USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Бійців 51 ОМБ, які були в полоні, можуть визнати «постраждалими» і «злочинцями»?

16 Червня 2015 12:00
Військова прокуратура України нині зайнялася частиною тих волинських бійців, які перебували в полоні. Їм висувають звинувачення у тому, що вони, нібито, самовільно полишили військову частину.

Про це на своїй сторінці у мережі Фейсбук пише правозахисник Василь Нагорний.

«Щоразу, коли звільняли наших полонених, всі щиро раділи і з полегшенням видихали – ну ось ще чиясь мати, дружина, дитина дочекались… Шоком для мене стало звернення вже двох бійців 51 ОМБР, колишніх полонених, за правовою допомогою, яких викликали у військову прокуратуру і запропонували підписати угоду про визнання вини та отримати «условку» (в разі відмови пообіцяли 5 років)», - пише Нагорний.

З його слів, щонайменше і першочергово – це непорядно щодо бійців, які пройшли знущання в полоні. Крім того, він дивується, що СБУ визнала полонених бійців постраждалимиу кримінальних провадженнях, а прокуратура хоче визнати злочинцями.

«Історія бойового шляху 24-річного розвідника, сержанта Володимира Козака така, як і в тисяч інших хлопців призваних без медогляду за першою, «дикою» мобілізацією. Пройшов всю Донецьку та Луганську області. Разом із побратимами взяв у полон 9 росіян, розраховував, що подякують, дадуть відпустку, але приїхали потрібні люди, пофоткались і зарахували їхні заслуги собі.

25 серпня 2014 року Володимир Козак, разом з іншими бійцями потрапив в полон. Про ті дні він згадує не охоче. Йому повезло, у вересні обміняли… Далі госпіталь, відпустка, госпіталь, реабілітація, знову направили в Луцький госпіталь, але головний лікар чомусь сказав приїхати через 3 місяці. Поїхав у Володимир-Волинську частину - наказали сидіти дома і чекати дзвінка, щоб перевести його у військовий комісаріат. Сидів, чекав, ніхто так і не подзвонив. Далі демобілізація, аж 500 гривень «дємбєльських»… і як подяка за сумлінну службу - виклик до військової прокуратури, де повідомили, що він в січні самовільно залишив частину», - пише правозахисник.

Нагорний стверджує, що психологічний стан та стан здоров’я бійця мають оцінити медики. Але коли Володимир нещодавно в районній лікарні проходив обстеження, то лікар-окуліст подумала, що він знущається, коли каже, що бачить в неї на руці 7 пальців. Виявилось, що хлопець на одне око практично не бачить. Лікарка сказала, що це сталось на фоні стресу.

Волонтери домовляються про обстеження військовослужбовця. У госпіталі ставили діагноз «посттравматичний синдром», але так і не довели справу до кінця. Жодної матеріальної допомоги чи реабілітації за програмами хлопець не мав, бо відразу вийшов на роботу, - твердить Нагорний.

З огляду на це, правозахисник просить громадськість підтримати своїх захисників, допомогти їм у встановленні правди, а, можливо, й у лікування або ж реабілітації. Одне слово, не бути байдужими до тих, хто ще вчора захищав усіх нас від агресора на сході України.

ВОЛИНСЬКІ БІЙЦІ, ЩО ПЕРЕЖИЛИ ПОЛОН БУДУТЬ МАТИ ДВА СТАТУСИ: "ПОТЕРПІЛІ" ТА ..."ЗЛОЧИНЦІ" ?Каральна система військової п...

Posted by Василь Нагорний on 16 червня 2015 р.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus