USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.98

Вдова загиблого офіцера 51 ОМБ місяць оббиває пороги чиновників

18 Вересня 2014 22:18
Вдова загиблого під Іловайськом командира мінометної батареї 51-ї ОМБ Анатолія Шиліка Олена після смерті чоловіка тільки тим і займається, що ходить по кабінетах і збирає довідки, необхідні для отримання одноразової допомоги у 609 тисяч гривень. Про це повідомляє «Вісник+К».

«Практично кожного дня ходжу у Ковельський військкомат, і там мені кажуть донести все нові і нові довідки. - Я розумію, що закони у нас такі, і треба принести цілий стос документів. Але невже не можна дати один раз список необхідних довідок? А то ходиш і ходиш. Кожен раз щось нове вимагають», - розповіла Олена.

Останній раз Олені сказали принести довідку про те, що у чоловіка батько помер. Жінка не знає, коли її отримає, адже мама Толі проживає у Херсонській області і стала вдовою уже більше 30 років тому. Свідоцтво про смерть чоловіка загубилося. Тож коли його відновлять і вона отримає необхідний папірець - невідомо.

А Олені гроші потрібні. Після втрати чоловіка у неї на руках залишилося двоє дітей - 13-річна Таня і 2-річний Артемко. До речі, жива копія свого загиблого тата. Анатолій був єдиним годувальником у сім'ї. Олена - в декретній відпустці, джерелом прибутку є виплата дитячих грошей на Артемка. Хіба на них можна прожити? Тому родина дійсно потребує допомоги. Продукти привозять волонтери.

Можна було б і пенсію на дітей оформити. Але і тут молода вдова зіштовхнулася з бюрократичною байдужістю військових.

25 днів вона чекала, поки їй на руки дадуть наказ із Володимир-Волинської частини про те, що її чоловік, Анатолій Шилік, там не служить. Тільки вдумайтеся: людина загинула як герой, її похоронили, а якісь військові чинуші не спромоглися папірець написати! Та самі мали б привезти додому вдові! У Володимир-Волинський Олені треба буде знову їхати, щоб забрати ще й грошовий атестат чоловіка. Цей документ також необхідний для оформлення грошових виплат. Бачте, там не можуть за один раз оформити необхідні документи!

Треба сказати, що така вакханалія триває не у всіх структурах. Бардак лише у військових. Олена з вдячністю говорить про службовців Ковельської міської ради: працівниця зателефонувала й сказала, щоб написала заяву на оформлення допомоги від міської ради у 10 тисяч гривень. Побачивши, що Олена прийшла з маленькою дитиною, жінка визвалась сама зібрати необхідні документи.

Це приклад того, як треба співчувати і допомагати тим, хто сьогодні втратив близьких на війні.

І дуже прикро, що біль родини не розуміють люди у погонах. Тим більше, що свого часу саме керівництво військової частини у Ковелі доклало руки, аби сім'я Анатолія Шиліка не отримала житла.

Анатолій - кадровий офіцер. 12 років стояв у черзі на отримання житла. Офіційно зареєстрований разом із дружиною і дітьми у Ковельському військкоматі. Усі, хто його знав, згадують Толю як дуже скромну і порядну людину. Очевидно, тому не став піднімати бучу в 2004 році, коли напередодні здачі в експлуатацію будинку на вулиці Ватутіна «якось несподівано» загубилися його документи. Здавали тоді 36 квартир. Люди кажуть, що отримали там житло далеко не ті, хто мав на це право. Цим фактом мала б зайнятися прокуратура.

- У 2005 році частину розформували, Толю скоротили. Але з квартирної черги не зняли, - зазначила Олена. - Документи ж нібито знайшлися відразу після того, як люди отримали ордери.

Сьогодні сім'я героя Анатолія Шиліка проживає разом із матір'ю Олени у невеликому будиночку, який ще ділять з братом, його дружиною і трьома дітьми. Тож власне житло цій родині дійсно необхідне. Тим паче, що держава взяла на себе зобов'язання надати його родинам загиблих військовослужбовців. Тепер про це має подбати Ковельська міська рада.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus