USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинь: той випадок, коли солдати вірять командиру

22 Жовтня 2014 11:25
Родичі бійців першого добровольчого батальйону територіальної оборони Волинської області протестують проти переведення їх чоловіків у склад регулярної армії. Інакше родичі обіцяють перекривати траси і розпочати голодування.

Більше сотні волинян приїхали до Волинської ОДА з вимогою не переформовувати батальйон сьогодні, 22 жовтня.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко підписав указ, згідно з яким батальйони тероборони повинні воювати або за місцем їх приписки, або ж хоча б на третій лінії оборони. Однак, волиняни нині перебувають на передовій. Для того, аби їх не відводити, перший батальйон тероборони хочуть приписати до регулярної військової частини. Хлопці не просяться додому, вони готові стояти далі на передовій. Єдине, що вони вимагають – залишити їх в тому складі, в якому вони призивалися, під тим командуванням і тим же підпорядкуванням. Військові не хочуть, щоб їх переводили до якоїсь військової частини, а хочуть бути тією ж військовою одиницею, якою й були спочатку, і побоюються, що їх розпорошать, як 51 ОМБ.



Військовослужбовець Олег Кивлюк розповідає, що практично всі бійці батальйону – добровольці, багато з них навіть не служили в армії. Всі вони дуже поважають свого командира і готові йти за ним до останнього. Переведення їх в окремий мотострілковий батальйон 15 бригади Хмельницької області, яку мають створити, їх не влаштовує. На самого командира шалено тисне командування ОК «Північ», представники військкомату, від бійців вимагають писати рапорти. Вже начебто й написаний акт про переведення батальйону до 15 артилерійської бригади, та командир батальйону, попри тиск, Сергій Козак не підписує його.

«Ми всі призивалися добровольцями з однією метою – оборона кордонів Волині з Білоруссю. Потім ми отримали розпорядження про Житомирську і Сумську область. Нині ми в гарячій точці. Зараз це має бути 99 окремий мотострілковий піхотний батальйон, який має входити до складу 15 артилерійської бригади міста Хмельницького. Адже ми маємо бути або в місці дислокації, або ж на третій лінії оборони. Щоб нас не відводити, нас переводять в іншу чатину. Хлопці дуже збентежені. Всі хочуть служити в тому батальйоні, куди вони призивались», - каже боєць батальйону.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЧОМУ ВОЛИНЯНИ ЙДУТЬ У ДОБРОВОЛЬЧІ БАТАЛЬЙОНИ, А НЕ В ЗСУ

В них немає важкої техніки – лише стрілкова зброя і шкільні автобуси, при тому, кажуть рідні бійці, вони все одно є окремою одиницею Міноборони і не розуміють їх переведення. Тим паче, нагадують вони, збирали бійців-добровольців всім миром – і силами батьків, і за кошти обласного бюджету, завдяки волонтерам. Ще під час злагодження, розповідають рідні, командир їх запитав: «Коли нам дадуть всю амуніцію і посилатимуть на Схід – хто піде за мною?» Ніхто не відступив.

Мати Командира Алла Козак розповідає, що благословила сина, коли він вже на пенсії, пішов до військкомату.

«Я не прошу його забрати звідти, я ніколи не була проти, бо я поважаю і люблю армію. Він був на пенсії, але не міг не піти. Я його благословила, бо якщо наші діти не будуть там, то Путін буде тут. Наші діти там, вони мудрі, вони герої, вони знають за що стоять. Сергій завжди просить тільки молитися за них. Молотися щодня. І вони відчувають силу вашої молитви. Вони не підуть з лінії раніше часу, навіть не просіть», - каже вона.



Крім того, розповідає вона, що нинішній голова ОДА Володимир Гунчик, відтоді, як він прийшов на свою посаду, жодного разу не подзвонив до командира батальйону, на відміну від попередників.

«Він жодного разу не подзвонив, не поцікавився, хлопці, ви ще там живі? Як ви?», - каже вона.

Радник голови ОДА Борис Кондратюк під час зустрічі з рідними зазначив, що нині деякі підрозділи військкомату працюють, щоб перевести батальйон. За питання батальйонів територіальної оборони відповідає начальник Генштабу Муженко. А голова ОДА керує батальйоном тільки у випадку введення надзвичайного стану. Однак, він пообіцяв довести думку рідних військових до керівництва держави. А на завтра запланована зустріч з командуванням 51 бригади і представниками військкомату.

«В рамках роботи Генерального штабу проводять заходи щодо використання і підпорядкування батальйонів територіальної оборони. У зв’язку зі зміною ситуації коригується діяльність батальйонів.



Нині вони виконують ті завдання, які визначені Генштабом. Цей процес трохи болючий щодо підпорядкування, входження в склад окремих підрозділів, це безумовно буде коригуватися. А пропозиції від військових та батьків будуть до ведені до керівництва Генерального штабу. Але на рівні ОДА це питання не вирішується, як це захотіли батьки», - додав радник голови ОДА

Відтак, рідні бійців склали звернення на ім’я голови облради Валентина Вітра з вимогою посприяти вирішенню питання: не дозволити переведення їх до іншої частини і залишити в тому ж підпорядкуванні. Інакше вони обіцяють перекривати дороги і голодувати.

Власне, голова ОДА і голова облради на момент візиту рідних військових були зайняті, зокрема Володимр Гунчик нині в Рожищі з робочою поїздкою. Відтак, прийняв їх перший заступник голови облради Олександр Пирожик і радник голови ОДА Борис Кондратюк. Однак, родичі військових налаштовані рішуче і готові чекати керівництво області хоч і до кінця дня. Вони оформили звернення, зібрали підписи й планують його зареєструвати.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus