USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Як і з кого Росія ліпить «нового Януковича»

27 Червня 2016 23:10
Росія жадає привести до влади в Україні «нового Януковича». І така кандидатура вже вимальовується все чіткіше.

Про це блоґер на журналіст Акпер Гасанов на сторінках видання «Хартія’97»

Ситуація на Донбасі, кажучи мовою військових фахівців, залишається стабільно важкою. І не тільки сьогодні чи вчора. Такою вона була, є, і, швидше за все, буде ще довго. А значить - будуть нові смерті і поранення. Така хроніка «гібридної війни», яку Росія веде проти України.

Червневе загострення

За минулу добу на Донбасі знову спостерігається ескалація: загинув український військовий, ще одинадцять були поранені. Але це - не єдині втрати за останні дні. Для початку нагадаю, що під час відвідування Навчального центру з підготовки та перепідготовки військовослужбовців за контрактом Північного територіального управління Нацгвардії 18 червня президент України Петро Порошенко назвав загальні втрати особового складу Національної гвардії за весь час проведення антитерористичної операції (АТО) на Донбасі. Загинуло 183 бійця, 746 - отримали поранення. На жаль, все йде до того, що вже до кінця літа список загиблих в АТО перевалить за позначку в 200 осіб.

Так, тільки 18 червня, під час обстрілу українських позицій поблизу Талаківців загинув один військовослужбовець української армії, і ще двоє загинули, потрапивши на міну в районі селища Луганське Бахмудського району Донецької області. А в понеділок, 20 червня, в результаті бойових дій на Донбасі, загинули ще двоє українських військовослужбовців і п'ятеро отримали поранення.

Іншими словами, війна на Донбасі, офіційно іменована в Україні «АТО» триває, і ми бачимо лише чергове загострення ситуації на фронті. Не перше, і, на жаль, не останнє. І навіть є побоювання, що не найдраматичніше. Тому що Росії потрібна легалізація «ЛНР» і «ДНР» в рамках правового поля України.

Саме тому бойовики з «ДНР» знову заговорили мовою шантажу і ультиматумів. За словами лідера донецьких бойовиків Олександра Захарченко, українська влада повинна до 14 липня 2016 року вжити узгоджений з «ДНР» закон про місцеві вибори на Донбасі, в іншому випадку дату виборного процесу визначать в односторонньому порядку.

І нинішні військові провокації з боку бойовиків - всього лише черговий спосіб тиску на офіційний Київ.

Позиції сторін

Яка позиція української сторони? Перед візитом до Франції президент України Петро Порошенко в інтерв'ю французькому телеканалу Іtele змалював умови Києва для прийняття змін до Конституції в частині децентралізації і «особливого статусу» окремих районів Донецької та Луганської областей.

«Перше - це повинно бути припинення вогню. Друге - виведення російських військ з української території. Третє - повинен бути переданий під контроль ОБСЄ неконтрольований ділянку українсько-російського кордону, а також лінія дотику і місця, де повинна знаходитися відведена техніка. Оскільки цього не сталося, у нас сьогодні немає передумов для того, щоб проводити голосування », - заявив він.

А чого хоче Кремль? Він вимагає політичного врегулювання (введення «особливого статусу» в Конституцію і проведення виборів на окупованій території) якомога швидше. Мета - розхитати внутрішньополітичну ситуацію в Україні. Адже в разі проведення таких виборів мер окупованого Луганська буде дорівнює по статусу меру Києва.

Далі це потягне за собою вимогу фінансування сепаратистських регіонів з держбюджету, що викличе вибух в суспільстві. А вибух в українському суспільстві - новий шлях до довгострокової нестабільності, в умовах якої Захід легше буде переконати в тому, що це не Росія винна в українських проблемах.



Новий «Янукович»

Плюс, Росія жадає привести до влади в Україні «нового Януковича». І така кандидатура вже вимальовується все чіткіше. Це лідер руху «Український вибір - право народу» Віктор Медведчук. Про зв'язки цього політика з вищим політичним керівництвом Росії відомо всім. Більш того, всім відомо і про те, що саме між Медведчуком і Януковичем свого часу стояв вибір політика, через якого Росія планувала отримати і отримала в результаті можливість мати потрібну їй Україну. У підсумку вибір випав на Януковича. І зараз все активніше російська сторона реанімує Медведчука. Не випадково ж саме з нього ліпили образ рятівника Надії Савченко. Причому ліпили не без допомоги самої Савченко та її сім'ї.

Так, сестра звільненій української льотчиці Віра Савченко в квітні виявилася заблокована російськими правоохоронцями в будівлі українського консульства в Ростові. Їй тоді обмежили в'їзд в Росію. Але пізніше це рішення було скасовано. І Віра Савченко тоді заявила, що велику роль в тому, що її випустили після інциденту на кордоні зіграв саме Віктор Медведчук.

«Мені здається, що в цій ситуації більше всіх спрацював Медведчук», - сказала тоді Віра Савченко. Українська громадськість, м'яко кажучи, була шокована такою заявою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Бандер В.М. Показати IP 28 Червня 2016 10:14
Якщо наші урядовці самі своїми реформами не взмозі " зліпити" Україні політика ,нам " допоможуть " ...
Україна-руїна Показати IP 28 Червня 2016 12:05
Не так страшні московські воші, як українські гниди...
волинянин Показати IP 28 Червня 2016 17:06
Так це ж просто Гнида з того світу
Анонім Показати IP 28 Червня 2016 20:05
Шоколад більш катить на цю роль

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus