USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині вирощують королівську рибу. ФОТО

25 Вересня 2010 11:01
Рибгосп, що у селі Оконськ Маневицького району на Волині, – єдиний в області займається вирощуванням королівської риби – форелі.
До того ж подібні підприємства є не в кожній області. Причина – вибагливість цієї риби, якій підходить лише чиста джерельна вода. Якраз така б’є із двох джерел в Оконську.

Ця вода і взимку, і влітку однакової температури – 8 з половиною градусів. Хоча коли дуже холодна зима або дуже жарке літо, як цього року, то температура води відповідно опускається до +5 градусів або піднімається до 15 градусів. Такий температурний діапазон якраз оптимальний для вирощування форелі. За таких умов вона найкраще засвоює корм і розмножується, каже завідувач дільниці «Оконськ» ВАТ «Волиньрибгосп» В'ячеслав Шандрук, стаж роботи якого на дільниці найдовший серед усіх праціdників – 39 років.

На території господарства є 12 ставків, вода до яких від джерел подається через труби. У водоймах працюють аератори, щоб вода краще збагачувалася киснем. Адже форель – риба вибаглива до кисню: при його нестачі може загинути.

У кожному ставку живе риба певного віку: є нагульні ставки, водойми з товарною рибою, з матками тощо.
«Наше господарство повносистемне. Тобто займається вирощуванням форелі від ікри до плідників», – каже Шандрук.
Він розповів, що господарство було організоване у 1963 році. Тоді з Естонії і Чехословаччини завезли по 100 тисяч заплідненої ікри райдужної форелі на стадії вічка, тобто в ікрі вже був ембріон. «Через декілька років ми мали свій маточний матеріал, самі відбирали ікру», – згадує спеціаліст.
На сьогодні підприємство вирощує декілька видів форелі: камлоопс, норвезьку райдужну і американську.
Підприємство продає переважно товарну рибу. Але є випадки, каже В'ячеслав Шандрук, коли хтось хоче спробувати розвести форель, то купують і посадковий матеріал.
Оптова реалізація йде на всю Україну.
На місці продають форель по 50 гривень за кілограм.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus