USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку доповнили програму співфінансування житла для бійців

25 Жовтня 2016 12:51
Проект міської програми, що має на меті частково фінансово вирішити проблему придбання житла для бійців АТО, доповнили представники бюджетної комісії міськради.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міськради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів 25 жовтня.

Депутати розглянули проект програми забезпечення житлом на умовах співфінансування учасників бойових дій, інвалідів війни, які були призвані на військову службу по мобілізації для участі в проведенні антитерористичної операції, а також членів сімей загиблих (померлих), зниклих безвісти військовослужбовців зазначених категорій на 2017-2019 роки. Раніше проект програми зі змінами підтримали члени комісії з питань торгівлі, послуг та підприємництва.

Перший заступник міського голови Тарас Яковлев розповів, що програма розрахована на три роки, а загальний обсяг її фінансування становить 96 мільйонів гривень. З міського бюджету пропонують виділити 25% співфінансування програми, або 24 мільйони на три роки. Відповідно до проекту програми, учасники бойових дій фінансуватимуть 50% вартості житла, 25% становитимуть кошти міського бюджету, 25% - кошти з інших джерел.

За станом на 1 вересня на квартирному обліку перебувають 193 родини учасників бойових дій. Учасників програми проситимуть відмовитися від забезпечення земельною ділянкою на пільгових умовах у Луцьку, а також знятися з пільгової квартирної черги. Зі слів посадовця, буде можливість співфінансувати купівлю до 60 квартир для учасників бойових дій на рік. Фінансування передбачає купівлю квартири площею до 50 метрів квадратних (середня вартість співфінансування купівлі квартири для учасників програми таким чином становитиме 250-260 тисяч гривень).

Якщо кошти у рамах програми не будуть використані до 1 жовтня кожного року, їх спрямовуватимуть на придбання квартир для учасників АТО. Програмою не зможуть скористатися працівники МВС та інших силових структур, кадрові офіцери ЗСУ. Пропонували внести зміну в проект рішення, включивши в програму учасників бойових дій, які отримали цей статус, перебуваючи у лавах добровольчих формувань.

Член комісії Олександр Кравченко пропонував передбачити у програмі співфінансування придбання житла для контрактників, які підписали контракт з ЗСУ з 2014 року до закінчення особливого періоду. Вони не належать до кадрових офіцерів ЗСУ, а для того, щоб стати на квартирну чергу, повинні прослужити 5 років. Депутат нагадав, що остання, шоста хвиля мобілізації, відбулася у 2015 році, відтоді лави ЗСУ поповнюють контрактники.

Олександр Кравченко пропонував врахувати у програмі не лише тих, хто стоїть на квартирному обліку, а й усіх учасників бойових дій. Тарас Яковлев на це відповів, що у такому разі на квартири у Луцьку зможуть претендувати не лучани, які почнуть реєструватися у місті.

Розширити категорію учасників програми пропонував і член комісії Григорій Пустовіт. Він наголосив, що потрібно шукати шляхи придбання житла для бійців, які мають право на безплатне отримання квартир. Так, Кабмін видав постанову №348 про надання субвенції з держбюджету на придбання житла для родин загиблих та інвалідів 1-2 груп.

Своєю чергою, член комісії Борис Смаль поцікавився в посадовця, чи є претенденти на квартири площею до 50 метрів квадратних, чи учасники бойових дій усе ж відмовлятимуться від співфінансування придбання таких квартир. Тарас Яковлев відповів, що програму схвалили учасники АТО. З його слів, депутати можуть внести зміну щодо площі житла, але в такому разі, мовляв, замість 60 квартир наступного року зможуть співфінансувати купівлю, наприклад, 30 квартир.

Представник Спілки воїнів АТО Волині Юрій Рудницький зазначив, що посадовці не взяли до уваги пропозиції атошників. Так, їх цікавить питання щодо черг, адже наразі програма передбачає, що співфінансування отримуватиме той, хто звернеться з заявою раніше за інших. На його думку, повинна діяти комісія, що розглядатиме заяву кожного учасника бойових дій. Також учасники АТО не погоджувалися з максимальною площею квартири у 50 метрів квадратних, що передбачена у проекті програми.

Завідувач сектора державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО Волинської області Андрій Омельчук запитав, чи працюватиме міська влада у напрямку безплатного забезпечення житлом учасників бойових дій. Також він зауважив, що в програмі не врахували бійців, які воювали на сході, а зараз є переселенцями та зареєстровані у Луцьку.

Перший заступник міського голови зауважив, що є державна програма, що передбачає придбання житла для бійців, і якщо надійде субвенція з держбюджету, її використають, як передбачено цією програмою. З його слів, програма, яку пропонують ухвалити депутатам, є механізмом для часткової допомоги в придбанні квартир.

Члени комісії підтримали зміни до програми, які запропонував Олександр Кравченко. Так, у документі врахували контрактників, які підписали контракт з ЗСУ починаючи з 2014 року, а також добровольців, які отримали статус учасника бойових дій. Щодо площі житла, вирішили передбачити співфінансування 21 метра квадратного на одну особу плюс 10,5 метра квадратного додатково на родину. У разі проживання самостійно площу визначили в межах 50 метрів квадратних.

Також, згідно з пропозицією Бориса Смаля, вирішили виключити пункт про обмеження частки співфінансування з міського бюджету в розмірі 25%.

Голова комісії Павло Данильчук пропонував виключити з програми пункт щодо рекомендації учасникам програми відмовитися від отримання земельних ділянок у Луцьку. Цю пропозицію депутати підтримали, рекомендувавши підтримати проект програми з усіма змінами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
замполітмудрик Показати IP 25 Жовтня 2016 13:50
ми вже отримали
Волинянин Показати IP 26 Жовтня 2016 14:28
Підтримуємо нову програму зі змінами

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus