USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

Як на Волині готують до війни. РЕПОРТАЖ

31 Серпня 2014 23:25
Знайти тренувальну базу бійців Волинського третього запасного батальйону Добровольчого Українського Корпусу, людині не місцевій, вкрай важко. Та й шукати її просто так ніхто не береться, адже тут випадкових людей немає. Лише ті, хто хоче боронити рідну землю та готовий взяти для цього в руки зброю. Самі вони називають себе партизанами, оскільки їх війна неоголошена та неофіційна.

Добровольчий Український Корпус при силовому блоці Правого сектора створили три місяці тому. Зі слів активістів, про його існування раніше не хотіли афішувати, чекали перших результатів. Зараз є 10 корпусів по всій Україні.

Є своє представництво і у нашому краї – волинський третій запасний батальйон Добровольчого Українського Корпусу має свою тренувальну базу, яку нарешті показали.

Добратись до неї вкрай не легко, з десяток кілометрів сільськими дорогами, потім ще декілька лісовими і ви на місці. Територію для тренувального табору разом з будівлею для проживання надала влада. Місцевим сюди зась – територія охороняється і пускають сюди лише своїх. Проте, зі слів побратима Матвія, який і організував екскурсію власкору Інформаційного агентства Волинські Новини, ніхто особливо сюди і не рветься, оскільки раз по раз тут лунають вибухи та постріли.


Хто і кого тренує у волинських лісах

На тренувальній базі створили всі умови для того, щоб ознайомити добровольців з реаліями війни на Сході України. Інструктори навчальних груп – це люди, які мають чимало практичних навичок та знають, що таке війна не з книжок та посібників. Серед них і бійці з багаторічним військовим досвідом, і ветерани спецпідрозділу «Альфа», і люди, які багато років служили у Французькому легіоні.

Тренують добровольців невеличкими групами, адже так легше і навчити, і підібрати спорядження для кожного. Вже відправили на Схід групу з Ковеля, нині готують чоловіків з Луцька і Любомля. Коли група готова, керівники табору разом з "учнями" їдуть на фронт, декілька тижнів перебувають там, а потім повертаються, щоб сформувати нову групу.

Загалом, зі слів друга Матвія, для того, щоб мінімально підготувати людину до війни «з нуля», потрібно близько двох тижнів. Армійський чи військовий досвід є бажаним, проте не обов’язковим. Як зазначають активісти, за 10 чи 15 років навички забуваються, а самі знання, дані під час строкової служби, не завжди є вірними та корисними. Мовляв, у армії навіть тримати зброю вчать не так. Головні вимоги до бійців – адекватність та вік від 18 років.

Попри те, що середній вік бійців становить 25 – 30 років, нині тут тренується і чоловік, якому вже 63. Стверджує, що хоче йти воювати, бо не може дивитись на те, як загарбник намагається завоювати Україну. Каже, що коли закінчиться війна і додому вертатимуться молоді та скалічені хлопці, то не зможе собі пробачити, що сам не воював.

«Від віку залежить не все. Є люди з таким досвідом, що у 50 років дадуть фору 25-річним, тому все залежить від фізичних можливостей та практичного досвіду», - зазначають тренери.

Як відбувається тренування

Як зазначають тренери, звідси люди їдуть прямо на війну. Ніхто не знає, коли почнеться повномасштабне вторгнення, а тому потрібно бути готовим до всього. Групи, які формують тут, по прибутті на Схід не розформовують – побратими воюють пліч-о-пліч, адже дуже важливим є психологічний фактор.

"Бійці групи мають психологічно "притертись" один до одного, довіряти одне одному. Аби не виникло потім проблем на фронті, хлопців намагаються згуртувати ще на етапі перших тренувань", - зазначають активісти.

Кожен з бійців має свою спеціалізацію – розвідка, медицина, топографія тощо. Кожна група з 12 людей формується так, щоб у ній були усі необхідні спеціалісти. Вони мусять діяти швидко та рішуче, оскільки, у їхньому розпорядженні немає важкої техніки, яка дозволяє вести тривалі бої.

На території тренувальної бази зробили смугу перешкод. Тут є імітація паркану, окопи та навіть імпровізований блок-пост.
Хлопці тут вчаться як правильно рухатись в такій місцевості. Аби тренування були більш реалістичними, добровольці відпрацьовують вправи, тримаючи в руках зброю.
А для імітації вибухів використовують спеціальні петарди.
Зі слів тренерів, звук вибуху є майже таким самим, як і від гранати РГД.

"У таких умовах команда «вспишка зліва» виконується більш ретельно", - жартують тут.

У своєму розпорядженні чоловіки мають недіючі одиниці вогнепальної зброї, які використовують для розвивитку "м’язової пам’яті", відпрацьовуючи певні прийоми з автоматами і мішенями.

Разом з тим, дехто має власну зареєстровану вогнепальну зброю. Тому тут вправляються і у стрільбі. До слова, хоч арсенал і невеликий, але дозволяє отримати перші навички поводження зі зброєю.


Побут волинських партизанів

У розпорядженні Волинського третього запасного батальйону Добровольчого Українського Корпусу є територія з водоймою та двоповерховою будівлею. Зі слів Матвія, тут бійці можуть не лише тренуватись, але й відпочивати. Над спорудою поруч з українським стягом майорить прапор Волині.
Він – окрема гордість бійців, оскільки далеко не всі на війні мають з собою прапори з символікою своїх областей. У придбанні величезного полотнища допоміг бізнесмен, який доклав до його вартості необхідні кошти.
На території розташована лазня, тому проблем з гігієною теж немає. Бійці кажуть, що на побут та умови перебування їм скаржитись гріх – тут є все, що необхідно, і поки іншого не треба.

Всередині будівлі розташовані кімнати, в яких проживають ті, кого тренують для відправки на Схід.
Тут же зберігають провізію та оснащення. Поруч розташована кухня, де бійці по черзі готують їсти.
Кажуть, що продуктів їм вистачає. Є і овочі, і консерви, і страви швидкого приготування.
Чимало продуктів привозять і самі. Ось, наприклад, хтось з бійців у вільну хвилину на «тихому полюванні» назбирав грибів, які тут приготують на вечерю.
Разом з тим, хлопці кажуть, що продуктами їм допомагає "Автомайдан України", тому вони тут не голодують і харчуються належним чином.

Є тут і своєрідна кімната відпочинку, де розташований міні-більярд. Тренування і навчання стараються організувати так, щоб бійці мали час для відпочинку та їхали на війну повні сил.

Каліцтво і смерть – не найстрашніше для бійця

Зі слів побратима Матвія, чоловіки, які проходять тренування, усвідомлюють куди їдуть і що їх чекає. Мовляв, на війні буває всяке, тому вояки морально готові до того, що вони можуть залишитись каліками, чи взагалі загинути, оскільки є речі більш страшні.

"Вони не бояться того, що будуть руки відірвані, чи кишки будуть на деревах. Найбільший страх для бійця – втратити свого бойового побратима, з яким ти їв з однієї миски. Є чимало людей, які не витримували того, що поховали вже багатьох бойових друзів", - каже Матвій.

Проте, чоловіки не збираються здаватись і опускати руки. Навіть смерть найближчих друзів на полі бою породжує не образу, а злість і натхнення для того, щоб боротись до переможного кінця. Тому попри всі труднощі хлопці з Добровольчого Українського Корпусу та інших батальйонів територіальної оборони і Національної гвардії готові відстоювати рідну землю:

"Я живу на своїй землі, а тут хтось хоче її в мене відібрати – це не нормально. Бо я не загарбник, а захищаю своє. І мені плювати, чи це Донецьк, чи Львів – це все Україна. Тому, хто як не ми? І коли, як не зараз…"
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
lazy one Показати IP 31 Серпня 2014 23:48
>про його існування раніше не хотіли афішувати, чекали перших результатів. ---- Хто ж так робить ?? Треба було відразу казати що мол робимо таку штуку. Бо всі думали що Правий сектор - це тільки коктейлі молотова на Майдані. Але Чоловікам - респект. Правильно той чоловік сказав, боронимо свою землю, значить з нами Бог!!! Повертайтесь живими!!!
Реалист до lazy one Показати IP 1 Вересня 2014 06:36
Детский сад. Одной злобы для войны мало, она даже мешает.
друг до Реалист Показати IP 1 Вересня 2014 07:22
Із дитячого сорочку в трунах не привозять,...
Анонім до друг Показати IP 1 Вересня 2014 07:45
коментар було видалено
Реалист до друг Показати IP 1 Вересня 2014 18:05
Детский сад у вас в лесу (если вы не поняли) и что из леса в трунах привозять? Там откуда труны привозять идёт война. А война это не идеология не захист краини, война это работа. И что бы идти на войну одного желания мало. нужно умение и врождённая способность воевать легко с куражом не думая о смерти. А вы накачиваете своих идеологией и добиваетесь противоположных качеств которые нужны воину. Но это ваши проблемы, делайте как знаете. Результат покажет кто есть кто.
патріот Показати IP 1 Вересня 2014 00:40
Прекрасний час -час коли мужчина може довести хто він наспраді
друг до патріот Показати IP 1 Вересня 2014 18:15
Згідний
ІМХО Показати IP 1 Вересня 2014 00:47
Все це звичайно класно, але лише з одного боку. А з іншого, - чи є в хлопців дозволи на утримування вогнепальної зброї? Якщо так, то нехай. А якщо ні? Тоді з'являється ряд запитань... Я не зі зла це пишу, просто якось дивно і моторошно жити в одному місті з людьми, які озброєні до зубів, нікому не підпорядковуються і невідомо на що здатні. Це що? Повернення до буремних 90-х?
marta до ІМХО Показати IP 1 Вересня 2014 00:51
То ж писали, здається, що є. Не думаю що якби не було то показали би журналістам як вони з неї луплять....
Вася до ІМХО Показати IP 1 Вересня 2014 07:43
Я, думаю, далеко далi i глибше!!!
Лучанин до ІМХО Показати IP 1 Вересня 2014 14:49
Ні, то повернення до кривавого 43-го року.
один із добровольців Показати IP 1 Вересня 2014 00:56
Дозволи на всю зброю є, сбу про навчання попереджене
Моторола Показати IP 1 Вересня 2014 07:05
коментар було видалено
Пс до Моторола Показати IP 1 Вересня 2014 07:29
Ждем
Моторола до Пс Показати IP 1 Вересня 2014 07:38
А место вашей дислокации бравый вояка указать можешь?Мы обязательно приедем,можешь даже не сомневаться.Только учти,кто не спрячется,мы не виноваты:)
Всезнайко до Моторола Показати IP 1 Вересня 2014 08:14
Судячи по фото - це Воротнівська дача, бувша обкомівська...
Нормальний до Моторола Показати IP 1 Вересня 2014 08:37
Чекаємо, Луцкий район, Воротнівський лісовий масив. Їхати через с.Гаразджа...
777 Показати IP 1 Вересня 2014 07:10
А хто ж їм зброю дав, це не офіційне озброєне формування! Це ще раз підкреслює що на Волинь завезено купу нелегальної зброї і біди ще в нас буде багато, а прикриватись АТО будуть!
777 до 777 Показати IP 1 Вересня 2014 07:45
А хто в кого зараз що питаэ??!
віра Показати IP 1 Вересня 2014 07:42
Хлопцям- повага і захоплення, але ще треба організовувати щось на зразок колишньоі *гражданской* оборони, щоб все цивільне населення було готове до /не дай Боже/ військових дій
лектор до віра Показати IP 1 Вересня 2014 07:48
можу підготувати по індівідуальній програмі. звертайся.
фсб Показати IP 1 Вересня 2014 14:07
Добре ,що сфотографувались ще будь-ласка призвище та адреску!А для підпільників копію паспорта.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus