USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Взялися» за корупцію у найбільшому волинському університеті

24 Квітня 2014 16:30
Представники Самооборони Волині заявили про початок анкетування серед студентів Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. У такий спосіб активісти хочуть виявляти факти корупції та хабарництва у вищому навчальному закладі.

Про це стало відомо під час засідання вченої ради СНУ ім. Лесі України, куди завітали представники Самооборони та інших громадських об’єднань міста.

Представник Самооборони Волині Богдан Климчук звернувся до керівництва вишу з проханням посприяти в проведенні процедури анкетування. Активіст зазначив, що аналогічне опитування вже проводили на базі Луцького національного технічного університету. Тоді стали відомі імена осіб, які, зі слів студентів, зловживають своїм службовим становищем та беруть хабарі.

Зі слів активіста, розробкою анкети займалися соціологи, а вся процедура опитування буде проведена з дотриманням усіх необхідних норм. Окрім питань щодо корупції та хабарництва, студентам запропонують анонімно розповісти про те, які труднощі при здобутті освіти у них виникають та як вони оцінюють рівень освіти у ВНЗ вцілому.

Перший проректор СНУ імені Лесі Українки Анатолій Цьось заявив, що у виші зовсім не проти опитування та готові сприяти активістам у такій роботі. Щоправда, за двох умов: по-перше, анкетування слід проводити спільно з представниками студентського самоврядування, і по-друге, не заважаючи навчальному процесу.

Також перший проректор зауважив, що ні активісти, ні працівники вишу не мають права проводити слідчі дії. Мовляв, це прерогатива правоохоронних структур. На що Богдан Климчук відповів, що інформацію про виявленні факти хабарництва та корупції активісти передадуть у відповідні органи.

Попри те, що більшість з присутніх позитивно віднеслись до такої ініціативи, були й ті, кого анкетування щодо хабарництва відверто обурило. Присутні нарікали, що це вже третє аналогічне дослідження, які регулярно проводять у СНУ. Завідувач кафедри філософії та релігієзнавства професор Роман Арцишевський зауважив, що потрібно працювати не лише з викладачами, які беруть хабарі, але й зі студентами, які їх пропонують.

Та попри обурення декого з присутніх, керівництво закладу все-ж «дало добро» на проведення анкетування. Тому вже в понеділок, 28 квітня, представники Самооборони Волині спільно з членами інших громадських об’єднань розпочнуть опитування серед студентів луцького СНУ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
пс Показати IP 24 Квітня 2014 16:46
Люди добрі !!! Як брались хабарі так і беруться!! По школах, відділах освіти, уаправління освіти - різні акції, конкурси, "Левеня", ""Кенгуру," "Лелека", "Бобер", Серце досерця", лотареї, вистави, благодійні акції , Червоний Хрест і. тому подібне - ЦЕ ВСЕ ХАБАР !!!! Зберіит гроші і конкретно тій чи іншій людині допоможіть !!! Оце і буде БЛАГОДІЙНИЙ ВНЕСОК!!! Не пустоште свої кармани на МІЛЬЙОРДЕРІВ, ЯКІ ВІД ЖИРУ БІСЯТЬСЯ!!! Миж розумні люди і розуміємо що копійка до копійки получається ЦІЛИЙ РУБЕЛЬ. ФАТИТЬ НА НАШІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ЗЕМЛІ МІЛЬЯРДЕРІВ!!! ФАТИТЬ З НАС ЗНУЩАТИСЯ!!! Ми і так ледь живрієм.
УПА до пс Показати IP 24 Квітня 2014 18:22
"Левеня", ""Кенгуру," "Лелека", "Бобер" ці отримані папери не додають ні одного бала до атестату, їх власники не мають ніяких переваг при вступі. Ще лише тягар на учнів та відмивання грошей.
Маруся до пс Показати IP 24 Квітня 2014 19:50
А Ви не думали про конкурс Петра Яцика - вправлятись у граматиці?
Анонім до пс Показати IP 24 Квітня 2014 23:45
По-перше, конкурси за вашим бажанням і до чого тут хабарництво? не хочете не треба.
Реаліст Показати IP 24 Квітня 2014 16:59
Необхідно починати зі зміни свідомості громадян. Потрібно перестати носити різного роду "вдячності" вчителям, лікарям, міліціонерам ... Перестанемо давати, перестануть брати. Необхідно від них усіх вимагати виконання своїх службових обовязків. А якщо не подобається зарплата то нехай шукають іншу роботу а не живуть за наш кошт. Що стосується педагогів то нехай діти вчаться а вони РОЗУМНО вимагають. Будь-якого студента чи учня можна завалити на екзамені. Але й багато студентів які в свій вік чітко розуміють - "гроші тата й мами РІШАЮТЬ все". Не все. Якщо ти не вчишся треба виганяти а не прикривати, чиїм би синочком чи донею не був. На місці таких горе студентів могли б вчитися діти такі, що прагнуть до знань але у них немає ПАПІКА котрий проштовхне... Сам я вчився ще в ВДУ, за 5-ть років жодного хабаря. Були й такі які платили. Таке життя.
Юрій Показати IP 24 Квітня 2014 17:25
Давайте проведіть опитування, опублікуйте список хабарників, а ми , батьки студентів, підкорегуємо його. Христос Воскрес !
кріт Показати IP 24 Квітня 2014 17:31
А ВИ, ТАКІ ЧЕСНІ І ПРАВЕДНІ, ЗАБУЛИСЯ ПРО ТЕ, ЯК ХОТІЛИ ОТРИМАТИ ХАБАР НА ОДНІЙ ІЗ ЗАПРАВОК ЛУЦЬКА? ЧИ ПРИГАДАТИ ВАМ ОТОЙ СЮЖЕТ НА КІЛЬКОХ КАНАЛАХ, ДЕ ВИ ПРОСИЛИ ЗАПРАВИТИ МАШИНИ? ЧИ ДЛЯ ВАС ЦЕ НЕ ПРОВОКАЦІЯ ХАБАРА? ЧИ ВАШІ РУКИ НІЧОГО НЕ БЕРУТЬ, ВИ ТІЛЬКИ В БЕНЗОБАКИ ЧИ В КИШЕНІ БЕРЕТЕ?
БГ Показати IP 24 Квітня 2014 20:39
Фатить! Фатить давати їм фабарі! Нефай здофнуть з голоду
спудей Показати IP 24 Квітня 2014 21:22
Та що толку з тих опитувань. от якби одного хоча би посадили з конфіскацією - оце би подіяло 100%. а так переливають із пустого в порожнє. хабарників - до відповідальності. попили вже студентської крові...
Наталка до спудей Показати IP 24 Квітня 2014 21:58
хабарі прлпонують ті, хто не хоче вчитись, а хто хоче вчитись, - здає іспити сам!!! Тому, тих убогих, які дають хабарі треба вимітати ср...ю мітлою з вузу - щоб ними і не смерділо. Таке убоге приходить додому і починає плести байки батькам, що від нього хтось вимагає хабар. Батьки - безмірно довіряючи своїй дитині, звичайно, перебувають у справедливому обуренні: "Як таке може бути? Що це за викладачі?! Садити всіх треба!!!". І ніхто з батьків не поцікавиться у деканаті - як навчається їхнє чадо, чи воно, взагалі ходить на заняття. На одному з "престижних" факультетів нашого вузу на одному з курсів є більше десятка студентів, яких я особисто на парах(лекціях, семінарах) не бачила з початку семестру ЖОДНОГО РАЗУ!!! І що цей (чи ця) перепрошую за грубість, "студент" буде писати в цій анкеті?! Питання, звичайно, риторичне. Тому, шановні батьки, уклінно прошу вас, якщо ваша дитина каже, що з нех хтось вимагає плату - звертайтесь у відповідні органи - міліцію, СБУ, прокуратуру і вони фахово з цим розберуться. І ви будете знати - брехала вам ваша дитина чи з неї дійсно хтось щось вимагав. В іншому випадку - подібні опитування, писанина на "а-ля вообще" на сторінках ЗМІ - це як гавкання цуцика з підворітні - шуму багато, а ефекту - нуль.
Петро Показати IP 24 Квітня 2014 22:39
Виявляється ,це студенти самі "пропонують хабарі",от капосні діти,а потім ще й вистачає нахабства звинувачувати у цьому сивочолу проффесуру...і куди батьки дивляться)...
Наталка до Петро Показати IP 24 Квітня 2014 22:55
Так, студенти самі пропонують хабарі!!! І ваша іронія тут недоречна! Так - і куди батьки дивляться?! кажу це вам як викладач вузу(який від жодного студента ніколи не взяв нічого!!!). І тому на першій же лекції попереджую, що я в подібні "ігри" не граю! Але "доходить " це не всім і перед екзаменами починаються дзвінки, зустрічі з різними пропозиціями і розповідями, Все це викликає глибоку відразу. Тому ще раз кажу - звертайтесь у відповідні органи, а не дзявкайте з підворітні!!!
той, що знає. Показати IP 24 Квітня 2014 22:41
Анонімне опитування в інтернеті дало б результат. Студенти тут писали б правду, тим більше, що Ай-Пі адресу смартфона не "засічеш".
Н до той, що знає. Показати IP 24 Квітня 2014 22:58
скажіть - а куди Ви це анонімне опитування притулите?! Воно не є доказом - це вам підтвердить будь-який юрист.
Анонім Показати IP 24 Квітня 2014 23:56
Всі прекрасно знають, хто бере, а хто ні, хто вчиться, а хто сам пхає гроші навіть викладачам фізичного виховання, вибачте педагоги, без образ - це мова по деяких студентів, яким западло на фізру ходити. Зараз всі дружно взяли і написали в анкетах про хабарництво, сміх і все. Ще в анонімне опитування можна повірити, а із зазначенням своїх особистих даних - хто вам правду скаже? як казала моя бабуси "дубіли"
Читаючий Показати IP 25 Квітня 2014 06:30
Треба - треба проводити таке опитування та оприлюднення регулярно. Лише оприлюднення здійснювати при наборі достатньої статистики. Бо одиничні випадки за даними студентів - це можуть бути дрібні помсти. А там де є статистика - там і хабарі водяться. Доречі - оприлюднені хабарники в іншому ВИШІ не розбіглись з реальністю. Хай знають. Це шлях до демократії.
самообороні Показати IP 25 Квітня 2014 08:41
Цікаво, кришталево чисті, а ви самі як вчилися? І які ще є сторони нашого життя, куди ви ще не вперли свого довгого носа?
Випускниця Показати IP 26 Квітня 2014 18:02
Я провчилася 5 років на одному з "престижних" факультетів на хороші оцінки. Без жодного хабаря. Ні разу. І не я одна. А частина студентів - справді "вирішувала" сесію, але дехто на факультеті їх цілий семестр в очі не бачив. Можливо, тут варто звернути увагу не лише на викладачів, а й на студентів?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus