USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинського учасника АТО судитимуть. Захисник не бачить криміналу

6 Травня 2015 12:20
Боєць колишньої 51-ї ОМБ пройшов судове засідання у Володимирі-Волинському, під час якого з нього зняли кримінальне обвинувачення через залишення військової частини. Втім, військова прокуратура домоглася апеляції й повторного суду.

Про це йшлося під час засідання Апеляційного суду Волинської області сьогодні, 6-го травня.

Військовозобов’язаного із Ковельського району Максима Силюка призвали під час першої хвилі мобілізації. У нього були плоскостопість та «пролапс мітрального клапана». Попри недугу чоловік виконував свій обов’язок, втім, каже Максим, складні сімейні обставини змусили його тимчасово повернутися додому.

«Після того, як ми воювали в зоні АТО, нас повернули у військову частину Володимира-Волинського. А там творився такий безлад, що вам не передати: усі пили горілку, туалети були завалені сміттям, ніхто не знав, що йому там робити - просто жах. І так трапилося, що моя мама захворіла. Вдома лишилася бабуся, за нею треба було доглядати. Окрім того, вдома є господарство, за яким треба дивитися. Зваживши на це я мусив поїхати додому й побути там, доки мама була в лікарні, оскільки в нашій сім’ї більше нікого немає, хто б допоміг. Покинувши частину, я раз-два у тиждень приїжджав відмічатися. А далі мене викликав прокурор і все, що мені казали, я виконував», - пояснює військовозобов’язаний.
Зауважимо, що суд першої інстанції вирішив звільнити бійця колишньої 51-ї бригади від кримінальної відповідальності та закрив кримінальне провадження за підозрою Силюка Максима у вчиненні злочину передбаченого статтею 407 Кримінального Кодексу України.

Втім, прокурор, який був присутній під час судового процесу, подав апеляцію, адже не погодився з рішенням Феміди.

Прокурор військової прокуратури Луцького гарнізону Валерій Федорук підтримав скаргу колеги й попросив апеляційний суд скасувати рішення першої інстанції та призначити новий розгляд справи.

«20-го березня 2015-го року Максима Селюка звільнили від кримінальної відповідальності. Він обвинувачується в тому, що будучи військовослужбовцем 7-го вересня 2014-го року самовільно покинув військову частину. Майже 4 місяці він був відсутній на службі без поважних причин, а потім його направили у лікувальний заклад, після чого він знову не з’являвся у військову частину впродовж 10 днів», - розповідає прокурор.
Правоохоронець додає, що суд першої інстанції посилається на те, що Силюк активно сприяв розкриттю злочину, по місцю служби характеризується добре, брав участь в АТО, а відсутність у військовій частині співпала зі складними сімейними обставинами й усе це не є аргументами, аби знімати кримінальне обвинувачення.

«Я вважаю, що суд помилково вирішив, що обвинувачений перестав буди суспільно-небезпечним. Зокрема, самовільне залишення служби не втратило суспільну небезпеку, а відсутність Силюка не давала особовому складу можливість якісно й повною мірою виконувати поставлені завдання у військовій частині. Окрім того, він може вчинити тотожний злочин у випадку його повторної мобілізації. Силюк двічі покидав частину, а це є повторністю злочину. Тому посилатися на те, що він вчинив злочин вперше – не є правомірно. Прошу попередню ухвалу скасувати й направити на новий розгляд справи», - наголосив військовий прокурор.

Захисник військовозобов’язаного Василь Нагорний наполіг на тому, що порушення вчинив військовий лише раз і не намагався переховуватися від служби.

«Прокурор зазначив, що Силюк вчинив злочин повторно, втім, це злочин продовжуваний, об’єднаний єдиним наміром, тому це не подвійний злочин. Наголошу, що Силюк не тікав із зони бойових дій. А хвороба його мами і бабусі змусили покинути частину, де і так нічого було робили, окрім як зловживали алкоголем. Він мав намір бути за межами частини до одужання мами. Коли йому дав виклик прокурор, оголосивши підозру, – то Силюк одразу з’явився й всіляко сприяв слідству. Тоді його направили в медзаклад, після чого Силюк повернувся у прокуратуру Луцького гарнізону й виконував накази та вказівки. Тоді йому не давали вказівку повернутися в частину. Тому немає підстав вважати, що він двічі покидав військову частину», - пояснив захисник.
Адвокат також наголосив, що твердження про те, що Силюк і надалі буде вчиняти порушення – безпідставні, адже він, будучи призваний із пласкостопістю та хворобою серця, таки пішов на службу й належно виконував свої обов’язки й навряд буде призваний повторно у зв'язку зі станом здоров’я.

Суд зауважив, що усе те, що говорить захисник – оціночні поняття, а суд першої інстанції не проводив досудове розслідування.

Порадившись судді оголосили вирок, згідно з яким, попереднє рішення скасовували й призначили новий розгляд справи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus