонат світу в Німеччині 2006 року. Його підтримав і харизматичний тренер хорватської збірної Мирослав Блажевич. Під час чемпіонату світу 1998 року він скрізь був у жандармерському кепі й після матчів не забував згадувати, що молиться за жандарма Нівеля.

Молитви не порятували. Крім того, що жандарм учився ходити, розмовляти і просто жити, в Нівеля розвинулося кілька хвороб. Він осліпнув на праве око, перестав відчувати запахи і смак, а ще в нього виявили сенсорну афазію. Це коли людина все чує, але змісту слів не розуміє.


Фанати, які накинулися в Ліллі на жандарма, отримали від трьох з половиною до десяти років тюрми, але завдяки хорошій поведінці за ґратами вийшли на волю через чотири роки.

«Німецькі фани забрали у Даніеля все. 21 червня 1998 року вони знищили наше життя. Він більше не може робити те, що йому подобалося найбільше: не читає, не пише, не малює, навіть не може тримати інструменти, хоча колись багато майстрував», – зі слізьми розповідала дружина Нівеля на початку французького Євро-2016.

Але Німеччина й зараз не забула про нього. Напередодні матчу з Україною бундестім запросив француза на чемпіонат. Сім’я погодилася, однак на стадіоні в Ліллі, де відбувався перший матч у групі С, дружина попросила уникати пуб­лічності...

Юрій КОНКЕВИЧ

Фото Facebook tribuna.com
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Респект Показати IP 28 Червня 2016 22:52
Цікаво. Автор- молодець.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus