USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Від США до Польщі: у Луцьку стартував «Jazz Bez 2016»

10 Грудня 2016 09:47
Музиканти з різних континентів, які творять сучасний джаз, відкрили на сцені Волинського обласного театру ляльок перший день одного з найгучніших міжнародних джаз-фестивалів України.

Вдев’яте 9 грудня у Луцьку стартував один з найгучніших джазових фестивалів України - «Jazz Bez 2016».

Організували фестиваль Генеральне Консульство Республіки Польща у Луцьку та ГО «Принцип». У рамках фестивалю відбувалася соціальна благодійна акція «Подаруй Різдво» для дітей, батьки яких загинули у зоні АТО.

Консул Республіки Польща у Луцьку Кшиштоф Савіцкі подякував присутнім за те, що перший день фестивалю у Луцьку зібрав повну глядацьку залу.
Відкривали фестиваль у Луцьку музиканти колективу, який став лауреатом культового польського джаз-фестивалю «Jazz nad Odrą», гурт «Skicki-Skiuk». Химерна назва цього квартету з Вроцлава походить від закінчень прізвищ музикантів. Попри коротку музичну кар’єру, колектив має за плечима неабиякий концертний досвід,ставши переможцем цьогорічного культового фестивалю «Jazz nad Odrą», здобувши ІІ місце Blue Note Poznan Competition та ІІІ місце Tarnów Jazz Contest.
Один з представників гурту Роман Хранюк (бас), розповів, що музиканти вже неодноразово відвідували Україну, а нині з Польщі прибули 1 грудня, подолавши у рамках туру відтоді відстань у 3500 кілометрів потягами та автобусами. Він визнав, що музикантам приємно виступати на такій чудовій сцені, як у Луцьку, адже джаз переважно асоціюється з місцями, наповненими сигаретним димом – джазовими клубами, тож виступ на сцені театру музиканти вважають великим престижем для себе. Під час виступу «Skicki-Skiuk» виконували авторські композиції.
У джазових проектах музиканти зазвичай зустрічаються для того, щоб відіграти один, два чи десяток концертів, але у випадку «Skicki-Skiuk» все по-іншому – джазмени проводять разом дуже багато часу. Йдеться не лише про багатогодинні репетиції, а й про спільну гру у футбол, відеоігри тощо. Тур Україною, від Луцька до Краматорська, показав учасникам гурту, що навіть перебування поряд 24 години на добу не стало складним випробуванням.

«Ми – гурт приятелів», - зізнався Роман Хранюк. З його слів, можна вважати, що у гурті є чотири лідери одночасно, або ж – жодного лідера.

Він розповів публіці, яким чином відбувається компонування музики у колективі. Так, зазвичай, один з музикантів приносить якусь мелодію, говорячи, що написав баладу, але за 2-3 години після спільного продумування гармонії, жанру та форми, виходить колективна композиція (що загалом не характерно для джазових гуртів, де найчастіше музику пише лідер).
Наступним колективом, який виступив перед луцькою публікою цього вечора, став «REDNAXELA» (США\Канада\Німеччина\Бельгія) - міжнародний проект «музикантів світу», які зараз творять джаз майбутнього і живуть у США, Канаді, Бельгії та Німеччині.

У складі багатонаціонального колективу виступає німецька джазова сопрано-вокалістка Алмут Кюне, композиторка та інтерпретаторка нової музики. Один з головних проектів Алмут - Dowland Waters - базується на музиці композитора та лютеніста періоду англійського ренесансу John Dowland. В 2009 здобула нагороду Берлінського сенату, стала учасницею резиденції MUSIC OMI в передмісті Нью-Йорку з тринадцятьма іншими музикантами з різних країн Світу. Нещодавно Алмут записала два альбоми: «Silver White Archives» та «Ticho». Виступає соло, в дуеті (зокрема з Gebhard Ullmann та Anthony Coleman), у маленьких та великих гуртах в Європі, США та Мексиці.
Ельза Грегуар − джазова альт-вокалістка, яка народилася в Бельгії, переїхала до Нового Орлеану, а зараз живе в Німеччині. Навчалась грі на скрипці та віолончелі. Ступінь бакалавра джазового співу здобула в Королівській консерваторії Брюсселю. Співзасновниця колективуBrussels Vocal Project, композиторка та вокалістка у власному сольному проекті ELSA. Композиторка та авторка пісень до музичного проекту TREMULA. В 2013 здобула ступінь магістра в Дрезденській Вищій школі музики. Живе в Берліні, активно займається вокальною, композиторською та викладацькою діяльністю.
Петер Ван Хоффель, канадсько-бельгійський саксофоніст і кларнетист, який грає по цілому світу, є одним із активних учасників сучасної імпровізаційної та експериментальної сцен. Він навчався в Торонто та Нью-Йорку, довго жив у Берліні.Петер має кілька проектів як лідер та бере участь у різних джазових та експериментальних проектах як виконавець. Зокрема у власному хард-рок/фрі-джаз тріо Gorilla Mask, дуеті KRONIX з Алексом Максимівим, нью-йоркському тріо BOOM CRANE (разом із Michael Bates та Jeff Davis, берлінському The Scrambling EX (із легендарними Andreas Willers та Oliver Steidle). Крім цього, Петер бере участь у Meinrad Kneer Quintet, Scott Fields Freetet та проектах американського гітариста Dan Nettles. 2012 року Петер із проектом Peter Van Huffel & Alex Maksymiw Quartet виступали на «ДжазБезі» та здобули безліч теплих відгуків.
Інший музикант колективу Натан Бонтрагер − знаний віолончеліст та викладач, переїхав із США до Німеччини. Грає стародавню музику на бароковій віолончелі, експериментальну, імпровізаційну та традиційну музику. Професійно грає на віолончелі, альті, віола да гамба, гітарі, фіделі, бас-гітарі, піаніно, органі та перкусії. Має велику приватну студію в Нью-Гевені, а також викладає в Foote School та New Haven Academy.
Джен Лейпніц − німецький джазовий барабанщик. Після багаторічних подорожей світом знову повернувся до Берліну та грає з усіма важливими джазовими іменами столиці. Лучани мали змогу переконатися у твердженні критиків, які кажуть: «коли Джен сідає за барабанну установку, відбувається диво».
Як розповів Алекс Максимів, канадський гітарист гурту українського походження, у рамках виступу гості фестивалю мають нагоду почути нові композиції гурту, які написали музиканти. Ці пісні наразі не мають назв, тому їх називають за нумерацією.
Незважаючи на те, що колективи, які відкрили «JazzBez 2016» у Луцьку, виконували не зовсім звичну та легку для сприйняття музику, далеку від звичних джазових стандартів, гості фестивалю вітали їх гучними оплесками.
Завершили перший день фестивалю у Луцьку традиційним джем-сейшном, у якому, окрім музикантів, взяв участь Кшиштоф Савіцкі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus