USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Гунчик нав’язує Волині збиткову схему видобутку бурштину

21 Лютого 2017 16:35
Участь в пілотному проекті з рекультивації земель, порушених під час видобутку бурштину, зі слів голови Волинської ОДА, дасть Волині десяток тисяч робочих місць та від 300 до 500 мільйонів гривень прибутку на рік. Проте, навіть при «мінімалці» в 3200 гривень для робочих, таке підприємство буде збитковим, враховуючи що на самі зарплати потрібно буде 600 мільйонів на рік.

Так, під час оперативної наради голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик 20 лютого заявив, що до рекультиваційних робіт залучатимуть створені на Волині артілі, а ті, мовляв, отримуватимуть від цього прибуток.

«Ті, хто активно критикує, погано читали постанову. Там сказано, що держава, в особі Держлісагентсва, залучатиме місцеві артілі, товариства та комунальні підприємства для рекультивації. Ми запросимо до співпраці артілі, створені півтора роки тому, та налагодимо перемовини з ними», – сказав очільник області.

Насправді, будь-яке держпідприємство може залучати до виконання робіт треті сторони, відповідно до встановлених державними будівельними нормами України цін. Якщо йдеться про земельні роботи, то вищезгадані підприємства артілі зможуть залучати лише на субпідряд. Відповідно, прибуток отримуватимуть не від видобутку бурштину, а лише за земляні роботи.

Проте, жодне держпідприємство не має можливості співпрацювати з третьою стороною за власним розсудом. Адже питання співпраці вирішує профільна комісія, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку укладення державними підприємствами, установами, організаціями, а також господарськими товариствами, у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50 відсотків, договорів про спільну діяльність, договорів комісії, доручення та управління майном». Що стосується її фактичної роботи, то станом на 2017 рік вона засідала лише декілька разів, не погодивши ДП пропозиції співпраці.

Відтак, навіть якщо вищезгадані артілі і знайдуть бурштин у процесі рекультивації, то будуть змушені безплатно віддати його держпідприємству. А отримати за цю роботу більше, ніж це регламентують державні будівельні норми України – неможливо.

Що стосується потенційних прибутків, то під час прес-конференції в УНІАНі Володимир Гунчик заявив, буцімто КП не впорається з роботою над надрами, а регулятором може бути лише держпідприємство. І пообіцяв, що в рамках цього пілотного проекту можуть залучити десятки тисяч робочих місць та заробити від 300 до 500 млн грн від рекультивації в рік.

Утім, такі цифри видаються узятими з неба. Бо ж, якщо рахувати зарплату таким робочим навіть «мінімалку» в 3200, з урахуванням податків та ПДФО це - 50 мільйонів на місяць, або ж 600 мільйонів на рік. При обіцяному прибутку в 500 мільйонів, ця схема буде, м'яко кажучи, збитковою.
А якщо мислити тверезо - їй взагалі немає місця. З’являється логічне питання - хто буде покривати ці збитки? Невже, держава?
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
хм хм Показати IP 21 Лютого 2017 17:02
а обласна рада також говорила що прибуток буде до 500 млн
----- Показати IP 21 Лютого 2017 17:29
Там що буде працювати 15500 людей одночасно???
Лалла і По Показати IP 21 Лютого 2017 18:37
хомяк з амбіціями
свідомий Показати IP 21 Лютого 2017 19:17
Чергове інопланетне повідомлення відірване від реальності. Що будуть рекультивовувати 10 тисяч людей коли площа порушеного верхнього шару грунту внаслідок незаконного видобутку бурштину на Волині становить лише 6 гектарів тобто в загальному це ділянка площею 600 метрів на 100 метрів. На такій площі 10 тисяч робітників не помістяться фізично.Це 2 дні роботи нормальному екскаваторщику. З посадкою лісу справитись може будь яке лісництво в крайньому разі волонтери школярі чи студенти. Тим більше що ці ділянки судячи з останніх фото журналістів вже самі заросли самосівом. Природа зробила своє без Гунчикової допомоги. З усього сказаного випливає один висновок що це буде не рекультивація як говорить Гунчик а саме видобуток за який буде платити держава а прибуток забиратиме невідомо хто. Ви вірите в фразу "якщо ж артілі в процесі рекультивації знайдуть бурштин вони будуть змушені його віддати безкоштовно державі" це як мінімум смішно. Для чого тому ж екскаваторщику, якого найняли для рекультивації, вилазити зайвий раз з кабіни і щось там шукати щоб потім безкоштовно комусь віддати тим більше що його основна задача як декларує Гунчик саме рекультивація. Отже брехня закладена вже в самій основі відбувається маніпулювання надуманими цифрами підміна понять і дивні нежиттєздатні схеми роботи. А на брехні як відомо нічого тривкого не побудуєш. Нехай влада продумає нормальну прозору схему і не дурить в чергове людей. Як на мене то спосіб врегулювання суспільних відносин в сфері видобутку цінних корисних копалин простіше запозичити в країн де це відбувається вже не один рік і опробовано на практиці а не вигадувати черговий велосипед а потім розповідпти казки про те чому він не їде.
) Показати IP 21 Лютого 2017 20:02
Там в проекті писано , що якщо під час робіт знаходять камінь, фірма , яка робить рекультивацію , має право на видобуток. А це плато начинаєця від Северенівки до кордону з Р.Б.
хх00 до ) Показати IP 22 Лютого 2017 14:29
пропонується, як завжди владою у незаконний спосіб видобуток бурштину. Ганьба гунчику! А що далі7
Швондер Показати IP 21 Лютого 2017 20:19
Нью-Васюки.
Андрій Показати IP 21 Лютого 2017 22:21
Гунчик іди проспись
интелект Показати IP 21 Лютого 2017 23:30
не довіряю я йому і цікаво як він прорвався в ОДА якщо за нього ніхто не голосував !?! так само і його син під великим питанням на великих посадах сидять бовдури !!! після його керівництва автозавод зупинив своє виробництво а вспомніть шо ми бачили раніше проїжджаючи мостом на территорії автозаводу було стільки машин ! виробництво кипіло . замість того щоб модернізувати автоматизувати і налагодити вже готове виробництво власних автомобілів для наших людей зробити доступним транспорт розвиватися відмінити розтаможку то гунчик взяв і все загнув почав землі перекопувати почувши про цифри з шістьма нулями. незнаю мені кажеться людину яка дійсно жила і працювала би на благо вас з нами туда такі ублюдкі як гунчик просто не допустять або просто знищать офіційно.
интелекту Показати IP 22 Лютого 2017 15:25
Ти не інтелект, а і***т. В тексті немає жодного розділового знаку, а посада Гунчика - не виборна. Вона призначається. В якому столітті ти живеш? У сімнадцятому?
тому хто до интелект Показати IP 23 Лютого 2017 00:12
я не претендую на ці посади тому і не цікавлюсь хто там ком і як вони там обираються! но зато знаю точно із за таких як він слідуюче покоління останеться без пенсій.а розділові знаки будеш писати в своєму зошиті, таких як ти видно сразу там дає а там підставляє шлюха 21 століття подивись на прикладі Илон Маск директор автозаводу тесла яких вершин він досяг,не будучи на державній посаді і не використовуючи державні ресурси ти мабуть просто кормишся у нього, тому так і відреагував.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus