USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Централізація Укрзалізниці може гальмувати лібералізацію економіки

19 Січня 2017 21:02
Вранці 18 січня Кабінет Міністрів України змінив статут управління Укрзалізниці. Зробили це без камер та журналістів, пише Інформатор.

Відтак Кабінет міністрів на позачерговому засіданні затвердив новий статут ПАТ “Укрзалізниця”, згідно з яким, Міністерство інфраструктури втратило право бути органом управління компанії.

Такий крок досить дивний уже тому, що здійснений в період, коли до цієї галузі прикута величезна увага суспільства. Окрім того, урядовці мають здійснювати будь-які дії щодо публічного акціонерного товариства максимально прозоро.

Залізною логікою ліберальної демократії та системи стримувань і противаг є наявність в системі управління хоча б двох сил з альтернативними поглядами, що призводить до більш демократичного процесу керівництва будь-якою установою чи організацією. Особливо це стосується підприємств, які повністю належать державі. В українських реаліях маємо абсолютно іншу ситуацію.

Міністерство, яке до цього часу, поряд з Конституцією, законодавством, актами Президента та Кабінету міністрів мало значні важелі для координації роботи ПАТ «Укрзалізниця» та впливу на стратегічні рішення членів його правління – позбавили такої можливості.

Прем’єр-міністр України та уряд такими кроками кардинально руйнує принципи децентралізації та практики делегування повноважень для ефективнішого управління. Обмеження кола суб’єктів прийняття рішень призводить якраз до централізації влади, а не навпаки.

Керівник «УЗ» Войцех Балчун на своїй сторінці у Facebook уже заявив про те, що вітає будь-які кроки, спрямовані на оптимізацію роботи компанії.

Такий вчинок голови правління державної компанії-перевізника легко пояснити, адже міністр інфраструктури Володимир Омелян уже робив незадовільні оцінки та офіційні заяви щодо бездіяльності Балчуна. Тому позбавитися ризику бути звільненим за бездіяльність за ініціативи міністра інфраструктури є надзвичайно вигідною позицію для високооплачуваного польського менеджера.

Цікавим фактом є те, що коли Войцех Балчун керував польською залізницею, він підпорядковувався головному акціонеру цієї організації – Міністерству інфраструктури Польщі.

Заява ж людини, яка відстоює європейські цінності введення державного господарства і намагається передати власний іноземний досвід, та при цьому змінює на ходу основні принципи своєї попередньої ефективної діяльності, виглядає дуже сумнівно.

Нагадаємо, раніше в “Укрзалізниці” вже виступали проти ініціативи децентралізації. На початку січня 2017 року на сайті “Укрзалізниці” з’явилася стаття із критикою закону, який передбачав внесення змін до механізму фінансового забезпечення компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян та був схвалений прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.

Максим Джигун
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus