USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Власний досвід: улов журналіста Волинських Новин

13 Липня 2014 19:00
Літо – чи найкраща пора року для риболовлі. У цей період клює все: лящ, сом, плотва, карп, товстолоб, амур, тощо. Але не кожному рибалці–початківцю вдається впіймати бодай якусь рибину.

Журналіст Інформаційного агентства Волинські Новини разом із юними рибалками вирішив на власному досвіді дізнатись про ази успішної рибалки.

Більше того, сьогодні, 13 липня, Україна відзначає День рибалки. Тож, вітання і гарного кльову!

У село Усичі молоді рибалки - Іван, Петро, Назар та Антон відправилися насвітанку.

Місце хлопці обрали не випадково. Адже раніше вони вже тут рибалили і мають, кажуть, «прикормлені» місця. До слова, зауважують, успіх риболовлі залежить і від вдалого вибору місця. Чим глибша водойма - тим краще. Шукати, мовляв, потрібно такі місця, де дно є нерівним, рель’єфним, куди найбільше полюбляє запливати риба. Існують навіть спеціальні вудки, якими перевіряють дно водойми.

Юнаки з 10 років тримають у руках вудку. Вони, переконують, знають практично все про снасті, приманки та різні деталі, без яких їхня риболовля не відбувається.

Тому і не дивно: хлопці мали із собою по 4 вудки і більше. В середньому на монтаж снастей і приманок, розповідають, витрачалося по 40 хвилин.

Рибалкам-новачкам не варто купувати дорогі вудки і як обманюють орендарі клієнтів

Іван Юревич каже, що для новачка достатньо придбати одну–дві вудки, катушки до них, ліску, гачки, та інші обов’язкові компоненти, без яких рибалити неможливо. Вартуватиме це приблизно 200-300 гривень. «Враховуючи те, що рибалкою я займаюся давно, у мене назбиралося чимало вудок, снастей та комплектуючих до них. Я не бачу сенсу купувати тільки саму вудку за 4-6 тисяч гривень. Мені було б лячно її закидати, бо як зламається, а таке трапляється часто, то буде дуже шкода»,- зазначив Іван.

Снасті, приманка і навіть гачки підбираються персонально під той чи інший вид риби. Протягом дня хлопці ловили рибу на пінопласт, картоплю, черв’яків, опаришів та бойлів (приманка для карпа).

Учасник численних риболовних змагань Петро Боймук каже, що розмір ставка не впливає на успіх рибалки. «Найважливіше – це глибина водойми, але, наприклад, влітку карп полюбляє грітися на сонці і його можна зловити на мілині. У цьому випадку використовують вудку із поплавком», - зауважив юнак.

Хлопці застерігають: якщо ви раптом вирішили порибалити на приватному ставку, то краще пошукати про нього відгуки. Буває таке, що орендар візьме гроші, а сам у цей час піде до дамби і спускатиме воду. У цей момент риба не розуміє, що діється, і шансів, що вона зачепиться за ваш гачок, фактично немає.

Погана погода - завада успішній рибалці

У день риболовлі була хмарна і вітряна погода. Риба клювала не так часто, як хотілось. Тому хлопці вирішили «прикормити» її. Взявши надувного човна, вони попливли на середину ставка. Заздалегідь приготовленою кашею із горошку, кукурудзи, макухи, бойла і мастики почали приманювати рибу. Але, як з’ясувалось, поганий кльов був спричинений поганою погода. У дощ і вітер, кажуть, важко зловити велику кількість риби.

Тому, наприклад, для звичайних нехижих видів риби найкраще підійде сонячна погода. Проте хижака можна зловити і у дощ. Однак вам доведеться добряче його прикормити та повісити на гачок щедру приманку. Хижу рибу можна ловити як на живця, так і на воблери, які імітують дрібних риб.

Що ж до зимової риболовлі, то хлопці у своїх думках розійшлися. Івану вона не подобається, а от Назар із Петром частенько рибалять взимку. «Для зимової рибалки не потрібно якихось особливих вудок. Звичайна невеличка вудочка, довжиною двадцять сантиметрів, на кінчику якої є ківок із стандартною катушкою. Ловлять на таку приманку, як вольфрамова мормишка, щоправда, вона не з дешевих»,- розповів Петро.

Професійні рибалки рідко змінюють водойми. Вони знають, де найкраще клює і яку рибину можна виловити. Проте, кажуть хлопці, завжди потрібно намагатись змінювати умови рибалки та її місця. Риба в одному і тому ж ставку може поводити себе по-різному. Кльов зокрема може залежати від того, як риба іде на нерест.

УЛОВ

... Сьогодні риба ловилась невелика. Упродовж дня вдалося впіймати 30 карасів розміром з долоню. Здавалося, вже не було надії на якусь крупнішу рибу. Але у той час, коли хлопці почали скручувати вудки, у Івана клюнув амур. Юнаку вдалося впіймати дві рибини, які заважили по півтора кілограма кожна.


Хлопці не вважають себе професійними рибалками. Кажуть, їхній і так чималий рибальський арсенал вудок і снастей, згідно з сучасними мірками, не дотягує до рівня професіоналів.

Проте, стверджують, вміння рибалити випрацьовується на практиці і аж ніяк не залежить від ціни на рибальські приладдя. Професійний та аматорський рибак повинен мати багато терпіння і бути завжди напоготові.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Добренько Показати IP 13 Липня 2014 19:22
Нормальок..а стіл? А ушиця і до? А жона дома? Давай колись,як на духу
рибак до Добренько Показати IP 13 Липня 2014 21:57
Рибаками їх тяжко назвати так собі любителі !
Іван до рибак Показати IP 13 Липня 2014 23:26
Зачекай що ти розумієш під словом "рибак" ? Я вважаю себе та своїх друзів рибаками, ми всеж таки ловим рибу, і тиж небачив всіх наших трофеїв а тільки одну нашу рибалку.
Іван до рибак Показати IP 13 Липня 2014 23:34
І враховуючи наш вік (мені 16) ми доволі непогано ловимо і на змаганнях можемо обловити багатьох досвідчених рибалок!
Сколопендра до рибак Показати IP 14 Липня 2014 11:36
Молодці хлопці, і рибку половили і звіт підготували, а ти тільки те і можеш, що кнопки на клавіатурі давити. Ніхто і не претендує на професійних рибалок, просто хлопці полюбляють природу і відпочинок, а не клавіатуру і пиво.
валя Показати IP 13 Липня 2014 20:49
Як то кажуть, і репортаж підготували, і час добре провели, і уху є з чого зварити. А цей ставок платний?
Іван до валя Показати IP 13 Липня 2014 21:53
Так платний 100 грн.
123 до Іван Показати IP 13 Липня 2014 21:59
За що 100 гивень? За цю мілюзгу? За таку рибу штраф треба давати!
Карп до 123 Показати IP 13 Липня 2014 23:23
зловив чи не зловив, а оплата по таксі
Віктор Показати IP 14 Липня 2014 11:10
видно що платний (100 грн.) людей багато....
аматор Показати IP 14 Липня 2014 12:22
Все просто чудово, звіт, фото, активний відпочинок, окрім одного - кількість вудок просто вражає! 40 хвилин лиш на те щоб зарядитися. А для чого? Який мотив ловити на 4 вудки одночасно з різними монтажами? Ймовірно чим більше вудок тим більше риби. На платниках ловлю рідко, але й тоді максимум два гачка по одному на вудку. Й дратує картина коли один "рибак" донками й пружинами з дзвониками заполонить вліво й вправо 100 метрів берега. Я б на місці орендарів брав крім того плату за кожну наступну вудку. Не слід перетворювати рибалку в промисел. А взагалі хлопці молодці. Сподіваюсь, що в перспективі кожен з нас усвідомить : "риба не їжа а друг"!
Іван до аматор Показати IP 15 Липня 2014 00:07
У кожногл було 4 вудки. По 3 вудки в кожного було закинуто на бойл, або щось подібне з цим жеш монтажем( горошок, кукурудза, картошка) і одна на карася.
Юрист Показати IP 14 Липня 2014 17:36
Правила любительського і спортивного рибальства 4. Здійснення любительського рибальства Любительський лов риби, інших водних живих ресурсів, за винятком видів, пойменованих в п.4.10 цих Правил рибальства, в літній період, у строки від скресання криги і до льодоставу (за винятком забороненого нерестового періоду), дозволяється: ………………………….. 4.1.2. На водоймах, на яких впроваджене платне рибальство: з берега або з човна вудками усіх видів із загальною кількістю гачків не більше десяти на рибалку і спінінгом. У хлопців 12 вудок на чотирьох, це по три на кожного. Так що це не є багато. А якщо орендарі ще почнуть брати за кожну снасть плату , то боюсь що рибалити тільки будуть мажори, а прості рибали будуть сидіти вдома перед телевізором. Навпаки треба контролювати орендарів, щоб не лупили ціну, а то на деяких водоймах взагалі обнагліли.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus