USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Заяви про утиски росіян на Волині – провокація

30 Вересня 2014 16:30
Представники російської общини на Волині обурені заявами так званих колег - деяких «захисників» тої ж російської культури про «утиски їх націоналістами». А ще вони дуже тішаться толерантності волинян, які не реагують на такого роду провокації.

Нагадаємо, в серпні цього року у Луцьку відбувалися зустрічі представників ОБСЄ з російськими общинами. Про одну з них на всю Україну розтрубили всім відомі волинські комуністи на шпальтах своєї газети. Так, зі слів «головного комсомольця України» Олександра Кононовича, який очолює організацію «Русская община Волыни», у Луцьку утискають росіян.

Про це йшлося під час зустрічі з представниками місії ОБСЄ Сарою Банотті та Антоном Агафоновим.

«Староста Російської общини Волинської області Олександр Кононович поінформував спостерігачів ОБСЄ про важку долю російських і російськомовних громадян, що мешкають в сьогоднішній націоналістичній Україні. Було акцентовано увагу місії на розгул ідеології націонал-фашизму в Україні і підживлення цих радикальних процесів в суспільстві олігархічною владою країни», - йдеться в інформації, розміщеній на шпальтах партійної газети.

Та, як відомо, тими ж серпневими днями відбулася ще одна зустріч – без згаданих проповідників комуністичної ідеології з іншими представниками ОБСЄ, які нині моніторять ситуацію на Сході України. Керівник обласного громадського центру російської культури «Співвітчизник» Галина Соловйова у коментарі кореспонденту Інформаційного агентства Волинські Новини зазначила, що заява про утиски в Луцьку не відповідає дійсності.

«Коли я прочитала, що вони розповіли під час тієї зустрічі про «геноцид», то була глибоко обурена… Я вважаю, що це ніщо інше, як провокація. Такого тут ніколи не було й немає, настільки люди тут тактовні. Мене дуже тішить, що цим вигадкам не повірили. І прикро, що така інформація вийшла на державний рівень. Адже я ніколи не чула, щоб про мене погано говорили. Так, часом мені закидають «Що твій Путін зробив?». «Але ж при чому я до Путіна? - відповідаю, - Я тут живу, я люблю це місто, люблю цю державу, мені тут комфортно, затишно, в мене тут Президент», - каже вона.

Більшість росіян, які живуть в Луцьку, – військові, адже тут свого часу базувалися льотна і ракетна дивізії. Оскільки ракетні училища були лише в Росії, тому й дивуватися не доводиться, що більшість ракетників розмовляє російською мовою. Але ніколи, стверджує Галина Соловйова, на Волині не відчували утисків.

«Ті, хто хотів поїхати, виїхали до 1995-1997 років. А ті, хто залишився, значить - полюбили це місто. Ми могли поїхати в Підмосков’я – у Хімки до батьків чоловіка . Але ми порадилися і вирішили залишитися тут. До слова, він народився на Україні і завжди цим пишався. Куди нам їхати? На Батьківщину мого батька в Алтайський край? Там нікого практично не залишилося. Так, там живуть племінники, вони дзвонять, кличуть до себе. Але я їм вже по духу чужа, хоч і по крові близька», - пояснює жінка.

Свого часу вона була депутатом міськради, куди її обрали ті самі «бандерівці», які начебто «утискають» росіян. Жодних утисків не відчуває вона і з боку сусідів по дачній ділянці.

Тим часом, «Співвітчизник» квартирується в Луцькому Палаці культури – по-сусідству з «Правим сектором». І жодного разу з ними не було конфліктів, стверджує жінка. Єдина проблема – відсутність фінансування як з боку України, так і з боку Росії, адже всі заходи центру відбуваються на ентузіазмі.

«Ще в квітні дехто з наших боявся приходити. Але ж ми нічого крамольного не робимо – просто співаємо пісні в ансамблі. Зараз, звичайно, репетиції припинили. Бо в такий час співати – блюзнірство і дикість. Те, що відбувається тепер, - це неправильна війна, її треба припинити. Скрізь страждають невинні люди, молоді хлопці, діти. Комусь це вигідно, але не простим людям, які там гинуть», - каже вона.

Дивується жінка і з приводу заяв про нетолерантність керівництва школи №5 Луцька, де нібито не поспішали набирати російськомовний клас, хоч питання і вирішили.

«Дуже прикро, коли таких людей, як керівники школи, звинувачують в негативних речах. Мої діти вчилися в цій школі. Вони чудово володіють і російською, і українською, і англійською мовами. Цього року теж набрали такий клас. Чого ще бракує?», - резюмує Галина Соловйова.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus