USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У центрі міста покажуть фільм про Майдан

21 Листопада 2014 18:26
Презентація фільму, присвяченого річниці Революції гідності відбулася в п’ятницю, 21 листопада, у головному корпусі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Картина Євгенії Мочарник і Володимира Яроша «Майдан: Революція свідомості» розповідає про зміну й еволюцію думок громадськості.

У стрічці через призму спогадів різношерстої аудиторії показують сприйняття подій Євромайдану в хронологічному порядку. Пересічні українці розповідають свою історію Майдану, та його значення у своєму житті.

«Пройшов рік з того часу, як ми самоідентифікувалися як українці. Кожен з нас пережив ці події. Кожен з нас відчував гнів, бажання помсти, любов і радість. Кожен з нас пам’ятає безсонні ночі перед монітором комп’ютера, очі в сльозах, - звернулася до глядачів авторка картини Євгенія Мочарник. - Ми вже ніколи не забудемо запах живого вогню на майдані, ми ніколи не забудемо теплого чаю з казанка. Кожен з нас запам’ятає добродушного вірменина, який читає «Кавказ» Шевченка. Кожен з нас був тією каплею мільйонного моря з освічених ліхтариків. Кожен з нас пам’ятає щогодинну молитву в оточені бійців «Беркуту». Кожен з нас зрозумів істинний зміст гімну, що забирає страх і надає сил».

На презентації були присутні й герої стрічки. Які, зі слів авторів проекту, без вагань погоджувалися співпрацювати.

«Для мене річниця революції є поки що звичайним днем, бо це ще не кінець. Історія повторюється, - виступила учасниця волинського Євромайдану Майя Москвич. - У 1917-му році була революція, відразу по її закінченню розпочалася війна. На цьому етапі ми ідеологічно перемагаємо, але все ще попереду. Потрібно перемогти у війні з Росією. Тільки після цього я зможу спокійно пригадувати всі ці події. Якщо ми зараз не дотиснемо і не відстоїмо незалежність України до останнього клаптику землі, до Криму, чи вартими будуть ці події хоча б чогось»?

«Не дай Боже нам пережити третій Майдан, щоб тих підстав, які скликали другий Майдан в Україні не було, бо третій Майдан буде чимось страшним, - наголосив журналіст Мирослав Ватащук. - Майдан ми пережили, але він триває далі».

Зазначимо, у п’ятницю, 21 листопада, лучани матимуть змогу переглянути цей фільм. Показ відбудеться під відкритим небом на Театральному майдані. Початок 0 19:30.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus