USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

На Волині освятили скит одного з найдавніших монастирів. ФОТО. ВІДЕО

15 Жовтня 2010 16:15
Після півторарічного будівництва у селі Жидичин Ківерцівського району з ініціативи братії місцевого Свято-Миколаївського монастиря урочисто відкрили Святодухівський скит. Свято організувало "Волинське стрілецьке братство".
Свято духовності та козацької слави провели 14 жовтня, приурочивши його до релігійного свята Покрови Пресвятої Богородиці, Дня українського козацтва і річниці створення Української повстанської армії.
Освячував храм керуючий Волинською єпархією УПЦ КП архієпископ Луцький і Волинський Михаїл, який під час церемонії неодноразово наголошував на єдності української церкви та козацьких традицій.
«Ми є великий нарід, зі славними традиціями. І хай ці традиції відроджуються, примножуються. Щоб про нас знали далеко за межами України по всьому світі: одні любили, другі боялися, треті шанували, четверті рахувалися, але знали, що краще з нами дружити», – висловився архієпископ.
Один з ініціаторів будівництва скита, настоятель Жидичинського Свято-Миколаївського монастиря ігумен Костянтин розповів, що до будівництва храму долучилось шість благодійників, а багато будівельних робіт виконували і самі монахи.
«Храм двохповерховий. Знизу, на першому поверсі, облаштовано дві келії для монахів, які житимуть там постійно. Але молитиметься тут більше людей. Дві служби в тиждень будуть відкритими і для вірян. Настоятелем скита призначили монаха Іова… У скиті, на відміну від каплиці, є престол, тому його можна вважати маленьким храмом», – повідомив ігумен.
Настоятель монастиря також переповів місцеву легенду. Мовляв, на пагорбі, де звели скит, у XIV столітті була церква, названа на честь Святого Духа. Саме тому, пояснив ігумен, це перше, що братія монастиря побажала відродити.
«Певно, сьогодні ми до кінця ще навіть не усвідомлюємо, яку велику святиню ми відродили не тільки в масштабах Волинської єпархії, а й цілої України. Бо знаємо, що Жидичинський монастир – це один з найдавніших монастирів усієї Київської Русі», – висловився отець Костянтин.
Під час церковної урочистості архієпископ Михаїл від імені патріарха Київського і всієї Русі-України Філарета вручив нагороди благодійникам, які допомогли збудувати скит. Так, за заслуги з відродження духовності в Україні та утвердження помісної православної церкви церковними орденами нагородили сільського голову Жидичина Олега Данкевича, підприємця, який виробляє церковне начиння, Миколу Барабаша, генерального директора КП «Промбуд 6» Романа Бондарука, керівника «Волинькомунлісу» Степана Ковальчука, гендиректора «Ківерцілісу» Миколу Салівончика та заступника директора з технічних питань ВАТ «Волиньобленерго» Володимира Перчука.
Серед гостей на урочистостях були й відомий волинський бізнесмен та благодійник Василь Токарський, а також голова Луцької міської організації партії «Батьківщина» Григорій Пустовіт.
Після церемонії освячення храму, поблизу скита провели офіційну посвяту до лав реєстрового козацтва студентів та викладачів Інституту розвитку людини «Україна», а також кількох місцевих жителів.

Після освячення храму та прийняття козацької присяги у дворі Жидичинського монастиря на усіх чекало частування кулішем від "Волинського Стрілецького Братства".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Жидичанка Показати IP 15 Жовтня 2010 16:32
Ніколи б не повірили, подивившись фотки, що це Святий Дух. Була там у червні останній раз - а зараз просто не впізнати!
домовичок Показати IP 15 Жовтня 2010 17:32
"Украъна"молодці! РОман Петрович - найкращий! А Святий Дух ну просто не впізнати!
Сопун Показати IP 15 Жовтня 2010 21:36
Ще б у самому монастирі навели по-людськи лад. Стоїть руїною. За таке ставлення до памяток історії треба штрафувати. Відремонтуй старе, а потім нове будуй. Скит, до речі, має бути в глухому відлюдному місці, а тут осідлали пагорб над трасою. Застовбили ласий шмат землі.
ЛУЧАНИН до Сопун Показати IP 16 Жовтня 2010 15:13
Наводити по-людські лад в монастирі значно важче, ніж просто штрафувати і писати всякі нісенітниці. А якщо вже і штрафувати, то тих, хто присвоїв будинку митрополитів статус пам’ятки архітектури національного значення, але за стільки років навіть палець об палець не вдарив аби допомогти у відбудові. А ченців лякати штрафами не слід. Вже лякали і тоді, коли відреставрували дах, і коли почали облагороджувати прилеглу територію і коли відреставрували власними силами весь перший поверх і західну сторону фасаду.
Оракул Показати IP 16 Жовтня 2010 19:45
Монастир є засновником підприємства яке виготовляє пінопласт у с.Гірка Полонка. Доречі пінопласт один з найкращих в області. Я думаю якби хоча б 20% прибутків вкладати у монастир була б уже "лялька", а не руїни. От тільки владика Михаїл напевно не хоче ділитися з монахами. А куди йдуть прибутки від діяльності підприємства це вже питання.
ЛУЧАНИН до Оракул Показати IP 16 Жовтня 2010 23:43
По-перше: монастир вже давно не руїни. Щодо підприємства! Протягом останніх 2.5 років з його так затаскали по судах, що в реальності воно ледь жевріє. Щоб не виганяти на вулицю 23 працівника керівництво заводу перейшло повнюсть на давальницьку сировину. Відтак всі прибутки від продажу пінопласту йдуть у Львів, звідки приходить сировина. Зовні виглядає все гарно, а в реалі плачевно. Можливо прийдуть кращі часи, тоді можна буде про щось говорити. А поки... А те, що Михаїл не любить жидичинських монахів вже відомо багатьом!
Командор Показати IP 16 Жовтня 2010 23:35
Не перестаю дивуватись поверховості наших журналістів... Ніби на святі тіко були священики, політики і реєстровці... ...а ще якісь козаки... ...і на фото вони є, і подія була, - але що вони були організатори і як називаються - ні чичирк... Ото знову - чув звін, але не знаю звідки він...
Богдан Показати IP 17 Жовтня 2010 13:22
В очередной раз на духовных делах сделали полетическую показуху и клоунаду. И как уже говорилось Скит должен быль в отлюдном не приметном месте, А не у всех на виду и с лёгким доступом любого желающего, ведь нечто не должно отвлекать монаха от своего обета жития в скиту. Вот раньше монах уходил кудато влес строил себе сам скит, и только избранные монахи могли его наведовать...
Ярик Показати IP 19 Жовтня 2010 23:01
знаєте найпростіше розводити дискусію... що робиться не так як треба,що те не так і те не так... але насправді вже великий плюс що воно робиться...з вас хто небуть пробув щось подібне організувати?...тоді спробуйте а після того вже поговоримо...))))
Пімен Показати IP 19 Жовтня 2010 23:09
http://www.chernectvo.org/publikatsiyi/budni-monastirja/136-i-vse-taki-oselja-svjatogo-duha.html Для чого зайві слова
Всеволод Показати IP 20 Жовтня 2010 09:39
Чому кацапоїди,малороси та янучари, завжди проти всого українського? Викладали своє вчення десь за Уралом, або на Кавказі.Поже поважали,би генерала"Кіріла",і користі для християн більше було.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus