USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Київ – Мінськ – Москва. Кому вигідні завтрашні «мирні переговори»

30 Липня 2014 14:00
Президент Білорусі Олександр Лукашенко погодився на проведення «мирних переговорів» щодо розв’язання української кризи 31 липня в Білорусі.

Про це повідомляє прес-служба білоруського президента згідно з результатами телефонної розмови з ним президента України Петра Порошенка, - повідомляє ICTV.

«Президент України звернувся до глави білоруської держави з проханням залучити Республіку Білорусь у якості майданчика для проведення переговорів за участю всіх зацікавлених сторін з розв’язання української кризи. Олександр Лукашенко погодився з даною ініціативою», - повідомляє прес-служба.

Раніше Порошенко попросив Лукашенка посприяти проведенню в Мінську 31 липня засідання тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі. У ньому мають узяти участь, зокрема, другий президент України Леонід Кучма, посол Росії Михайло Зурабов і представник ОБСЄ .

Зі слів Порошенка, пропонується винести на обговорення 2 питання: про звільнення всіх заручників, які залишаються в терористів на Донбасі, і про забезпечення допуску міжнародних експертів на місце падіння літака «Малайзійських авіаліній».

ЛУКАШЕНКО НАДАСТЬ ПОЛІТИЧНИЙ ПРИТУЛОК ГІРКІНУ І БОЛОТОВУ?

Завтрашні переговори в Мінську є потенційно вигідними для всіх сторін - окрім Росії. Але можливості РФ вплинути на ситуацію цього разу доволі обмежені, - повідомляє «Espreso.tv».

Рішення Президента України Петра Порошенка почати переговори із сепаратистами на території Білорусі, озвучене вчора увечері і за кільканадцять годин прийняте білоруською стороною, було до певної міри очікуваним

Контактна група вже давно шукала майданчик для проведення переговорів, бажано такий, де б одна сторона не підозрювала, що їх от-от арештують, а інша – що їх візьмуть в заручники чи випадково накриють ракетним ударом свої ж.

Цілі переговорів у Мінську задекларовані мінімальні – звільнення 168 заручників та допуск міжнародних експертів на місце падіння малазійського літака. Що українська сторона пропонуватиме сепаратистам навзамін, ясна річ, не озвучується. На особливо великий виторг розраховувати „донецькій стороні” не доводиться. Територія падіння лайнера і без того за кілька днів може потрапити в руки сил АТО, а заручників – особливо тих, що мають поранення – краще віддати, поки живі. Щоб вони, як це не цинічно звучить, не перетворились для терористів з предмету торгу на предмет додаткового кримінального провадження і збільшеного тюремного терміну.

Хоча чисто гіпотетично можна припустити, що Білорусь може стати не тільки майданчиком для обміну полоненими, але й чимось більшим у вирішенні конфлікту. Сепаратисти – принаймні, їх адекватніша частина, розуміють, що справу, здається, програно, і повномасштабного російського вторгнення в Україну, скоріше за все не буде. В подібній ситуації логічним є шукати способи вийти відносно сухими з води. Зважаючи на те, що Росія поки не готова приймати своїх вірних синів назад додому – за винятком кількох служак високого рангу, порятунок потопельників стає проблемою самих потопельників. І тут прийнятним видається варіант інтернування до Білорусі, звідки колишні прихильники сепаратизму з часом могли б більш чи менш легально повернутись таки додому. Складно сказати, наскільки подібна ідея може сподобатись білоруському президенту, але за умови фінансових, приміром, бонусів – незалежно з якого боку, хоч Росії, хоч ЄС, він, ймовірно, і погодиться збудувати кілька таборів для утримання інтернованих вояків. Росіян з часом заберуть, а потрібна інфраструктура, ясна річ, залишиться.

Подібна зустріч явно вигідна і білоруському президенту. Вічний прохач – для Росії, і диктатор-фрік – для Європи, Лукашенко перетворюється на регіонального лідера, який, як не крути, ніби сприяє вирішенню серйозних проблем у сусідів. При тому у нього з’являються не надто великі, але все таки козирі у діалозі як з ЄС, так і з Росією. І вся ціна цього – принаймні на даний момент – можливість поспілкуватись із незабутнім Леонідом Даниловичем, поручкатись із давно знайомим Зурабовим, і подивитись на пару-трійку „невідомих звіряток” із ДНР-івського зоопарку

Загалом вигідними є подібні переговори і для України. Поки триває силова операція, і війська АТО намагаються зачистити максимум сепаратистів всіма доступними засобами – включно з тактичними ракетами, дипломати зможуть продемонструвати волю України до переговорів, прозорого розслідування інциденту з малазійським літаком, а також звільнити бодай частину заручників.

Єдиною стороною, якій можуть не сподобатись ймовірні мінські компроміси, є Росія. Здається, у Кремлі і справді прийняли рішення, що ”православна армія” Гіркіна має героїчно – і з максимальними для України втратами – загинути. І дозволити „хохлам” з „бульбашами” переграти цей сценарій було б якось не спортивно. Тому, ймовірно, товаришу Стрєлкову-Гіркіну доведеться переключитись із боротьби з матом в рядах ополченців, якій він присвятив останніх пару днів, на інші, менш богоугодні справи. Як то боротьба з потенційними дезертирами. Якщо, звісно, якась випадкова чи не дуже куля не перерве земний шлях живого поки що уособлення російської офіцерської доблесті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Дмитро Показати IP 30 Липня 2014 15:06
Чому немає питання "Про припинення вогню в двосторонньому режимі"?
Анонім Показати IP 30 Липня 2014 15:50
"Завтрашні переговори в Мінську є потенційно вигідними для всіх сторін - окрім Росії. Але можливості РФ вплинути на ситуацію цього разу доволі обмежені, - повідомляє «Espreso.tv». Хто такі ці Єкспресо ТВ? Припіжжені брехуни без розуму та совісті. "Диктатор-фрік – для Європи, Лукашенко" - це взагалі що за тон?? В такому тоні пишіть про свого презика Парашу і інше політичне кодло, нешановна редакція. Досить паплюжити поважну людину, яка робить для своєї країни набагато більше, ніж зробили за 20 років наші народні обранці.
Анонім Показати IP 30 Липня 2014 16:48
И ни слова у Автора о том, что переговоры еще и спасение жизни для многих. Мелочь такая...
Ектарасенс Показати IP 31 Липня 2014 11:21
Щось мені підказує, що ніяких переговорів не буде. Бо це невигідно українській владі/США. Який з Кучми парламентар. Треба щоб представником була твереза людина, а метою - припинення війни з обох боків. Дедалі дати Донбасу вирішити свою долю
Анонім Показати IP 1 Серпня 2014 10:24
Оце нормально. Поки Євросоюз зберігав нейтралітет і старався догодити і вашим і нашим, а США постійно підливали масла вогонь, "останній диктатор" Європи в особі Лукашенко запропонував розпочати діалог. До якого, НАРЕШТІ, прислухались. Це лишній раз доводить, що США мир на Україні не потрібен, а Європа тільки і вміє сором"язливо чекати рішення зверху. .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus