USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Луцьк буденний: вулиця Галшки Гулевичівни

30 Березня 2015 21:00
Давня вулиця Старого міста простягається від вулиці Данила Галицького, перетинаючи Караїмську, до берега Стиру.

Її основа – це дорога до господарської переправи через Стир. Забудова сформувалася у 14-му - на початку 15-го століття. Перша назва – Вірменська (у цьому районі оселялися представники вірменської общини Луцька). Звели вірменську церкву Святого Стефана. Польський хроніст Длугош згадує у своїх хроніках, датованих 1427 роком, вірменського владику в Луцьку. Після пожежі 1845 року залишилися руїни церкви, які використовували протягом майже століття як військовий склад. Нині в цьому приміщенні – житловий будинок.

На перетині з колишньою Боніфратською, на яку раніше виходила ратушна площа, окремо виник невеликий майдан, що використовувався як хлібний (житній) ринок.



Мабуть, тому в 1916 році вулицю назвали Хлібною, а назву Вірменська перенесли на сусідню. Історичну назву вулиці повернули під час Другої світової війни. У 1958 році перейменували на Мачтета. З 1959 року – Паші Савельєвої (на честь учасниці антифашистського підпілля у Луцьку, яку заарештували у 1943 році та стратили за декілька днів до звільнення Луцька). На будинку, в якому вона мешкала, знаходиться меморіальна дошка.



Сучасну назву вулиця отримала у 2007 році, на честь визначної меценатки, фундаторки Хрестовоздвиженського братства Галшки Гулевичівни. Представники вірменської громади зверталися до міської влади із проханням повернути історичну назву вулиці, і дискусії про її перейменування досі не вщухають.



Під час останньої зустрічі членів комісії з питань впорядкування назв вулиць Луцька місцеві мешканці просили депутатів міськради не перейменовувати їхню вулицю.

На ній збереглася характерна давня забудова із ламаним дахом та верхніми кімнатами. Є низка двоповерхових нетинькованих будинків 19-го століття так званого цегляного стилю. На початку вулиці розташована Покровська церква, час спорудження якої деякі дослідники визначають 13-14-им століттями, деякі – 17-им століттям. Її побудували на місці старої церкви з такою ж назвою. З 1803 року церква стала соборною, через майже 70 років – у 1870-му – її добудували і реконструювали. В приміщенні знаходилася ікона Волинської Богоматері (перша половина 14-го століття), яка нині є однією з найцінніших і найдавніших пам’яток колекції Національного художнього музею України. Копія ікони є у храмі. Живопис інтер’єру церкви поновив у 1932 та 1966 роках художник Володимир Щукін, учень Васнєцова. Нині церква – кафедральний храм Волинської і Луцької єпархій УПЦ.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
AgentSmith Показати IP 30 Березня 2015 21:24
Фотки ОК, різкості де-не-де не вистачає (Canon?), головне - фотографу ВН респект - навчився знімати НЕ "вибите" небо! Не сприймайте за образу, але на котах ще тренуватися і тренуватися, як і на пам'ятнику, який взагалі-то не рухається... Якщо що не так, сам знімаю виключно в мануалі, тваринки + птахи довольні)). Жаль, не можна свої фото додати.
Крук Показати IP 30 Березня 2015 22:58
Люблю цю вуличку, дякую за зустріч з нею :-)
alex Показати IP 31 Березня 2015 09:23
Хорошу і цікаву тему започаткували. Потрібно і далі викладати матеріал про вулиці міста.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus