USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Допомога вдові Королько: піар влади чи помилка «зверху»

28 Липня 2015 19:00
Історія вдови добровольця з Волині, яка не може отримати допомоги від держави, тягнеться вже майже рік. Досі жодних реальних дій ані на обласному рівні, ані на рівні держави молода жінка з двома малолітніми дітьми не дочекалася.

Стояв до кінця, аби біда не дійшла до його дітей

«Під час останнього бою Микола Королько побачив, як із якогось підвалу під осколки та кулі вилізли двоє дітей. З ризиком для життя він урятував їх від смертельної небезпеки. І того самого дня сказав побратимові Кирилові Сергеєву: «Я стоятиму тут до кінця, щоб така сама біда не прийшла до моїх дітей!» ( Урядовий кур’єр, 4 червня)



Микола Королько загинув влітку минулого року. Вже після трагічної звістки заговорили про те, що вдова може не отримати грошової допомоги від держави, оскільки волинянин пішов воювати добровольцем в батальйон «Айдар», а загинув за день до вступу в силу Закону «Про мобілізацію». Натомість, вдова має документи, які засвідчують, що її чоловік Королько Микола Петрович з 24 червня минулого року знаходився на добровільних засадах на військовій службі у військовій частині ПП В0624 відповідно до пункту 2 частини 4 статті 2 Закону України "Про часткову мобілізацію" від 06.05.2014 р. № 454/2014, що своїм підписом затвердив командир цієї військової частини, підполковник С.П. Мельничук, - інформує Depo.ua.



Добровольця не визнають військовим

Документів виявилося недостатньо. Боротися з бюрократичною машиною Валентині довелося самостійно. Жінка зібрала цілу гору довідок, її «ганяли» у СБУ, в Нацбанк та оформити документи на пенсійне забезпечення двох малолітніх дітей їй так і не вдалося.

Уся проблема в тому, що держава не визнає військовим чоловіка, який поклав життя за Батьківщину.



Нагадаємо, як інформувало видання Під прицілом, на вимогу сім’ї Королько до департаменту фінансів Міністерства оборони України відправили запит про надання разової грошової допомоги сім’ї загиблого. «У допомозі відмовили, оскільки комісія департаменту не знайшла підтвердження того, що Микола Королько проходив військову службу. Також на вимогу сім’ї військовий комісаріат подав документи у пенсійний фонд на призначення пенсії дітям сиротам. Але для її оформлення був потрібен грошовий атестат, довідка за 24 місяці про грошове забезпечення, витяг з наказу про звільнення з військової частини.

Як йшлося у публікації, батальйон «Айдар», в якому служив загиблий, він стояв на забезпеченні Полтавського обласного військового комісаріату. Відповідно у комісаріат надіслали запити про надання необхідних довідок. На що прийшла відповідь, що Миколи Королька немає у списках військової частини. Тож виробити пенсії дітям також не вдалося.

Помилка «зверху»

Днями на сайті Волинської ОДА з'явилася інформація про те, вже найближчим часом родина загиблого бійця отримає гарантовану державою грошову компенсацію у розмірі 609 тисяч гривень. У цьому вдову запевнив голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, перебуваючи з робочим візитом у Камінь-Каширському районі. Утім інформація про те, що сім'я загиблого добровольця, який служив у батальйоні «Айдар», Миколи Королька із Камінь-Каширського району отримає державну допомогу - випадковість, бо в Адміністрації Президента досі не перевірили, що Микола не числився в батальйоні офіційно. Про це в мережі пише столичний волонтер Ірина Якуніна.

"Коли подали документи для нагородження в АП, там не перевірили, що Микола не числився в батальйоні офіційно. А раз нагородили, зворотної дії немає, тому й стали такими поступливими і після чергового відвідування вдовою Валентиною МОУ, все це швидко оформили. Але це не означає, що Валя все отримала. Зверху мають сформувати списки, потім їх підписати, поставити в чергу на виділення коштів. Коли з'являться гроші, їх перерахують на спецрахунок в комісаріат, а потім на рахунки родичів", - пояснює волонтер.

Окрім того, наголошує волонтер, єдине, що зробила обласна влада – виділила юриста, аби той допоміг у судовому процесі. Проте й ця допомога виявилася радше – спробою.

Спроба допомогти чи імітація допомоги

Нагадаємо, у січні вдові, яка за півроку, об’їздивши усі інстанції, але так і не отримала жодної компенсацію за втрату годувальника, у Волинські ОДА порадили судитися. Мовляв, це єдиний спосіб добитися правди. Більше того, уже був прецедент позитивного вирішення подібної справи через суд у Запорізькій області. Тому, надія таки була.

Окрім того, як завзято переконував губернатор, юристи допоможуть підготувати вдові всі необхідні документи та звернутися до суду, щоб отримати кошти.

Проте на практиці вийшла не настільки втішна картина - суд відбувся лише через 5 місяців, його переносили декілька разів, а адвокат, призначений губернатором, на засідання так жодного разу і не з'явився. Як виявилося, для присутності правозахисника, вдова повинна була підписати додаткові документи.

"Засідання суду переносилося кілька разів через те, що позовну заяву написали з помилками. Призначений обладміністрацією адвокат жодного разу не з'явився в суді! Виявляється, Валя повинна була підписати ще якісь договори для того, щоб адвокат був присутній у суді! Володимир Гунчик просто виділив юриста, який зробив запити і все! Боротьба в судах ще триває, оскільки МОУ подаватиме апеляцію", - пояснює волонтер Ірина Якуніна.

Висновок чи вирок

Двоє маленьких дітей залишилися без батька, молода дружина втратила коханого, лишившись без чоловічої підтримки. Вини 26-річного Героя, який віддав за Батьківщину своє життя, немає. Він лише захищав свою країну, хотів, аби його діти мали мирне небо. За рік вдова так і не отримала допомоги. Одні обіцяють, інші відхрещуються, мовляв, - не передбачено. Однак боротьба в судах ще триває.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Лучанка Показати IP 29 Липня 2015 10:26
Ганьба нашій державі до відношення сімей, які втратили оїх рідних. Немає слів по цьому питанню. На місця губернатора я б з його доходів виділила сім'х допомогу......
444 Показати IP 29 Липня 2015 12:06
А я і не дивуюся, що чоловіки ухиляються від мобілізації. Кого захищати ? Бюрократів, які тільки думають про набиття грішми своїх власних кишень чи їхніх синків,які транжирать ті гроші?
Марія Показати IP 29 Липня 2015 14:14
Боже, така молода, а скільки вже довелося неправди витерпіти. І від кого????? Дійсно, питання: кого захищають наші герої? Своїх коханих та дітей чи чиновницький товстожопий державний апарат??? Черстві та бездушні офісні "трудяги" замість того, щоб максимально сприяти та допомагати людям у таких ситуаціях, колекціонують гори паперів. Схаменіться! Зараз такий час, що доганою за таке "виконання посадових обов"язків" може бути звичайна фізична розправа! Я вже не кажу про те, щоб поставити себе по-людськи на місце дружини, дітей, які втратили коханого. Ви ж теж маєте сім"Ї. Чи ви дійсно вважаєте себе недоторканими????
Wolodyewski Stas Показати IP 29 Липня 2015 20:07
А что ж прокуратура не стала на защиту детей?
Павел Показати IP 29 Липня 2015 22:27
Панi Валентино Живу в Польше,напишите мене свою почту на адрес [email protected] Передамо панi невелику допомогу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus