USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Активісти відновили протестну акцію на Волинській митниці

29 Квітня 2016 16:33
У селі Римачі громадські активісти відновили мирну акцію протесту перед адмінприміщенням Волинської митниці. Головна мотивація – Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман повинен звільнити голову фіскальної служби України Романа Насірова через відсутність його реакції на масові протести волинських активістів, підприємців, представників влади. А вимагають протестувальники звільнити з посади виконувача обов’язків керівника Волинської митниці Олександра Шавлака, який наразі є керівником Чернігівської митниці.

Нагадаємо, на 21 день мирної акції протесту волинських активістів, 25 квітня, трапилася провокація. Група чоловіків – усі спортивної статури, у чорних костюмах, в балаклавах - увірвалася в адміністративне приміщення Волинської митниці і здійснила погром. У результаті інциденту правоохоронці розпочали розслідування у кримінальному провадженні щодо захоплення невідомими особами адмінбудівлі митниці, вчинення ними хуліганства та умисного заподіяння працівникові правоохоронного органу тілесних ушкоджень.

Деякі ЗМІ припускають, що ці особи - із числа мітингувальників, які вже не перший день протестують. Натомість самі активісти переконують: нападників не знають, а усе, що відбулося - провокація, аби піддати сумніву мирні настрої законної акції. Провокатори зацікавлені передусім в тому, щоби розігнати протестувальників.

У коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини голова Громадської організації «Волинські патріоти» Володимир Красуля теж заперечив, що провокатори - із числа мітингувальників. Він розповів деталі інциденту і нагадав, що після перекриття міжнародної траси «Київ-Ягодин» у селі Старовойтове біля кордону із Польщею активісти вирушили до адмінприміщення Волинської митниці у селі Римачі Любомльського району. Ініціативна група у складі 5 осіб на чолі з Володимиром Красулею після тривалого спілкування з черговим пункту піднялися на другий поверх до кабінету Олександра Шавлака. На той момент під кабінетом керівника митниці стояв чоловік, як згодом стало відомо, його звати Віктор Миколайович Рябченко. Він тримав у руках мобільний телефон, і все виглядало на те, що чоловік весь час комусь писав смс-повідомлення.

Як з’ясувалося згодом, у Віктора Рябченка правоохоронці вилучили тимчасове посвідчення. У ньому було вказано, що Рябченко є нібито працівником Митного посту «Володимир-Волинський». Але на посвідченні не було ані печатки, ані особистого підпису. Тому, що робив цей чоловік на митниці, і чи мав він право взагалі там перебувати - досі невідомо.

Пряма мова

«Того дня вранці ми спілкувалися з працівниками митниці, чи є Олександр Шавлак на своєму робочому місці. Вони повідомили, що керівник буде після обіду. От ми й прийшли після обіду під кабінет Шавлака. А там саме стояв Віктор Рябченко. Він весь час писав комусь смс-ки і єхидно посміхався. Я смикнув ручку дверей Шавлака, двері були зачинені. Після цього ми розвернулися, щоб йти назад, але саме в цей момент побачили в коридорі групу чоловіків у балаклавах, спортивних костюмах. Вони не чинили жодних дій, лише стояли і чогось чекали. Ми вирішили, що чоловіки у балаклавах можуть нас побити, тому негайно почали вибігати з приміщення. На виході, на першому поверсі, ми побачили вже поламані турнікети, а услід почули глухий гуркіт на другому поверсі. Мабуть, саме в цей час і відбувся погром», - розповів Володимир Красуля.

Зі слів протестувальників, у приміщення вбігли поліцейські і вже того дня нікого не впускали на об’єкт, мотивуючи це тим, що тривають слідчі дії.

Звідки взялися невідомі у балаклавах

25 квітня, коли відбувся інцидент із невідомими у балаклавах на Волинській митниці, день видався дощовим. Відповідно, більшість мітингувальників були одягнені у темне, на голові – бейсболки, частина осіб одягла капюшони. Під адмінбудівлею активісти розбилися на групи. Хтось пішов в автобуси відпочивати, інші пили каву неподалік, ще інші про щось розмовляли в стороні.

І в якийсь момент група орієнтовно із 30 осіб виділилася з натовпу, почала швидко рухатися і увірвалася в приміщення Волинської митниці.

Зі слів мирних активістів, вони зрозуміли, що з боку тітушок чиниться провокація. А коли з митниці вже вибігли Володимир Красуля із соратниками, всі почали масово повертатися в автобуси і вирушили геть з митниці. Особи, які під входом у приміщення митниці тримали прапори, транспаранти, плакати, покинули майже всі речі і побігли геть.
Автобус із закарпатськими номерами та, власне, самі «тітушки», які, як відомо, у балаклавах увірвалися на митницю.

Реакція прес-служби ДФС не забарилася

Буквально через годину після погрому в адмінприміщенні митниці прес-служба Волинської митниці ДФС назвала дії нібито активістів деструктивними. Також у Відомстві стверджували, що «дії активістів-злочинців створюють загрозу життю працівників митниці та перешкоджають виконанню завдань з наповнення бюджету».

Офіційна інформація

Зі слів правоохоронців, наразі Любомльський відділ Ковельської місцевої прокуратури здійснює процесуальне керівництво цього досудового розслідування. Відомості про усі незаконні дії, що відбулися в Римачах, внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених статтею 341 (Захоплення державних або громадських будівель чи споруд), частиною 2 статті 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), частиною 2 статті 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України.

«Такі дії є далеко не «мирними акціями протесту громадян», відтак особи, які беруть в них участь, мають бути свідомі, що за це передбачена кримінальна відповідальність», – прокоментував ситуацію прокурор області Дмитро Чепіжак.

Своєю чергою, керівник управління Нацполіції у Волинській області Петро Шпига зазначив, що на митниці посилиться контроль у зв'язку з відповідним зверненням постраждалої сторони. Інших подробиць, окрім офіційної інформації, не повідомив, оскільки, каже, провадження лише розпочалось. З його слів, триває встановлення осіб, причетних до погрому.

Ситуація на митниці

Мирна акція протесту відновилася перед адмінбудівлею митниці у Римачах вже наступного дня. Зі слів Володимира Красулі, щодня активісти приїжджають сюди, щоб і надалі вимагати від прем’єр-міністра Гройсмана звільнення Насірова за його кадрове призначення на Волинській митниці, а головне – що відомство на Волині за останні два роки очолює вже четвертий тимчасовий керівник-«гастролер».

Нагадаємо, вакантне крісло керівника митниці обіймав уродженець Одеси Дмитро Поліщук, киянин Дмитро Якобчук, згодом – житель містка Чортків Тернопільської області Андрій Андрейків, а віднедавна – уродженець Чернігова – Олександр Шавлак.

Після призначення останнього на посаду виконувача обов’язків керівника Волинської митниці у трудового колективу установи, місцевих підприємців, громадських активістів і керівників області увірвався терпець. І сьогодні внутрішня криза на митниці лише поглибилася. Адже всі іногородні, хоч і тимчасові, та все ж керівники, вносили деструктив у діяльність митниці, й продовжують це робити дотепер.

До слова, активісти розповіли, що всі тих, хто сьогодні знову приєднався до мирної акції протесту, викликають на допити у поліцію. А ще вони намагаються забрати свої транспаранти, прапори та плакати, які у день інциденту з невідомими у балаклавах, вилучили правоохоронці як речові докази.

Вони вже не розбивають намети і не залишаються ночувати на ніч. Адже після одного прикрого інциденту, що трапився із постовою мітингувальників, коли митники її словесно облаяли і вилучили бочки та шини, які вона охороняла, тепер вони побоюються за своє здоров’я і життя. Жінці навіть довелося викликати швидку, після чого вона написала заяву у правоохоронні органи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Никитюк Показати IP 29 Квітня 2016 16:42
Поняв що переборщив з тітушками заліг на дно і знову начав грати у свої ігри....скільки можна вже тому годованому хазяїном Никитюком Красулі гавкати!!??)))Та привяжіть його за ного Никитюка і нехай стереже хазяїна...Мав би більше часу сам йому морду натовк би..
До никитюка від крас Показати IP 29 Квітня 2016 17:29
Ха-ха-ха!не мучся так
Перевізник Показати IP 29 Квітня 2016 18:51
Ви шакали замахали вже. Хочете мітингувати валіть в Київ, під ОДА, в Римачі. На митному пості вам немає шо робити. Дайте людям нормально перетинати кордон , а не кіснути в машинах. У нас водіїв скоро терпіння закінчиться. Дивіться щоб від нас водіїв не отримали тягла в за пару днів не давали прес конференцію що вас побили тітушки або ще якесь зло. Пам'ятайте в нас нерви не стальні.
красуля до никитюка Показати IP 29 Квітня 2016 20:54
ха ха ха
Бандера Показати IP 29 Квітня 2016 22:08
Добре роблять молодці я вас підтримую
Анонім Показати IP 29 Квітня 2016 22:09
Нерви в коробочку і підтримуйте простий народ
0404 Показати IP 29 Квітня 2016 23:16
Вони б краще мітингували по реальній темі:бензин піднявся в ціні,або дороги в нас гавно і т.д.....а то вже аж смішно,чесне слово!!!
Перевізники Показати IP 29 Квітня 2016 23:24
Підтримуємо волинських патріотів
ЛЮСТРАТОР АК- 7,62 Показати IP 30 Квітня 2016 01:58
Я ВАС УСІХ ПІДТРИМУЮ ,МУСОРНЯ КОНТРАБАНДИСТИ І ВСЯКА ПІ…РВАНЬ.
Inkognito Показати IP 30 Квітня 2016 08:36
Порядок начинается з кожного особисто. Хай сперш уберуть дома і наладять власне життя. А митниця на Волині то святе.
Дядя мозок Показати IP 30 Квітня 2016 09:12
Якщо вони не привели порядок у власному житті то мітингувати десь не мають кармічного права. А митниця це святе місце бо відкриває доступ в Європу де таких "свідомітів" менше і тому живут ліпше
правда Показати IP 30 Квітня 2016 09:45
Проплачена тітушня,отак продали і Україну патріоти хре##нові,непозортесь клоуни Терещук вам грошей надасть))
Анонім Показати IP 30 Квітня 2016 13:18
і коли те бедло про плачене периотане лізти туда де нитреба а тещо світло ібензин дорогий то тем грьобаним активістам пофік тількі лізуть де бабло крутиться а посовісьті ізаідею слабо
Перевізники Показати IP 30 Квітня 2016 16:20
Підтримуємо волинські патріоти!
справедливий до Перевізники Показати IP 30 Квітня 2016 19:23
А ми не підтримуємо, даже й мови не має. Красуля де-бі-л і тітушня.
до аноніма Показати IP 30 Квітня 2016 16:52
а тобі з такою орфографією,вже й так нічого не допоможе

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus