USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Луцькі прикордонники доблесно вистояли під шквальним вогнем

20 Жовтня 2014 14:42
Випробування на мужність, які випали на долю представників Луцького прикордонного загону, ні з чим не зрівняти. Уже дві комендатури побували на східному кордоні України. Нині готується до виїзду третя.

22 роки тому був створений Луцький прикордонний загін. День частини, на жаль, прикордонники зустрічали не в повному складі: двоє сержантів – Сергій Гулюк та Сергій Киричук не повернулися живими з зони АТО. Їх посмертно нагородили орденами «За мужність», а в школах, де вони навчалися, встановлені меморіальні дошки.

Урочистості з нагоди Дня створення частини відбулися сьогодні, 20 жовтня. Відтак, прикордонникам, які охороняють рубежі двох областей - Волинської та Рівненської, вручали традиційні квіти та почесні грамоти від влади та керівництва загону.

Нагадаємо, волинські прикордонники відбували службу на східному кордоні України. Зі 105 бійців до Луцька повернулося 92, 13 отримали поранення і двоє з них – загинули.

Більше двох місяців під обстрілами ГРАДів та мінометів не посоромили честь свого мундира. Майже без сну, часто без води, без їжі, без боєприпасів, але ці мужні чоловіки виконали поставлені завдання.
ЧИТАТИ ЩЕ: МІЦНІШІ, НІЖ МЕТАЛ: ЛУЦЬКІ ПРИКОРДОННИКИ ПОВЕРНУЛИСЯ ЗІ СХОДУ

А нині чоловіки, які заглядали у вічі смерті, приймають вітання. Адже саме 20 жовтня 1992 року був сформований Луцький загін прикордонного контролю. На той час це була найбільша частина в Україні, за протяжністю лінії кордону й за чисельністю, - розповідає голова ветеранської організації загону генерал-лейтенант Аркадій Яворський, який працював там від початку заснування частини.
«Головним завданням загону було забезпечення територіальної цілісності України, забезпечення цілісності і недоторканості її кордонів, створення цих кордонів і організація прикордонного контролю, охорона і в разі необхідності оборона державного кордону. Уже тоді держава передбачала, що не буде залізної завіси на кордоні з сусідніми державами, зокрема й з братськими народами, один з яких веде відкриту війну проти України», - зауважив він.
Очільник луцьких прикордонників полковник Ігор Бурдейний переконує, що його підлеглі з основною задачею, а це «охорона держкордону», справляються на «відмінно». Відтак, від січня 2014 року Луцький прикордонний загін несе службу у посиленому режимі.

З початку цього року зелені берети затримали 315 порушників, з них 15 - незаконних мігрантів, вилучили 78 одиниць зброї, 314 набоїв, конфіскували більше 4 мільйонів контрабандних товарів.
Крім подяк підлеглим Ігор Бурдейний подякував і родинам прикордонників, які в нелегких умовах підтримують своїх чоловіків, надихають їх на гідне несення служби.
«Можу з впевненістю сказати, що кордон у нас на міцному замку, бо охороняють його професіонали. Ми пишаємося тими, хто не дивлячись ні на що, готові віддати життя, не дай Бог, звичайно, за захист рубежів нашої держави, яка сьогодні перебуває в стані війни з російським агресором», - додав Луцький міський голова Микола Романюк.
Про те, що нинішні події – перевірка на міцність та мужність додав і радник голови Волинської ОДА Борис Кондратюк.

«Сьогодні ми по-іншому дивимося на питання оборони та національної безпеки. 22 роки випробовується ваша сила, мужність, воля. На передньому рубежі прикордонники прийняли на себе удар. Зараз я впевнено можу сказати, що разом з вами кордон захищає весь український народ», - додав він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus