USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині церкву, що згоріла, можуть реставрувати за унікальним проектом

2 Червня 2015 19:00
Втрачену перлину волинської дерев’яної архітектури можуть повернути. Це стало можливим завдяки віднайденим реставраційним планам, які розробили видатні українські спеціалісти в галузі дерев’яної сакральної архітектури у 1983 році. Фахівці інституту «Укрзахідпроектреставрація» до найменших деталей відтворили оригінальну форму храму, яка бере свій початок із часів Київської Русі. Про це інформує видання Вісті Каменя.



Хоча дерев’яна Іллінська церква у Камінь-Каширську – пам’ятка національного значення – була яскравим зразком волинської школи дерев’яного сакрального зодчества та налічувала понад 300 років, у роботах дослідників українського мистецтва майже не згадується. У ХІХ столітті, поряд із сотнями інших храмів в Україні, вона була спотворена перебудовами в синодальному стилі. Внаслідок ремонту в 1886 році до церкви прибудували чужорідну дзвіницю, а старовинну, що стояла поруч, розібрали, також змінили форми вікон та бані. Нещодавнє покриття стін вагонкою та встановлення пластикових вікон, які не були погоджені з органами охорони культурної спадщини, змінили пам’ятку до решти. У квітні 2015 року церква дощенту згоріла.

Нагадаємо, 7 квітня ввечері стало відомо про пожежу у Свято-Іллінському храмі Української Православної Церкви, розташованому на площі Культури у Камені-Каширському.

Церква згоріла повністю. Утім працівникам ДСНС разом із громадою вдалося врятувати від знищення всі ікони та церковне приладдя.

"Після цієї трагічної події я звернувся до керівника видавничого відділу інституту "Укрзахідпроектреставрація" Василя Слободяна із проханням розшукати проект реставрації храму. Дослідник сакральної архітектури охоче погодився допомогти та розшукав в архіві Інституту унікальний проект, який налічує два томи креслень та детальних описів", - розповідає аспірант ІМФЕ ім. М.Т.Рильського Богдан Ворон,

Фахівці інституту «Укрзахідпроектреставрація» взялися до кропіткої роботи з обстеження храму та пошуку історичної інформації після того, як у 1982 році обвалився дах вівтаря Іллінської церкви, що поставило під загрозу існування всього храму. Групу мистецтвознавців очолювала Наталія Сліпченко, яка відома відтворенням інтер'єрів реконструйованих храмів Києва — Михайлівского Золотоверхого, Успенської церкви Києво-Печерської лаври.

Головним архітектором проекту став Богдан Кіндзельський. Він виконав проекти реставрації понад 50 пам'яток народної дерев'яної архітектури, зокрема церкви Святого Духа у Потеличі, Воздвиження Чесного Хреста у Кам'янці-Подільському, Святої Трійці у Фастові та багато інших.

Дослідження показали, що храм в Камінь-Каширську попри перебудови зберіг оригінальний план, стіни на всю висоту, восьмибічний барабан, прямокутні вікна, балки від консолів попередніх хорів, місця для кріплень характерних для Волині масивних карнизів, а також багато інших слідів та деталей, які дали б змогу відтворити храм в оригінальних формах з точністю.

Церква знаходилась на кам’яному фундаменті, за типом - трьохзрубна одноверха, з відкритим до верху ліхтаря простором, який створював ефект піднесення до небес… З одного боку до центрального об’єму прилягав прямокутний бабинець(на місці якого пізніше збудували дзвіницю), а зі сходу знаходився шестигранний вівтар.

За проектними пропозиціями реставраторів, що були обґрунтовані ретельними дослідженнями, храм набував своїх справжніх унікальних форм волинської архітектури: розбиралися добудовані дзвіниця та ризниці з півночі та півдня. Також усувалася шалівка, церква отримувала оригінальну барокову баню, ліхтар та маківку, а ще – характерну для місцевої дерев’яної сакральної архітектури деталь – опасання навколо храму – своєрідну галерею. Дослідники запропонували ґонтове покриття не тільки даху та бані, але й на стінах, що дозволило б створити незрівнянну фактуру та ефект старовини. В інтер’єрі мали бути відтворені хори. Проектом також передбачається впорядкування території.

Дослідники припускають, що Іллінська церква 1700 року збудована на місці ще давнішої в подібних пропорціях. Витоки цього храму беруть свій початок із княжих часів –давньоруських ротонд.

І ось тепер територіальна громада Камінь-Каширська має унікальний шанс. Відбудова церкви в оригінальних формах не тільки дозволить показати незрівнянну красу народного будівництва, поверне камінь-каширцям видатну пам’ятку волинського монументального будівництва та стане об’єктом показу для паломницького туризму, але буде винятковою подією на теренах Східної Європи – засвідчить взірцевий підхід до відродження українських архітектурних шедеврів, переємство стародавніх традицій та престиж громади. Варто зазначити, що подібні дерев’яні церкви в Україні та Польщі вже внесені до списку світової спадщини ЮНЕСКО.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Я знаю! Показати IP 2 Червня 2015 19:52
Попи не дадуть відновити дерев`яну. Для того і спалили стару, щоб гроші красти на новій кам`яниці.
МВ до Я знаю! Показати IP 2 Червня 2015 22:35
а докази,що спалили попи у тебе є ?? чи лише бла- бла як скрізь і усюди і без відповідальності((((
Небайдужий гість із до МВ Показати IP 4 Лютого 2021 16:53
Докази можна питати з тих, хто має повноваження на їх здобуття. А підозри до священників обґрунтовані, тому що картинка зі спорудженням новобуду замість реставрації пам'ятки архітектури - нажаль, непоодинока! Ознайомтеся з предметом обговорення хоч трохи, перш ніж корчить тут із себе праведника.
Каміньчук Показати IP 2 Червня 2015 22:49
Ви погляньте на ескіз купола у віднайденому в архіві проекті, він і близько не схожий на той, що згорів. Так і інші деталі цієї церкви. Тому нема сенсу будувати абищо і повернутися до рівня будівництва на 300 років в історію. Це вже не автентична споруда колишньої церкви, а її "жалкое подобие".
Я знаю! до Каміньчук Показати IP 3 Червня 2015 05:12
Попівська пропаґанда в дії!
максим до Я знаю! Показати IP 4 Вересня 2016 17:30
ну от що ви верзете??? у вас немає ні доказів ні аргументів, ви тільки й можете обзивати попів і тд. нащо священикам перед великоднем палити церкву??? якщо вони знають що ще треба знайти велике приміщення для пасхального богослужіння. і ще, де ви тут бачили пропаганду??
Небайдужий гість із до Каміньчук Показати IP 4 Лютого 2021 16:59
Шановний, тут може бути, що реставраційний проект передбачає відтворення автентичніх форм - тобто давніших, котрі були втрачені чи приховані внаслідок пізніших перебудов. Про це, власне, мовиться і в статті. Тому про "абищо" Ви, м'яко кажучи, помилилися. Дуже багато українських храмів у ХІХ ст. було перебудовано згідно бузувірських вимог російських органів, котрі прагнули навіть народні сільські церкви наблизити до "общерускава" вигляду, позбавивши їх національніх відмінностей та етнічної ідентчиности. Тому немає жодного сенсу відтворювати недолугі перебудови російських хунвейбінів. Бо вони не мали нічого спільного ані з первинним задумом українських зодчих - ані з національною школою, котрій "належить авторство" даної споруди як художньої композиції. І те, що ці перебудови, мовляв "мають історію" - аргумент украй сумнівний! Сподіваюся, Ви хоча б не збиралися апелювати до нього?!
юрій Показати IP 3 Червня 2015 09:03
цікаво? а чи вернеться ця, нова, церква в обійми київської митрополії, як це було з моменту побудови спаленої церкви, окупованої московською митрополією?
максим до юрій Показати IP 4 Вересня 2016 17:32
якої ще митрополії? територія нажелить московському патріархотові, і церкву буде відбудовувати громада упц мп
Небайдужий гість із до максим Показати IP 4 Лютого 2021 17:10
"якої ще митрополії" Прочитайте текста ще раз - уважніше якщо не ясно!)) Або - вивчіть історію землі, на якій живете. Як і Церкви.
Небайдужий гість із до юрій Показати IP 4 Лютого 2021 17:09
Гарне питання!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus