USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Бюрократичні «муки» волинських бійців: ні правди, ні обіцяних грошей

26 Травня 2015 14:14
Україна, попри відсутність війська, яке руйнувалося роками, може пишатися справжніми чоловіками-захисниками. Вони вдень і вночі боронять наші кордони там, на сході. Країна показала, що у нас є своя, власна, армія небайдужих. Однак, на жаль, мужнім і сильним чоловікам доводиться боротися з системою, державною байдужістю і на лінії вогню і після повернення додому, адже солдати мусять «вигризати» в командування власну зарплату.

Ганебні факти типового «кидалова» фронтовиків - у сюжеті програми «Дістало» телеканалу ICTV, - інформує Волинське АР.

У Міністерстві хваляться, що отримали цього року рекордний бюджет: грошей на армію вдосталь, зарплати ‒ від 1800 гривень. А в Генштабі запевняють: платять ще 100% премії за участь у бойових діях. Це не 1000 бойових у день, як обіцяв президент, але і цих грошей воїни не бачать. А в кожного ‒ родина вдома. І як їм боронити державу, коли сім’ї ‒ без копійки за душею.

Живити бойовий дух військових Уряд та Президент обіцяли високими зарплатами та преміями, які платитимуть усім вчасно й прозоро. У генералів із Міноборони від запевнень закручують лампаси: цього річ жодних проблем із грішми немає. Вистачить на всіх і на все.

«Ми отримали в цьому році 46 мільярдів гривень. ТАкого фінансування ніколи не було. У нас зараз проблем із забезпеченням немає жодних», - коментує директор департаменту фінансів Міністерства оборони України Іван Марко.

Натомість дійсність розходиться із казенними рапортами. З лінії оборони йдуть гнівні солдатські послання: передову досі годують і забезпечують волонтери. Мобілізовані отримують від дружин розпачливі повідомлення із запитанням: «За що годувати дітей?»

Луцький адвокат Василь Нагорний із ніг уже збився ‒ роботи в юриста непочатий край: стос грошових справ по 51-й бригаді. «Збагнути важко, чим керується військова частина», ‒ каже він.

Молодшого сержанта Олексія Сороку, який пройшов іловайське пекло, дістав серйозні поранення, з армії демобілізували без копійки за душею. «Звільнити молодшого сержанта Сороку Олексія Петровича. Все», ‒ цитує Нагорний документ.

«А тепер я вам покажу, яким би повинен бути такий наказ. Премія ‒ 125, надбавка за виконання ‒ 50%, виплата компенсації за невикористану чергову відпустку, виплата одноразової річної допомоги. Це бійцю чи солдату, який взагалі не перебував в зоні бойових дій. І порівняти з Олексієм, який пройшов усе, що можна пройти», ‒ додає він.

Олексій вижив у «котлі» дивом: поки був у шпиталі, його товариші по зброї записали в дезертири. Де він, і що з ним, ніхто в частині не з’ясовував. Цілковите, зухвале недбальство, але тепер ‒ це його клопіт.

«Із грудня до самого звільнення, до 9 квітня, мені взагалі жодної копійки не платили. Всі документи приносив, усім показував», ‒ каже демобілізований боєць.

Із папкою заяв, витягів, довідок Олексій знову їде у Володимир-Волинський. І знову ‒ з одного кабінету до іншого. Попередні рапорти загубилися, в кабінеті юриста боєць пише вже третю заяву.

Офіційного коментаря журналістам щодо цього дати не хочуть, натомість реагують агресивно. «Де ваш дозвіл, щоб сюди заходити проводити розслідування?» ‒ питають в них. «Я його вперше бачу», ‒ кажуть журналістам про Олексія Сороку.

Таке ходіння по бюрократичних муках вже не лишає Олексію надії. «Можливо, суд вирішить це питання. Через місяць приїдеш до них, вони знову скажуть: «О, знову приїхав. Хто ти такий?» Давай знову через місяць розглянемо», ‒ бідкається боєць.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus