USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Українські вчені проти нового закону про мови

14 Вересня 2010 11:51
Українські науковці вважають, що метою проекту закону «Про мови в Україні» є намагання зробити застосування державної української мови необов'язковим.
Ухвалення зареєстрованого в парламенті закону про мови зніме мотивацію до вивчення української мови і посилить мовний розподіл у суспільстві . Про це говориться в заяві президії Академії наук вищої школи України, пише «ТСН».
Автори заяви вважають реальною метою авторів проекту закону «Про мови в Україні» створити легальну ситуацію, при якій в усіх сферах громадського життя зможе неподільно володарювати російська мова.
В Академії наук нагадали, що проектом закону визначається, що «обов'язковість застосування державної мови або сприяння її використанню в тій або іншій сфері громадського життя не повинні тлумачитися як заперечення або применшення права на використання російської мови і інших регіональних мов або мов меншин».
Таке положення, вважають в академії, є безпрецедентним у світовій практиці, оскільки нівелює саме поняття офіційної мови, створює ситуацію, при якій кожен громадянин може вимагати застосування в якій-небудь ситуації саме його мови. Реалізація такого положення на практиці може паралізувати роботу тих державних структур, де узгодженість і чіткість має особливе значення (армія, диспетчерська служба, служби технічного нагляду).
У заяві також ідеться, що окрема стаття закону, присвячена російській мові в Україні і українсько-російській двомовності, фактично має на меті законсервувати ситуацію, яка утворилася в результаті століть реалізації державної політики русифікації, коли українців змушували відмовлятися від рідної мови.
«Відверто фальшивим і політично мотивованим» називають а Академії твердження авторів законопроекту, що «володіння російською мовою забезпечує громадянам України широкий доступ до досягнень світової науки і культури».
«По-перше, понад 98% науково-технічної інформації у світі сьогодні з'являється англійською мовою; на російську припадає менше 0,1%, і отже, вона ніяк не може вирішити питання доступу до світових наукових досягнень. По-друге, в Україні сформована одна з щонайпотужніших шкіл художнього перекладу, і українці мають усі можливості залучатися до класики світової культури – від поем Гомера і до сучасних кінофільмів – рідною мовою», – пишуть у заяві.
«Таким чином, справжньою метою авторів законопроекту є затвердження статусу російської мови як «вікна у світ» для українців. Нагадаємо: саме такою була позиція царського уряду, який Емським актом 1876 року заборонив переклади і наукові тексти українською мовою», – нагадують автори заяви.
Академія наук вищої школи, громадська наукова організація, яка об' єднує понад 300 провідних науковців, докторів наук і професорів, які працюють в українських ВНЗ, закликає українську інтелігенцію об'єднатися з метою недопущення ухвалення цього згубного для цивілізованої демократичної майбутньої держави законопроекту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
VlaSSовець Показати IP 14 Вересня 2010 13:03
А Дімі Собачніку то всьо до лампочки

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus