USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині оброблюють десятки тисяч гектарів землі без документів

30 Травня 2015 18:32
Більше 36 тисяч гектарів землі аграрії Волині обробляють, не маючи на це належної документації. Найбільше таких у Ковельському та Луцькому районах.

Про ситуацію в агросфері розповідає для Інформаційного агентства Волинські Новини перший заступник начальника головного управління Держземагентства у Волинській області Світлана Богута.

Вона каже, що спеціальна комісія провела інвентаризацію земель сільськогосподарського та несільськогосподарського призначення, розташованих в межах населених пунктів Волині та за їхніми межами.

Зі слів Світлани Богути, понад 36,7 тисячі гектарів використовується юридичними особами та громадянами без оформлених у встановленому порядку правовстановлюючих документів на земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Зокрема 22 тисячі 100 гектарів земельних часток (паїв).

«Найбільше таких земель у Ковельському районі - 11,8 тисячі гектара. Використовують у СТзОВ імені Лесі Українки - 1993,6 гектара (Голобська селищна рада - 1436,96 гектара, Радошинська сільська рада - 292,8 гектара, Козлиничівська сільська рада - 263,8 гектара), ТзОВ «В. Прометей» - 1709,1 гектара (Мельницька сільська рада 508,6 гектара, Поповичівська сільська рада - 1200,5 гектара), СТзОВ «Україна» - 1153,7 гектара (Дубівська сільська рада), СТзОВ «Заповіт» - 1508,9 гектара (Козлиничівська сільська рада). У Луцькому районі - 5520,4 гектара (СВК Урожай» - 1234,5 гектара (Зборольська сільська рада), СВК «Піддубці» - 1209,5 гектара (Піддубцівська сільська рада), ТзОВ «Україна - Баїв» - 483,8 гектара (Баївська сільська рада)», - поінформувала Богута.

Цю ситуацію коментує для ІА Волинські Новини виконувач обов’язків директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Людмила Петриканен.

«Ситуація складається двозначна. З одного боку стало менше різноманітних перевірок, це знизило тиск на аграріїв, а з іншого - ми не можемо їх контролювати. Втім, ситуація, насправді, не катастрофічна, адже є чимало земель, які ще досі не зареєстровані, але за них сплачують орендну плату. Виходить, що документи оформлені, але ще перебувають на стадії реєстрації», - розповідає чиновниця.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що на території області знаходиться майже 170 тисяч гектарів земель, що жодним чином не використовуються.

З цього приводу перший заступник начальника головного управління Держземагентства у Волинській області Світлана Богута пояснює, що найбільше не наданих у власність та користування земель сільськогосподарського призначення - у Любомльському - 20,5 тисячі гектарів, Ковельському - 15 тисяч гектарів, Старовижівському - 11,8 тисячі гектарів, Турійському - 11,5 тисячі гектарів районах.

«Окрім земель, які не обробляються, є ще не придатні для сільськогосподарського використання. Втім, на частині з них можна вирощувати енергетичні культури», - каже Богута.

З її слів, в межах області таких земель - 15,9 тисячі гектарів. Найбільше земель, що не придатні для сільгоспробіт, але можна вирощувати енергетичні культури, - у Турійському районі - 6,7 тисячі гектарів та в Любомльському районі - 2,1 тисячі гектарів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Інспектор Показати IP 30 Травня 2015 21:25
Так куди дивиться Державна інспекція сільського господарства у Волинській області??? Заступник начальника Семенюк Тетяна Анастасіївна відповідно до своїх фугкціональних посадових обовязків просто ЗОБОВЯЗАНА вживати відповідних заходів щодо недопущення використання землі без правовстановлюючих документів. В даному випадку її треба притягувати до відповідальності за бездіяльність, халатність та неналежне виконання своїх посадових обовязків. Можна було б зробити скидку на те, що інспекції заборонено проводити перевірки і усі працівники працювали два-три дні на місяць і більшу частину часу проводили у відпустках без збереження заробітної плати, але Семенюк умудрилась працювати "в повну силу" і за минулий рік заробила більше 70 тис грн! Оце нахабство! Більше того, вона хотіла перейти на іншу роботу - начальником відділу дерземагенства у Рожищенському районі і змістити місцевого толкового, компетентного, досвідченого, порядного і чесного керівника, навіть до Києва їздила на співбесіду, благо там її "запороли". Є одне запитання - чому вона досі на посаді? Вона була цілком і повністю причетна до злочинного режиму Януковича, а її чомусь ніхто не люструє - невже кругом і скрізь "замазала"? Люди, де справедливість?
Інспектору до Інспектор Показати IP 31 Травня 2015 13:58
Проблема не в ефективності роботи інспекції, хоча від неї багато що залежить. Проблема в роботі усіх конролюючих органів. Скільки, наприклад, посадили голів сільрад на Волині за тіньове використання землі? Жодного! А саме з цього треба почати, бо крім голови сільради насправді ніхто не знає і знати не може скільки землі в обороті і як вона використовується. А це їх прямий заробіток. За бажання це перевірити дуже просто, користуючись сучасними засобами. Особливо це стосується не витребуваних паїв та земель не с/г призначення. Тут і для громадкості непочатий край роботи, бо в кожному селі депутати знають про ці проблеми.
222 Показати IP 30 Травня 2015 21:42
"Найбільше таких у Ковельському та Луцькому районах" - а найменше на Поліссі - взагалі не обробляють!!!
До 222 Показати IP 30 Травня 2015 22:00
коментар було видалено
Німкеня Показати IP 31 Травня 2015 00:42
Шановне панство та не треба далеко йти. Осьо наш вельможа Кучера Володимир Костянтинович з 31. 03. 1999 року "працує" на нашій землі та і не збирається до сьогодні відповіднич чином оформити паї і самозахоплені землі, а якщо щось не так так береться за рушницю і стріляє по людях. і таки він не єдиний. приймайте міри.
знаючий Показати IP 31 Травня 2015 02:14
Сільське господарство, як і усі галузі років едак з 5- 7 тому почало стрімку тінізацію. На сьогодні це найбільша тіньова галузь, в якій вирощуються в основному експортні продукти. Працюють в галузі в основному потужні бізнесмени, зі звязками у владних структурах, які ще під маркою необхідності пільгування с/г використовують бюджетні кошти під видуманими для них програмами. І в цей же час безконтрольно опустошують Волинську землю рапсом, аби налегко отримати ''зелені''...
бандеровець до знаючий Показати IP 31 Травня 2015 11:21
як ці знаючі задовбали!! попробуй виростити рапс і налегко отримай зелені...
Псевдобандерівцю до бандеровець Показати IP 31 Травня 2015 14:05
Наші агроолігархи мають на нашій землі не менше 100% прибутку за рахунок (1) саме тіньового використання землі (2) викачування з бюджету різних субсидій і інших форм фіндопомоги, яка, за розумної і далекоглядної політики держави на селі, мала б іти на підтримку саме дрібних власників землі і які проживають безпосередньо в селах і не збираються звідти виїжджати, на відміну від кучер і інших агроолігархів. Але така політика не має перспектив в країні, де президент є одним з найкрупніших землевласників. Тому село і не має жодних перспектив, бо воно не потрібне ні порошенкам, ні тимошенкам, ні кучерам.
бандеровець до Псевдобандерівцю Показати IP 31 Травня 2015 16:50
там нижче аграрій написав, беріть землю і багатійте!!! Ато на дивані всі спеціалісти чужі гроші рахувати...
аграрій Показати IP 31 Травня 2015 08:32
Агов заздрісники.Ще 170 тисяч гектарів землі не обробляється.Бігом заробляти бабло.Чи слабо. Легко клаццати на комп"ютері.І ще одне.Невже ви думаєте,якщо не родить жито 2 метри висотою,то виросте лоза на 4 метри?Для вирощування енергетичної лози портріні грунти з підвищенною вологістю,а ці що облогують як правило супіски.
Аграрію і псевдобанд до аграрій Показати IP 31 Травня 2015 17:57
Щоб обробити площу, з якої починаються державні субсидії, треба мати комплекс машин і знарядь, вартість яких перевищує мільйони доларів. Тому, розумники, треба спочатку спробувати побачити ліс за деревами (якщо хватить мізків), а тоді вже лізти в коментатори. А так можете щонайбільше претендувати на дешевих олігархічних тролів.
селянам Показати IP 31 Травня 2015 09:51
ой заметушаться такі як кучера, а семенючка ннічого не зробить а гунчик????
Мейсон Показати IP 31 Травня 2015 13:34
Ви дурні. Краще нашим обробляти так як є. Може і документи не зареєстровані, але ціна на продукцію буде більш доступніша для людей. Краще з’їсти наше, а ніж купувати те саме але дешевше за кордоном. Люди обробляють, платять зарплату. Коли так, то що говорити про нашу "еліту" прейзіка, ацека і.д. А перевірки не заборонили. Знову дурні. Просто змінилась процедура отримання погодження.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus