USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Родина з Волині прихистила переселенця-інваліда

4 Березня 2015 07:00
Дмитро Максименко ще в дитинстві, граючись із хлопцями на будівництві, впав і в результаті втратив стопу однієї ноги. Вже 16 років у Дмитра замість ноги – примотаний черевик і палиця в руках. Він – інвалід І групи. Із листопада минулого року він проживає на Ратнівщині, у Велимчому. Його прихистила сім’я Галини Кухарчук та Миколи Видрича. Про це повідомляє «Слово Волині».

Галина та Микола, як тільки з’явилися переселенці в районі, порадилися і вирішили когось взяти до себе, про що заявили у сільську раду. Тепер Дмитро у них за свого – вболівають і за життя, і за здоров’я, за зручності пересування і навіть навчання.

Хлопчина донедавна жив на Луганщині, у Кіровську. Як тільки розпочалися воєнні дії, поїхав до родичів у Білорусь, але йому там не сподобалося, тож повернувся в Україну. Зупинився у Ратному, а звідти направили юнака у Велимче. Сьогодні він скаже, що тут, у нас, дуже хороші, добрі люди, у яких немає ні злості, ні підлості. Спілкуються з ним, вітаються і допомагають. А вдома, на Донбасі, у нього залишилися мама та брат, із якими спілкується дуже рідко, бо немає доброго телефонного з’язку – вдома стріляють, бомблять.

Дмитро знає, що їхній будинок розбомбили. Мама живе у брата, але виїжджати ні вона, ні брат нікуди не хочуть і з нетерпінням чекають, коли закінчиться війна і перестануть жити в страху.

А тут, на заході України, у Велимчому, юнаку затишно і надійно. Тим паче, що потрапив до хороших, щирих і добродушних людей. Микола з Галиною, як тільки дізналися, що юнак – інвалід і не має протеза, стали клопотатися, як йому допомогти. Тож, через районне управління соцзахисту населення, в межах відповідної програми, Дмитрові вже виготовили протез у Ковелі, у філіалі від Львівської клініки, до того ж безкоштовно. Хлопець щасливий – тепер він ходить на двох ногах і не шкутильгає так, як раніше. Планують зробити йому ще дві пари ортопедичного взуття: літнього й зимового. А вдома зробити протез було годі, статки не дозволяли – з пенсією інваліда та мами, яка пропрацювала на заводі зварювальником, не дуже розженешся.

«Навчатимуся в реабілітаційному центрі для інвалідів, – впевнено відповів юнак на запитання як планує жити далі. «Про це також подбали мої господарі-волиняни, які дізналися, що маю професію штукатура. А який із мене штукатур без ноги?! Вчитимуся на майстра з ремонту взуття. Це мені підійде. Тим більше, що така робота мені до душі. А Галя з Миколою запропонували, коли вивчуся, роботу у їхньому закладі «Хуторок», де є місце для майстерні з ремонту взуття. А далі, як життя розпорядиться».

– Коли вибирав місце проживання, не лякало, що житимеш серед «бандер»?

– Боявся, що чужі люди, не по собі було, якось незвично. Був сумнів, що пальцем тикатимуть, що я східняк, але такого не побачив. Люди у вас хороші, господарі дуже добрі. Де б не був, із ким не спілкувався, – відчуваю дружелюбність і підтримку. Я тут, як удома, але за рідним домом усе одно сумую. Так хочеться миру.

– Ти хотів би повернутися додому?

– Якщо буде Україна – то так, якщо «Малоросія» – додому не повернуся…

Для Дмитра рідними стали господарі, рідним стає Велимче. Тут йому до вподоби все: і люди, і їхнє життя, звички та традиції, і природа…

Нещодавно Дмитро поїхав на навчання у село Лютів, що на Київщині, у Всеукраїнський центр професійної реабілітації інвалідів. Юнак щасливий – тут, на Волині, у нього налагоджується життя…
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus