USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Зелений коридор» чи м’ясорубка: як волиняни виходили з-під Іловайська

31 Серпня 2015 22:00
Волинські бійці, яким вдалось вийти з Іловайського котла, розповіли, що відбувалось там насправді.

Іловайська трагедія особливо зачепила Волинь, адже в операції брала участь 51-а механізована бригада, в якій служили волиняни, бійці спецроти «Світязь», а також чимало волинян у складі добровольчих батальйонів.

Журналісти «Громадського. Волинь» поспілкувались з військовослужбовцями роти спеціального призначення «Світязь», полку «Азов» та 51-ої окремої механізованої бригади. Кожен боєць розповів свою історію та своє бачення трагічних подій.

Чоловіки з волинських підрозділів поділилися своїми думками стосовно того, що призвело до котла та за яких умов його можна було уникнути. Про болючі спогади трагічних подій – у сюжеті.



«Командування сектору М обіцяло батальйону «Азов» підтримку танками, підтримку артилерії, підтримку навіть з повітря», - розповідає боєць Сергій «Чек» Ващук.

З його слів, артилерія працювала, щоправда, невідомо в якому напрямку. Ще був один танк, який зробив декілька пострілів у напрямку Іловайська і поїхав. Фактично, добровольці приїхали в Іловайськ на цивільній техніці.

«Ми в Іловайсьну насправді навіть важкої техніки не мали», - продовжує Роман «Крук» Мельник, боєць роти спецпризначення «Світязь». У такій ситуації опинилися ще декілька добровольчих батальйонів. Як наслідок - полон.

Про вихід з Іловайська під ворожими кулями замість обіцяного коридору розповіли Максим Лящук, боєць 51-ої бригади, та В’ячеслав Хоміцький, спецрота «Світязь».

«По 29 серпня нас обстрілювали і з градів, і з Ураганів, і з мінометів. 29 серпня о 7 ранку була сформована колона, вона була поділена на 2 частини. Ми виходили з «Донбасом». Під час виходу були поранені 2 наших бійці. Один із них, Іщук Володимир, 26 серпня помер. Іншого ми ще встигли відправити в госпіталь», - пригадує В’ячеслав Хоміцький.

Спогадами ділиться і боєць «Азова» Андрій Д’яченко.

«Ми вийшли з котла, доки він ще не замкнувся і з нього можна було вийти.

Наше керівництво і особисто Андрій Білецький пробував до стукатися до Генштабу, говирили, що потрібно звідти виводити українські війська. До нас не дослухалися, тому ми прийняли рішення виходити самостійно. А волинська 51-а бригада і добровольчі бітільйони там залишилися і понесли втрати. Якби у нас було адекватне командування, мона було б не допустити оточення Іловайська», - вважає боєць.

«З усього, з чого вони моли гатити, з того й гатили», - пригадує Тарас «Цитрамон» Самчук, боєць 51-ої бригади.

«Почалась та мясорубка, той так званий «зелений коридор». Це дуже страшны речы, словами це не передати. Дуже багато загинуло, дуже багато потрапли в полон. Була дуже велика паніка. Прміром, людина біжить, спіткнулася, впала. Позаду їде техніка – ніхто вже не дивиться, їде прямо. Ми якось зупинялися, підбирали поранених, підбирали усіх, хто міг заскочити до нас. Один такий був момент – ми зупинилися, щоб підібрати пораненого, у той момент тнас обганяє БМП. І тут – постріл. Попадає в БМП. Мені на ноги падає голова в шоломі», - пригадує жахливий момент Тарас.

Під час тіє м’ясорубки особливо зрозуміли бійці ціну життя – наскільки хочеться жити, - каже боєць.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus