USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцькраді пропонують пошукати гроші на підтримку сімей АТО

26 Серпня 2014 17:50
Чергова сесія міської ради розгляне Програму комплексної підтримки учасників антитерористичної операції та їхніх сімей в Луцьку. Те, чи наважаться місцеві депутати розпочати роботу над змінами до бюджету, аби підтримати родини лучан, які воюють в зоні АТО, стане відомо вже найближчим часом.

Саму програму розглянули під час засідання комісії з питань бюджету та фінансів міської ради сьогодні, 26 серпня.

Нагадаємо, Програму комплексної підтримки учасників антитерористичної операції та їхніх сімей розробила депутатська група «Новий Луцьк».

Програму, що постала як підсумок роботи із членами родин військових, які беруть участь в АТО, презентувала колегам голова депутатської групи «Новий Луцьк» Ірина Констанкевич. З її слів, підтримку учасників АТО декларують на рівні держави, ця ідея вже знайшла втілення у інших областях України. Так, відповідне рішення вже ухвалили депутати Львівської міської ради. Щоправда, додала вона, в Луцьку розробили скромнішу програму. Адже у Львові вона передбачає витрати в розмірі 5 мільйонів гривень з місцевого бюджету, в Луцьку пропонують програму з фінансуванням у розмірі майже 2 мільйонів гривень.

Програма має три частини. По-перше, це надання пільг на сплату за користування житлом, друга частина – соціально-гуманітарна допомога (соціальний супровід учасникам бойових дій АТО, санітарно-курортне лікування, психологічна реабілітація, соціальний супровід сімей учасників АТО). Також програма передбачає посилення просвітницької роботи щодо патріотичного виховання та донесення до широкого загалу важливості роботи, яку виконують військові на Сході. Третя частина програми – матеріально-технічна допомога підрозділам, які беруть участь в АТО (витрати, пов’язані з матеріально-технічним забезпеченням учасників АТО та транспортні витрати).

Реалізація Програми триватиме до завершення АТО, згодом, сподіваються депутати, держава законодавчо закріпить пільги військовим, які пройшли пекло війни на Сході. Зі слів Ірини Констанкевич, під час розробки програми вдалося попередньо розрахувати витрати, які ляжуть на бюджет міста.

Згідно з попередніми даними, у 2014 році з міського бюджету потрібно буде використати на реалізацію Програми близько 2 мільйонів гривень. Цифри, якими оперували творці програми – відомості про майже 600 родин лучан, які воюють в зоні АТО.

До слова, майже 150 сімей отримали матеріальну допомогу від благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці - Новий Луцьк». Окрім того, міськвиконком прийняв рішення про безплатне харчування дітей учасників АТО в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах.

Власне, остаточні розрахунки повинні здійснити компетентні фахівці з управління фінансів міськради, враховуючи пільги. Якщо ж міський бюджет не впорається – благодійний фонд «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» готовий взяти на себе часткове фінансування, тим паче, фонд уже видає грошову допомогу цим сім’ям.

Однак під час комісії лунали запитання, що, можливо, не варто приймати програму, поки не віднайдуться кошти, або не проведені усі розрахунки.

«Щоб не було так, що ми задекларували те, що ми не зможемо виконати. Може варто переглянути статті бюджету і вже тоді вписати в програму, звідки взяти кошти», - зазначив депутат Юрій Корольчук.

Утім, Ірина Констанкевич відповіла, що програму потрібно прийняти, адже це – перший крок, згодом фахівці здійснять усі розрахунки і запропонують варіанти фінансування.

«Навіть в тих статтях, де не зможе осилити місто, ми для підстраховки маємо благодійний фонд. Зокрема, разову матеріальну допомогу сім’ям учасників АТО виплачує фонд. Є різні можливості перерозподілу коштів. Найбільше, що ми бачимо – це кошти від ПП «Реммеблі», які можна було б перенаправити на соціальні потреби», - уточнила вона.

«У проекті рішення зобов’язуються подати план структурні підрозділи, які залучені до виконання цієї програми. На його підставі управління фінансів та бюджету вже розрахує ці зміни до бюджети. І, я сподіваюся, міський голова їх внесе на позачергову сесію. Тоді ми бачитимемо, що скільки коштує. Я думаю, що в Луцьку є такі статті витрат, які можна буде перенаправити на такі речі, як допомога сім’ям АТО. Бо якщо ми можемо познімати з програми на тролейбуси, з садочків, зі шкіл на те, щоб виділити «Луцьктеплу» на начебто економію газу (хоча невідомо, як відбуватиметься ця економія), то, думаю, 2 мільйони на військових, які воюють в АТО, ми зможемо знайти», - додав депутат міськради, член депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук.

Щоправда, депутат Юрій Корольчук запропонував передбачити можливість попросити в Кабінету Міністрів хоча б частину коштів на реалізацію цієї програми. Однак Ігор Поліщук зауважив, що поки триватиме переписка – важливий час буде втрачений, а місто в змозі забезпечити своїх громадян хоча б мінімальним захистом.

Члени бюджетної комісії підтримали програму. На завтра, власне, призначене чергове засідання сесії, де розглянуть відповідний проект рішення. Тож, саме завтра й вирішиться доля Програми підтримки родин воїнів АТО.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus