USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

У Цумані знайшли поховання червоноармійців. Фото

16 Червня 2010 12:42
У селищі Цумань Ківерцівського району на обійсті селянина знайдено кістяки десятьох червоноармійців – воїни часів Другої світової війни загинули через вибух авіаційної бомби.

Про це інформує прес-служба ДП «Волинські старожитності».

На невідоме поховання натрапив господар обійстя, який зібрався ремонтувати фундамент гаражу. Він розповів про знахідку селищному голові Олександру Кобилану. А вже той звернувся до археологів із проханням відкопати і дослідити поховання.

«Коли ми приїхали, то земля вже була дуже перекопана. Там ми знайшли десять кістяків. Очевидно, раніше тут був льох, бо за свідченнями старожилів, до війни на місці нинішнього гаража стояв магазин. Ми проаналізували знахідки і дійшли думки, що тут загинули червоноармійці», – розповів керівник Цуманської археологічної експедиції Андрій Бардецький.

На думку дослідників, бійці загинули від вибуху авіабомби, епіцентр якого був трохи збоку в магазині. Вибуховою хвилею червоноармійців відкинуло вбік. Зверху на них обвалилася стіна і притисла до землі. Майже всі кістяки пошкоджені та хаотично розкидані.

Археологи припускають, що після вибуху почалася пожежа. Про це свідчать обгорілі кістки та шматки дерева, знайдені у розкопі. Археологи виявили й фрагменти авіабомби.

З поміж багатьох побутових предметів археологи виявили залишки якоїсь скляної посудини, ймовірно, банки. Вона була повністю оплавлена від високої температури. У скляній масі намертво застрягли дві виделки та ложка.
Поряд знайшли три каски, гвинтівку, патрон від нагана, протигаз та особисті речі загиблих.

Археологам трапилася капсула смертника, невеличке кругле дзеркальце, згорток зотлілої газети, з якої вдалося розібрати лише назву футбольного клубу «Торпедо», нашивка з двома зірочками. Напевно, один із загиблих був офіцером.

В одному чоботі був гаманець, в якому збереглося сім радянських монет 1930-х років, складний ножик і хімічний олівець. Знайдені речі дозволили вирахувати, що в червоноармійці загинули на початку війни.

За словами цуманського селищного голови Олександра Кобилана, 26–27 червня 1941 року селище Цумань сильно бомбардувала німецька авіація. Бо неподалік почалося будівництво аеродрому. За свідченнями старожилів, мешканці селища повтікали від бомбардування в ліс. Очевидно, саме тоді й загинули червоноармійці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus