USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Як водії маршруток «будують» державу без корупції. Гіркий досвід

15 Березня 2014 08:52
Водій одного із автобусів, що курсує по маршруту Луцьк-Львів, замість квитків бере з пасажирів готівку. Окрім того, він гримає на тих, хто придбав квиток у касі, мовляв, «нехай вас і возять ті, кому ви платите гроші».

Усе розпочалось із того, що я придбала два квитки у напрямку зі Львова до Луцька. На жаль, на «стрийській» автостанції таких пасажирів більше не було, тож, виїхавши за її територію, водій жваво взявся збирати «дань» із людей. Мушу визнати, що останні навперебій тицяли кермувальнику та його помічнику по півсотні, аби автобус якомога швидше поїхав далі. Щоправда, уже на львівській автостанції № 2, де зупинилася маршрутка, людей, які оплатили власний проїзд згідно з правилами, було більше половини.

До салону недбало заглядає перевіряюча автостанції.
«У всіх є квитки?», - питає.

І, зробивши вигляд, що не чує «ні» окремих пасажирів із глибини салону, йде собі по своїх справах.
На станції Горохів до салону з величезними зусиллями протискується жіночка з двома величезними сумками. Показує квиток.

«Мені до Угринова, але на автостанції помилково вибили до села Шклінь, хоча я заплатила, як до Угринова. Візьмете?», - запитує жінка у водія та благально зазирає у очі.

Але водій до такого прохання віднісся вельми агресивно:

«Навіщо ви купували квитки? Наступного разу нехай вас і везуть ті, хто ці квитки продав. Хочете переплачувати? Платіть!», - сказав він пасажирці на «високих нотах».
«А хіба так можна?», - обережно запитала я.

«Так було завжди! Ви сьогодні народилися? Он, до прикладу, ви їдете зі Львова до Луцька, то ж за страховку переплачуєте 12 гривень. Вас двоє – то з двох уже 24. Воно вам треба?», - різко відповів водій.

Варто зазначити, що квиток від Львова до Луцька у касі коштує 62 гривні 73 копійки, тоді як, заплативши шоферові, можна запросто подолати цю відстань усього за 50 гривень.
Лучанка Галина, яка поверталася цим же маршрутом додому, має власну думку стосовно цього питання:

«Пенсія в мене мала, тож кожна копійка на рахунку. Квитки у касі не купую ніколи, адже заплатити водієві – дешевше, та й мороки менше. На автостанції – черги. А я уже літня людина, мені стояти важко», - каже жінка.
А ось лучанин Володимир категорично проти готівкового розрахунку у салоні транспорту:

«Якщо вже будуємо нову країну, то порядок повинен бути усюди, навіть в таких елементарних речах, як оплата проїзду. Я от сьогодні попросив пересісти з мого місця молодого чоловіка, хоча салон був порожнім. Аякже! У квитку ж написано, що то моє! Має бути порядок», - стверджує чоловік.

Що найсмішніше, в салоні маршрутки увесь час грали патріотичні та «майданівські» пісні, як ото «Горіла шина», «Ще не вмерла Україна». На лобовому склі –два прапорці: жовто-блакитний та «європейський».
Утім, проїхавши трохи далі за Радехів, водій, видно, перенаситився українською музикою, тож змінив власний «репертуар» на шансон. З колонок залунала композиція про «циганку» та «Таганку».

Але що ж виходить? Ще не встигла висохнути пролита кров Небесної Сотні, а українці знову за своє?
Точніше, створилось враження, що принаймні цей водій від «звичного режиму» й не відходив. Цікаво, чи відчуває він на власних руках кров загиблих Героїв?

Зі Львова до Луцька мандрувала Дзвенислава Несамовита
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Катерина Показати IP 15 Березня 2014 09:23
Дякую пані за статтю. Актуальна і прпвдива.НЕ боятись не лінуваис не бути байдужими не чекати що хтось зробить за нас. Небесна сотня поклала своє життя за зміни в країні...
Анонім Показати IP 15 Березня 2014 09:38
люстрацию водителю!!!!!!!!!!!!! он за свой счет бензин не покупает на маршрут, его заправляет автостанция, а то что вы платите воителю идет ему в карман) и делиться он с контролерами!!!!! и вот вам налоги не идут в бюджет от перевозок, нету качественных автобусов!!!!!
Анонім до Анонім Показати IP 15 Березня 2014 09:45
потом водитель из своих денег выплатит страховку)))
Ір Показати IP 15 Березня 2014 09:49
Що Ви примазуєте ту "Небесну сотню"?Зомбі прокидайтеся.Яка "Небесна сотня"?
Джулія до Ір Показати IP 15 Березня 2014 10:15
О, хтось щойно з летаргії вийшов
тверезий до Ір Показати IP 15 Березня 2014 10:40
Зомбі - це ти, яке не розуміє того, що люди, які загинули на майдані віддали своє життя щоб українці могли жити і пишатися своєю не розкраденою європейською країною. Якщо не розумієш і не підтримуєш того що відбувається в Україні ? вихід дуже простий - забираєш свої манатки, купуєш квиток на поїзд в росію в один кінець, отримуєш російський паспорт і ніколи більше сюди не повертаєшся !
Анонім до тверезий Показати IP 15 Березня 2014 11:00
i до чого тут Россiя ? чи янукович i нашi бандити - то москалi ? зомбаки шо тут, шо там. тих зомбують бандерiвцями, наших - москалями.
Анонім Показати IP 15 Березня 2014 10:32
а чому я МУШУ платити за страховку ? вона менi не потрiбна. якщо хочу - куплю. але чому мене заставляють збагачувати власника страхової компанiї, якогось депутата?
Дід Парафін до Анонім Показати IP 15 Березня 2014 13:19
Гаразд, якщо автостанція не отримуватиме прибутків - вона ніколи не змінить старі тарантайки на нові, будуть скасовуватись рейси... Ви цього хочете?
Анонім до Дід Парафін Показати IP 15 Березня 2014 14:55
Вам вже вiдповiли, що то не автостанцiї тарантайки, а приватнi. не шукайте ворога там, де його нема. зробiть свою маршрутку евро-кляса. пiсля того як вам роздовбуть на дорогах осi та колеса, а шановнi пасажири (москалi, жиди, фсбшники, правий сектор, хто це робить??) розрiжуть сидiння, позалiплюють жвачками, накидають насiння - тодi лишите тарантайку, бо вона таки дешевша, а "евро" тут тiльки вам i треба.
Люди Показати IP 15 Березня 2014 13:42
автостанція не має ніяких автобусів їх мають підприємства і підприємці.А квиток це ваша гарантія при аварії не дай Бог.Тільки так виплатять страчовку.Щасливої дороги.
Анонім до Люди Показати IP 15 Березня 2014 14:52
ну i чому я МУШУ ту гарантiю купувати?
Anonymous Показати IP 15 Березня 2014 13:45
я, кстати тоже против оплаты в кассе автостанции, потому что по роботе бывшей ездил во Львов и обратно ... цена отличается в кассе Луцка и Львова ... и переплачивать за чёрти что я не хочу, исключительно покупаю билет если за него в бухгалтерии возвращают деньги, а так дешевле водиле дать , и вообще у нас страховка не прижилась и не приживётся как в других странах .
Люди Показати IP 15 Березня 2014 13:52
Воно то так.В нашій країні не один поріг треба оббити щоб забрати те що нам належить,а те що змушені мимо каси платити,то це теж правда.Тому що не з нашими статками.
андрій Показати IP 15 Березня 2014 16:23
а як попаде маршутка в ДТП плачте. плачте і ридайте що страхова вам ніц не відшкодує
4554 Показати IP 15 Березня 2014 17:33
Маршрутка як в Індії!!!! Де транспортна інспекція????. Доречі зверніть увагу на фото квитка ! Вартість проїзду від м. Львів до м. Луцьк складає 62,73 грн., з них 0,66грн. - страховий збір. В даному випадку страховий збір це обов"язковий вид страхування. Так каже п.6, ст.7 Закону України "Про страхування". Тобто в разі настання страхового випадку під час перебування пасажира в автобусі він має право на відшкодування шкоди. Шкоду буде виплачувати в даному випадку "СК"Універсальна". Розмір страхової суми для кожного застрахованого становить 6000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а це 102000грн. Першою основною вимогою для виконання договору страхування є КВИТОК про сплату за прїзд. Тому слід подумати перш ніж сідати у "засіб підвищеної небезпеки", чи взяти квиток в касі і цим себе застрахувавши на перед, чи дати гроші водію у руки, і не дай бог, потім залишитись без нічого. Проїзд без квитка, це також свого роду корупція, і в першу чергу корупціонер не той хто бере, а той хто дає.
2 Показати IP 15 Березня 2014 19:05
І до чого тут взагалі хабарі??? Не нападайте на шофера. Не його вина у нецивілізованих стосунках автостанцій і перевізників, де все вирішується тільки за гроші (часто необліковані!!!). Чи не доводилось вам бачити, як на АС одна і та ж працівниця кричма кричить на одного шофера і не дозволяє йому взяти більше пасажирів, і тут же поблажливо закриває очі на пасажирів сусіднього автобуса? Повірте, раз вже вони заїхали на АС, то ліцензія є в обох... Тоді питання ЧОМУ одному можна, іншому ні - виглядає риторично, правда? Тому й нема довіри між ними, тому й намагається шофер щось заробити самостійно, а не чекати, поки його хазяїн піде "вибивати" зароблені (!) гроші в АС... І якби різниця у вартості складала не 25%, а 5%, то більшість людей таки б купувала квитки. А так погляньте: вартість квитка 63грн., а станційний збір 10 грн.! За що??? Який такий сервіс мені надає Стрийська АС? Може, хоча б безкоштовний туалет там є? Дзуськи! І, до речі, зворотній квиток (Луцьк-Львів) коштує на 6-8 грн. дешевше! (Ас-1, АС-2). То якого милого я маю переплачувати за дорогу?
4554 до 2 Показати IP 15 Березня 2014 19:31
Я так розумію Ви маєте причетність до даного рейсу. Так от автостанція надає сервіс в першу чергу пасажирам. І цих майже 10 грн. Вам не зараховуються. Якшо Ви не маєте бажання працювати через автостанцію - не працюйте, але тоді і не будете надавати послуги з перевезення пасажирів. Саме головне, що ви першопочатково думаєте як приховати виручку, надурити, щоб менше сплатити податків, а це відповідно прблема для бюджету. І скільки Вас таких розумних у державі. Мало того, що з квитками фокусуєте, так крім того ще і водії як правило не оформлені. Та й багато ще всього іншого. А щоб транспортний засіб привести до розумного вигляду, то це ні, не думаю що в такому "жлобстві" як на фото приємно подорожувати 2-3 години. До речі, а по якому тарифу обслуговує перевізник даний рейс, і чим він обумовлений? Загальноприйнятий в Україні 20-25 коп. за 1 км. А тут тарифна ціна в квитку 52,50 грн. Це що, получається десь 40 коп./км.? Круто. Тоді хто завищує ціну проїзду?
2 до 4554 Показати IP 16 Березня 2014 09:23
Зрозуміли Ви зовсім неправильно. Моє "відношення" до цього рейсу пов’язане лише з частими поїздками до Львова за час навчання. І, власне, у Луцьку я купував квитки (намагався на АС-2, на 2 грн.було дешевше), а у Львові на Стрийській свідомо виходив "за поворот", бо, по-перше, взяти квиток в п’ятницю на АС було практично нереально, а по-друге, ніяк не міг збагнути, чому за ту саму дорогу я повинен платити на 8-10грн більше через станційний збір. І так, на тій самій Стрийській АС я надивився чимало всякого і почувався дуже незатишно... Можливо, зараз щось змінилось на краще, але сумніваюсь, що система кардинально інша. Так, водії не завжди чемні й привітні, і мене теж деякі "діставали" своїм шансоном. Але в більшості були абсолютно адекватні і ставились з розумінням. ЗМІНЮВАТИ треба СИСТЕМУ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus