USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Міносвіти значно скоротить кількість вузів

17 Серпня 2010 17:40
Міністерство підготувало нову редакцію закону «Про вищу освіту», яка передбачає нові вимоги до вузів. 83 вишам, які не відповідають цим вимогам, загрожує закриття.

Про це повідомила ТСН.

У 2010 році в Україні налічувалося 359 тисяч абітурієнтів. У 2011-му число випускників шкіл скоротиться майже в два рази – до 195 тисяч. В такій ситуації українські вузи неодмінно зіткнуться з масовим недобором студентів. Розуміючи це, Міносвіти вже розпочало глобальні зміни в системі вищої освіти, в результаті яких скоротиться кількість вищих навчальних закладів.

У підготовленій Міністерством освіти новій редакції закону «Про вищу освіту» вже обумовлені нові вимоги до вузів. Згідно з нововведеннями, щоб стати класичним університетом, вуз повинен мати не менше 8 тисяч студентів денної форми навчання, коледж – 1 тисячу студентів.

На даний момент цим вимогам відповідають тільки 60 державних вузів, 157 мають більше 500 студентів, 88 – менше 500 студентів. Навіть якщо врахувати, що до їх числа потрапить 5 коледжів мистецтва, до яких не пред’являтимуться ці вимоги, 83 вузи підлягають закриттю. Тому результатом прийняття нової редакції цього закону може стати злиття вузів.

Зазначимо також, Міністерство освіти і науки вважає, що навчання у вищих навчальних закладах не може коштувати менше, ніж 8-9 тисяч гривень на рік. У Міносвіти кажуть, що в новому законі про вищу освіту має бути визначено, що питання встановлення плати за освіту є компетенцією автономії вузів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
* Показати IP 17 Серпня 2010 21:02
Це буде, як з дитячими садочками, спочатку все закривали, а тепер, кажуть, що їх не вистачає. І що це за "турбота" влади "...навчання у вищих навчальних закладах не може коштувати менше, ніж 8-9 тисяч гривень на рік..." А якщо може? А якщо коштує? Чого це Міносвіти мінімуми почало рахувати, краще б максимуми контролювали!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus