USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Видатного волинянина нагородили премією за моральні якості

3 Листопада 2010 16:33
Письменник та колишній дисидент, волинянин за походженням Євген Сверстюк став першим лауреатом нагороди «Світло справедливості».
Нагорода задумала як відзначення за моральне, духовне та етичне лідерство і заснувала канадійка українського походження Анастасія Шкільник на честь свого батька, громадського та політичного діяча часів визвольного руху початку минулого століття Михайла Шкільника, повідомляє «Телекритика».
Сверстюк був єдиним номінантом на премію. Його кандидатуру українсько-канадському журі запропонувала сама засновниця конкурсу Анастасія Шкільник. На її думку, саме Євген Сверстюк є одним із найяскравіших моральних та духовних лідерів незалежної України.
Сам лауреат зізнається, що для нього нагорода стала несподіванкою.
Сверстюк висловлює сподівання, що завдяки нагороді вдасться повернути увагу українського суспільства до важливих морально-етичних питань.
За часів УНР Михайло Шкільник працював спочатку в Міністерстві економіки, пізніше – у Міністерстві закордонних справ. Після повалення УНР юрист за фахом Михайло Шкільник переїхав працювати суддею до Перемишля.
Тут під час Другої світової війни він, зокрема, врятував від німців рабина Рокаха – лідера ортодоксальних євреїв усієї Західної України. Після війни з родиною виїхав до Канади.
Довідково:
Євген Сверстюк народився 13 грудня 1928 року у селі Сільце, нині Горохівського району Волинської області. Доктор філософії, головний редактор газети «Наша віра», президент Українського пен-клубу. Автор одного з найважливіших текстів українського самвидаву — «З приводу процесу над Погружальським».
Політв'язень радянського режиму.
Його перу належать книги, численні есе і статті з літературознавства, психології і релігієзнавства; поезії, переклади з німецької, англійської, російської мов.
Лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка 1995 року за книгу «Блудні сини України».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus