USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинський умілець змайстрував вітряк, який виробляє електроенергію

11 Грудня 2016 22:22
Майстер на всі руки Іван Тусюк живе на Ратнівщині. Волинські Новини поспілкувалися з винахідником, йдеться у номері 45 від 8 грудня.

Зізнаюся, їхала в Краску, що на Ратнівщині, з непереборним бажанням побачити на власні очі, як за допомогою вітру можна отримати електричну енергію. А ще – познайомитися з чоловіком, який відважився запровадити в селі таку новацію. Зустріла ж майстра на всі руки. Навіть не повірила одразу, що не перевелися на білому світі, який потрохи заростає мохом лінощів та збайдужілості, люди, що вміють практично усе.

– Ет, навіщо воно вам! – віднікувався спочатку Іван Тусюк.

Через кілька хвилин зрозуміла, чому: не любить він марнувати час на балачки, а ліпше передав би зацікавленому досвід, набутий упродовж життя. Зрештою, Іван Якович широко відчинив двері всіх своїх майстерень. А подивитися там є на що.
ЯК ДИТЯЧА МРІЯ СТАЛА РЕАЛЬНІСТЮ

– Коли я навчався у восьмому класі, то з трофейного німецького індуктора змайстрував вітрячка, він виробляв електроенергію, від якої горіла лампочка на 8 вольт, – згадує Іван Якович. – Встановив його біля хати. Покрутив вітрячок кілька місяців. Часи були непрості, радянські, і батько сказав: «Розбери від гріха подалі, щоб не трапилося неприємностей». Жаль було, бо хотів ще й приймача зробити, та довелося послухати тата.

Відтоді минуло багато літ, нині моєму співрозмовникові вже сім десятків зозуля накувала. Та два-три роки тому до нього повернулася дитяча мрія, і заходився Іван Тусюк робити на даху своєї майстерні новий вітряк. Усе дорожчає, в тому числі й електроенергія, не лучину ж у припічку палити. Тож у його золотих руках ожив генератор на 12 вольт, який заряджає лужну батарею на 600 ампер-годин.
– Як закінчу плату, то навіть зварювальний апарат працюватиме на виробленій електроенергії, – каже майстер. – Шуруповерт можна буде вмикати. От тільки ніяк дві «розпайовочні» коробки не можу знайти, уже всі базари об’їздив.

На даху дерев’яного акуратного будиночка, що слугує творчою майстернею, поряд із вітряком встановлено сонячну батарею: то сонце заряджає акумулятор, то вітер. Іван Якович готується встановити ще одну на 500 ват.

– Що більше ампер-годин, то краще, – резюмує. – Планую встановити ротор Оніпка, тоді вітряк працюватиме за швидкості вітру 1 метр на секунду, коли нинішній – 5-6. Тож доведеться їхати в Київську область до автора цього винаходу.

УДАВСЯ В ДІДА, ЯКИЙ ЗМАЙСТРУВАВ ДЕРЕВ’ЯНИЙ ВЕЛОСИПЕД

В іншій майстерні Івана Яковича – його дітище: тут чоловік збирає трактор на газогенераторній установці. Ні, не про той газ ідеться, який у балонах або в мережі. Цей агрегат працюватиме на газу, що виробляється при спалюванні деревного палива або торфу, а його в цих краях вистачає. До другої-третьої години ночі біля нього клопочеться, іноді дружині, з якою у мирі та злагоді прожили сорок років, до хати доводиться чоловіка заганяти, бо до ранку порпався б по лікті в мазуті.
Через стіну – фрезерний станок власної модифікації. Для цього чоловік перемотав коробку передач із мотоцикла, швелер вирізав і ще багато чого додав...

– А це молотарка, перероблена з польської, – не без гордості показує ще один винахід. – Спочатку на ній стояв мотор із «Запорожця», тому після першої копи агрегат «утомлювався». Довелося шукати двигун від «Опеля», нині все гаразд. А ось там – сівалка, ще один трактор, який уміє орати, косити, сіно гребти, дрова різати.

Останнє мене зовсім збило з пантелику. Як це трактор може дрова різати?

– Запросто, до нього під’єдную циркулярку – і ось вам не лише дрова, а й навіть свіжі порізані дошки!

– У нас для господарювання все є, – долучається до розмови дружина майстра на всі руки пані Ніна. – Навіть млин. Чоловік явно в свого діда вдався, той колись роз’їжджав селом на дерев’яному, власноруч зробленому велосипеді. Жаль, що під час війни той транспортний засіб згорів.

– Ще зі сміття газ виробляти б. І знаю, як це зробити, і креслення відповідні є, тільки немає в селі зацікавлених у цьому людей, – важко зітхає Іван Якович.

– А діти?

– Обоє синів із сім’ями в Бресті живуть. Донька також. Кому своє залізяччя передам – не відаю, – каже Іван Тусюк, як називає себе сам, електрик за першою спеціальністю.

І ДЛЯ БОГА Є ЧАС

На подвір’ї Тусюків, незважаючи на пізню осінь, як у віночку: дерева, квіти, оригінально обрамлена хата, навіть огорожа стильно вирізняється з-поміж сусідських. І все це з такою любов’ю зроблено, що не виникає сумніву в тому, що живуть тут щасливі люди. Про це ж свідчить і порядок у хаті, де багато ікон.
– Чоловік їх оздоблює різнокольоровим камінням, – каже пані Ніна. – Більш як тридцять роздав на церкви. – Першою обрамив спускну ікону Почаївської Божої Матері для сільського храму Краски. Онукам Анні та Катерині подарував по іконі, синам-близнятам і доньці – теж.

– Образ Серафима Саровського прийняв від мене батюшка Серафим із Хмельова, що в Білорусі, до нього багато людей їде по допомогу, – провадить Іван Якович, який багато років був старостою в сільському храмі, та це вже тема для іншої розмови. – Одну з моїх ікон передав у городоцький монастир митрополит Варфоломій. Хіба про всі згадаєш?..

ПРО НАСТОЯНКУ З ГАДЮКИ, МАЗЬ ІЛЛІ МУРОМЦЯ ТА РОСЛИНИ, ЩО МОЖУТЬ ЗАМІНИТИ ХЛІБ

Окрім заліза, є у Івана Тусюка ще одне захоплення, без якого не мислить свого буття, – народна медицина. Життя саме спонукало чоловіка за неї взятися.

Якось прийшов до нього знайомий, півбока обпік. Лікарі запропонували такий спосіб лікування, що потерпілий зо страху втік. «Рятуй, Іване, а то помру», – промовив у відчаї. Минув деякий час, рани загоїлися.

– А допомогла мазь зі звіробою, – розповідає Іван Якович. – Нею ж довелося рятувати два відморожені пальці в іншого відві­дувача. Трави – то Божий дарунок. Старовинна мазь Іллі Муромця, яку вмію зробити, відновлює хрящову тканину, настоянка чемериці допомагає долати онкозахворювання, так само, як вуж або мухомор на горілці. А ще настоянка із вужа дуже помічна при застуді, але вживати її потрібно обережно. Побороти діабет допоможе снітка, захворювання очей – очанка. У нас росте багато трав, що можуть служити людині, тільки потрібно їх знати і правильно приготувати ліки. Це калган, вовче тіло, живокіст, дев’ясил, аїр тощо. Свої ж мазі та настоянки спочатку випробовую на собі, і тільки потім даю людям. Звідки рецепти? Із книг, журналів, з досвіду інших травників.

Іван Якович розповідає, які рослини можуть замінити людині навіть хліб. Серед них – корінь лопуха та очерет.

Ось такий він, оптиміст із ратнівської Краски, майстер із золотими руками, що звик жити власним розумом, талантом та прагненням зробити цей світ досконалішим.

Наталія ЛЕГКА

Фото автора

Ратнівський район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
SOF Показати IP 11 Грудня 2016 23:06
коментар було видалено
Ая Показати IP 12 Грудня 2016 06:59
Хочу донести афтору, що москалі обзивають тих хто кохає дітей своїх дітей: дедушкой і бабушкой, ніколи дедом і бабой. Чех називає: дедком і бабічкой, поляк: дзядкіем і бабцом, ніколи дзядем і бабом. А ви? Ви тих, які безмежно кохають своїх онуків, чомусь то називаєте дідом і бабою. Так само як тих, хто під церквами милостині просить..... Сором на весь світ таким "нощикам" нашої традиції і культури.
Штефан, Луцьк Показати IP 12 Грудня 2016 09:29
Чудовий репортаж. Дякую дуже. Проте, село Ви назвали неправильно. У тамтешній, поліській стороні його називають Краська. "Краска" - написано на тамтешньому залізничному полустанку іще із совєцьких часів. Слово "Краська" означає "красне" - гарне, чудове. Цьому слову багато тисяч років. А "краска" - це фарба, барвник.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus