USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93
Богдана Стельмах: Волинська журналістика в світлі останніх подій Або Чому ЗМІ не сприймають як «четверту владу»?

Скажу відразу: однозначної відповіді на це питання немає. І надто вже неоднозначні навіть спроби зрозуміти цей факт. Однак, варто спробувати хоча б щось систематизувати.
Й ото як у баняку збільшується температура кипіння, аж доки вода (суп, борщ, компот…) не вискакує за вінця, так і в моїх роздумах – останнім поштовхом став конфлікт журналіста «ВІПу» із заступником міського голови Миколою Іванюком. Попередній висновок – не варто переборщувати (як у баняку, так і у житті).
Отож, питання перше: чи могло не бути згаданого вище конфлікту?
Могло. За умови, що волинська журналістика – таки «четверта влада». Що її поважають, до неї дослухаються, з нею радяться.
Авжеж, багато хто може заперечити – мовляв: «Як так?!», «Усе це є!». Звичайно, є. Але за яких умов? Тобто, коли «поважають» журналістів і ЗМІ загалом? Коли потрібно розмістити інформацію. Звичайно, позитивну. Коли потрібно показати відкритість влади перед суспільством. Тобто – коли щось ТРЕБА. Тоді перед ЗМІ запобігають…
Коли дослухаються? Коли виходить публікація або передача в ефірі, яка кидає тінь на конкурента. Тоді ЗМІ – хороші. В іншому випадку – ні-ні. Бо критика – то брехня або наклеп і за це, в кращому випадку,  посварять пальцем, а в дусі модних тенденцій останніх кількох років – подадуть до суду.
Коли зі ЗМІ радяться? В поодиноких випадках. І то тоді, коли влада роздумує, як би то краще подати інформацію про себе. Інших випадків не знаю (не беру до уваги рекламу, бо тут зовсім інші підходи).
А чому так?
Одним із найбільших доказових і беззаперечних фактів є продажність самої журналістики. Свіжий приклад – участь регіональних ЗМІ у передвиборній кампанії.
Моніторинг, який проводив Волинський прес-клуб, показав, що найнезаангажованішими на Волині були радіо й телебачення, які висвітлювали всі процеси політичного життя регіону, а замовна продукція подавалася під рубрикою «на правах реклами». Можливо, це наслідок жорсткого контролю Нацради з питань телебачення та радіомовлення, однак ця позитивна тенденція варта наслідування.
Щодо друкованих ЗМІ, то чим ближче до виборів – тим більше замовних матеріалів з’являлося на шпальтах газет. Однак питання навіть не в тому, бо всі ми чудово знаємо, що друковані видання виживають переважно завдяки рекламі.
Найбільша проблема полягає в засиллі «джинси» - замовних матеріалів, де нема жодної позначки, що вони - замовні. З усіх 9 друкованих видань громадсько-політичного спрямування виняток складає обласна газета «Волинь-нова», яка, проте, починаючи лише з грудня 2009 року почала маркувати замовні матеріали, до того часу вони теж були «джинсовими».
Крім того, на превеликий жаль, у волинській пресі майже не було нейтральних інформацій (виняток – Інтернет-видання), а тим більше – аналітичних статей. У нас немає аналітиків? Можливо, всі вони політично заангажовані? Чи це по великому рахунку нікому не треба – ні журналістам, ні політикам?
От і виходить: журналістів вітають і нагороджують під час професійних свят, запрошують на фуршети після підписання договорів і презентацій, можливо, навіть і на дружню бесіду за філіжанкою кави…
А все ради чого? Ради позитивних матеріалів (хто ж після хорошого прийому буде дошукуватися іншої сторони медалі?). З роками налагоджуються знайомства, які журналіст, навіть заради справедливості, переступити не годен, бо він часто свято вірить у те, що чує, або мусить писати про те, про що кажуть. Так би мовити – редакційна політика.
Про що це свідчить? Про те, що ЗМІ – це лише інструмент для досягнення цілей, а ніяк не «четверта влада». Що все можна купити і продати. Що журналістика (буду говорити про волинську) не має єдиного стержня, єдиної позиції, а отже – не здатна диктувати правила гри.
Коли утискають якесь видання – всі інші тішаться або заспокоєно зітхають, що то стосується не їх. Коли конфліктує журналіст із посадовцем, інші або скажуть, що він дурень, або тихо поспівчувають віч-на-віч і ніби-то підтримають. А зібратися всім разом (добре, нема часу, – просто сконтактувати електронною поштою, в соціальних мережах) і висловити свою чітку позицію в стосунках з владою? Слабо.
Та звісно, кому хочеться псувати ці стосунки? Краще помовчати, не конфліктувати, мило посміхатись і робити вигляд, що «в Багдаді все спокійно». Бо влада в психології ЗМІ – годівничка… Тоді незрозуміло, для чого претендувати на четверту гілку…
І наостанок: волинська журналістика в Україні відома не з найкращого боку. Якась вона для колег з інших областей в’яла, неактивна… Можливо, і географічні умови цьому причина – живемо ж в болотах. Одне в цій сумбурній ситуації втішає: молода журналістика таки інша. Вона вже не прогинається, вона знає закони і здатна відстоювати свою позицію. Хотілося б, аби з часом вона не погрузла в болоті міжредакційних чвар і конфліктів, а була єдиною силою, яка б гідно відповідала статусу «четвертої влади».
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
  Такого масштабу і якості культурно-мистецьких заходів у Луцьку досі не було. Восени минулого року, коли стартував проект, на арт-шоу…
Цю християнську істину ми часто забуваємо, впадаючи в крайнощі, нерідко доводячи самим собі, а більше – іншим, що розуміємося в…
  З нагоди Міжнародного дня захисту дітей у Луцьку відбувалося чимало заходів: фестиваль для дітей з особливими потребами, ді-джей-парад, телерадіомарафон…
Коментарів: 28
Здивований Показати IP 18 Березня 2010 12:39
А чому Вітів свій блог зняв? Правди в коментах злякався?
yav Показати IP 18 Березня 2010 12:43
Та, певно, з тих самих причин, чому першу, другу і третю теж не сприймають як владу... У нас же ДЄМАКРАТІЯ!! Для чого когось боятися, слухатися чи поважати?
пацан Показати IP 18 Березня 2010 12:43
Якби не влада, то журналісти не мали б взагалі про що написати.
Tarantino Показати IP 18 Березня 2010 13:03
Якби не влада, то журналісти може б навчилися про щось інше писати...
Журналіст Показати IP 18 Березня 2010 13:15
Здивованому: Тому що з'явився блог Богдани Стельмах. А Вітіва блог нікуди не дівався, ось він: http://www.volynnews.com/blogs/view/id/383/
лучанка Показати IP 18 Березня 2010 14:43
як завжди, влучно і справедливо.
Tarantino Показати IP 18 Березня 2010 16:25
А взагалі, як на мене, біда журналістів не у відсутності колєжанської підтримки між ними. а в їх елементарній бідності. просто у лікарів і вчителів це явище називається "корупція", а у журналістів - "продажність".
faBULA Показати IP 18 Березня 2010 16:29
Чи конвертується журналісту його принциповість і непідкупність у достойну зарплату? Тобто чи платитиме власник БІЛЬШЕ тому журналісту, який і зубастий і чесний і не буде писати якусь бридоту на вказівку власника "замочити" когось? Отожбойвоно
блін Показати IP 18 Березня 2010 17:11
круговорот брехні в природі: - спершу "одні" замовляють і радіють, шо за бабло все можливе... - потім вони ж переглядають шпальти і ше раз переконуються: а) за бало все можливо; б) журналісти тіко за бало і працюють; в)одна брехня в газетах; г) якшо не я заказав цю брехню, то хтось інший, тому кожен матеріал апріорі - заказуха. Так народжуються стереотипи, які не викорінюються за одне покоління. Якщой намагатись це зробити... Це, як біганина по граблях. Цих "горе-замовників" оточують інші люди і переконуються в тих же аксіомах: а, б,в,г і т.д. Щодо волинської журналістики, то прикольно, шо взагалі згадується така аморфна спільнота. Вона більш аморфніша, аніж, львівська журналістика, однак, менше від чернівецької і більш помірковано від кримської... Та прикро, що вдача волиняк (не лише журналістів) - відсутність якоїсь дружності та консолідованості - нема волинської журналістики, як такої!: є зграйка людей, яка із задоволенням перемиє кісточки будь-кому, причому під ніками. Така вже тяжка праця на цій ниві...
Сашик Показати IP 18 Березня 2010 17:31
Пані Богдано! Про що ви говорите, коли особливо перед виборами ЗМІ показали свою продажність... А іноді буває надсилаєш якусь подію, варту уваги, а вони її не друкують...
Богдана Стельмах Показати IP 18 Березня 2010 17:59
до faBULA: Ото ж бо й воно, що немає єдності у волинської журналістики. Тож відома всім істина, що галузку легше зламати, ніж віник. Немає того віника. Галузки самі по собі не зможуть пдолати усталених правил, які диктують власники. Якби була єдність у принципових питаннях - жоден власник не переходив би межу своїх вимог, бо він би тоді розумів, що не гроші визначають журналістські матеріали, а актуальна проблематика. Власне, за кордоном таких питань навіть не ставлять: там власники ЗМІ конкурують на іншому рівні - на рівні якісної, повної, достовірної інформації. А ми - в болоті і не хочемо з нього вилазити, бо так уже звичніше. Легше просто розводити руками і казати, що нічого змінити неможливо.
Богдана Стельмах Показати IP 18 Березня 2010 18:05
І ще одне: про те, чому не друкують інформації... Якщо чесно, то на цю тему тягне окремий блог, але якщо коротко - знову ж, через гроші. Навіть від громадських організацій ЗМІ хочуть гроші. Це при тому, що й одні, і інші виконують одну й ту ж суспільну функцію - підвищують обізнаність громадян, роль громадянського суспільства і т.д. Зрештою, журналіст отримує за свою роботу гроші. То як він може вимагати додаткової платні? Але, знову ж, це тема трохи іншої розмови
Маличко Показати IP 18 Березня 2010 18:25
якщо ви ще не сидите, то тільки тому, що погано працюють правоохоронні органи! А слабо повісити камери в кабінеті Величка, щоб зафіксувати, як беруться хабарі за замовні статті?
faBULA Показати IP 18 Березня 2010 20:05
Майбутнє, прогрес і професіоналізм - за прагматиками а не ідеалістами. Якщо журналістам буде ВИГІДНО захищати свої права - вони ще й як об"єднаються. А зараз вони теж захищають свої права. Тільки вигідно їм це робити заодно зі своїм власником. Про піраміду Маслоу чули?
М. Показати IP 18 Березня 2010 21:34
Чи знають журналісти : хто очолює комісію по етиці журналіста в Волинському відділені НСЖУ ? Ото так воно і є. Преса не є владою, бо сама себе опустила. Не має журналістських розслідувань з питань порушення прав людини, законів, корупції. Та же Волинь за рік не раз випрала мундир прокурора області і ні разу не провела розслідування : чому громадяни мають претензії до прокуратури. В послідньому інтерв'ю прокурора публікує його власне зізнання, що ківерцівський суд незаконно засудив депутатів Прилуцької сільської ради - тобто виніс завідомо неправосудне рішення і не дає своєї або громадської оцінки цьому факту. І ще багато чого.
Александр Показати IP 18 Березня 2010 22:45
"А слабо повісити камери в кабінеті Величка, щоб зафіксувати, як беруться хабарі за замовні статті?" - Мне кажется , что если и вешать камеры , то не у Величко , поскольку он существует не на народные деньги. Потому , грубо говоря , он может снимать - что хочет , кого хочет , когда хочет и деньги за это брать прилюдно под Бим - Бомом возле бывших будущих фонтанов. Это - дело лишь его человеческой и журналистской совести (ну сказанул я - насчет совести ! Ну уже пусть останется...)А наше дело - смотреть или не включать. Я не беру в руки газет , которые мне не нравятся , годами не включаю телевизор на некоторые каналы (многие даже не настроены) - таковы мои личные действия в отношении четвертой или двадцать четвертой власти. Нейтрализовать до минимума все журналистские "джинсы" и все остальное исподнее...Не читайте советских газет - помните ?А насчет "заказухи" и других нехороших журналистских прогибов ... для начала посчитать цацки от властей на пиджаках некоторых выдающихся инженеров человеческих душ. Чем больше медалей , тем , обычно , меньше свободы слова.Тем уже коридор тем и заметнее самоцензура. "Прошу к столу - вскипело!" - Жванецкий.
Ігор Показати IP 19 Березня 2010 09:44
"А взагалі, як на мене, біда журналістів не у відсутності колєжанської підтримки між ними. а в їх елементарній бідності. просто у лікарів і вчителів це явище називається "корупція", а у журналістів - "продажність"" - 100%!!!!! "Зрештою, журналіст отримує за свою роботу гроші. То як він може вимагати додаткової платні? " - зважаючи на принципи роботи більшості волинських громадських організацій вимагати гроші... Загалом треьа ділитися, як казав великий Ленін!
Ігор Показати IP 19 Березня 2010 09:50
"Волинські новини"! Змініть фото блогера. В сенсі вибору вдалішої фото. Ну, просто не сприймається образ "з граніту"!
editor Показати IP 19 Березня 2010 11:11
До Ігоря: ви про що? Гарне фото фото. Та й міняти чи не міняти - справа блогера ,а не "ВН"
VSC Показати IP 19 Березня 2010 11:11
Волынская журналистика??? А что это такое? Какая четвертая власть? О чем Вы Богдана?
шкода, що вибори відмінили Показати IP 19 Березня 2010 15:34
«Моніторинг, який проводив Волинський прес-клуб, показав, що найнезаангажованішими на Волині були радіо й телебачення». Стосовно радіо — за деяким виключенням — так. Але їх, наших радіостаній маємо тільки 2. Інше, найрейтинговіше — зовнішнє. І у тут пригадується чудесна політика і фішка найганебнішого в країні Люкс-ФМ — вони дтепер вміщують джинсовий новиннєвий ролик від Бюту в своїх гламурних, падонковських новинах. Без усілякої там «на правах реклами». То таке, я не проте тут: Телебачення чесне. Я зараз впаду. Те, що в них вряди годи титри йшли про рекламу не змінює акцентів у подачі новин. У черговості репортажів в новинах ВТ і Аверсу. Богданко, їсти хочеться не тільки газетам, але й Величку та Пирожку. Тим паче Генералу козацтва Святославу Костянтиновичу, людині, між іншим, пенсійного віку. Крок вправо, крок вліво — непідписання контракту. А преса? Якби не вибори ми б не дорахувалися 2-3 видань цієї зими. Хоча ще не факт що краще — не дорахуватися 2-3 чи й надалі шкутильгати з такими більмами на фейсі волинської журналістики як Діалог чи ВГ, які зауважимо редагують корифеї волинської журналістики!. «Чи це по великому рахунку нікому не треба – ні журналістам, ні політикам?» Відповідаю із знанням справи: читачам аналітика чи економіка до одногомісця. Усі наголоси розставлено, коми і крапки відредаговано телевізором. Люди втомилися від політики та економіки взагалі, тому влізати ще й зі стоірнок місцевої преси в подробиці конфліктів, дізнаватися «справжні» причини того чому мер пукнув, а губернатор крякнув крититчна маса читачів, яка купить тираж і не пустить по світу те чи інше видання, так от такої критичної маси читачів не має нині в межах мільйонної області, в якій нині і живе то за вирахуванням 100 тисяч постійних мігрантів на Захід і в Росію, тисяч з 500 дорослого населення. Про що це свідчить? Про те, що ЗМІ – це лише інструмент для досягнення цілей, а ніяк не «четверта влада». - А що у нас було колись інакше? Чи система друку, логістики, дебільної Укрпошти з її тарифами на послуги і якістю роботи (передплатники отримують газети в суботу чи в понеділок, а на свята — через тиждень!!!) якось змінилася, що в країні кілька осіб можуть скинутися, взяти сотню тисяч гривень кредиту і заснувати власну нормальну, як ви хочете, Богдано, газету? Інша справа, що після кризи «погратися» в газету менше бажаючих, тому виживуть найсильніші. Спонсори. «Коли утискають якесь видання – всі інші тішаться або заспокоєно зітхають, що то стосується не їх». Яскравих виявів утисків згадати важко. Знаю одне, що здається, коли рік тому одна фірмочка захотіла поставити свої кіоски по Луцьку, щоб забрати з міста приватних торгівців, які продають більшу частину тиражу роздрібного, то всі видання, окрім «Волині», якій роздріб до дупи, натиснули на Шибу і процес загальмувався. Аналогічно було і в Камені, де місцевий мер наїхав на місцевого ж продавця, який продавав кілька обласних видань там. «Коли конфліктує журналіст із посадовцем, інші або скажуть, що він дурень, або тихо поспівчувають віч-на-віч і ніби-то підтримають. А зібратися всім разом (добре, нема часу, – просто сконтактувати електронною поштою, в соціальних мережах) і висловити свою чітку позицію в стосунках з владою? Слабо». Сенс? Пагаваріть? От ми з вами в блозі говоримо. І що? Дізнаєтеся чому роблю це, коли прочитаєте мій останній абзац. Не переймайтеся, будуть конкретні суди-наїзди від «регіональної» влади, спати не буде ніхто. «волинська журналістика в Україні відома не з найкращого боку». Вона не млява, Богдано, смію про це стверджувати, бо є з десяток колег, які їздять областю частенько і спілкуються з людьми, роблять нормальні виїзні репортажі. Інша річ, що це зазвичай власкори столичних видань. А от те, що Волинь — справжня кузня кадрів для провідних телеваналів та інформагенцій ти чомусь не кажеш. Тому наша журналістика чудова. Гірше справи із обласними власниками ЗМІ, які пересварені, а самі журналісти між собою якщо не пересварені, то тримають дулю в кишені одне для одного — конкуренти все ж таки. Але є серед нас, конкурентів, і друзі, Богдано, їй-Бо! «Одне в цій сумбурній ситуації втішає: молода журналістика таки інша». - Ймовірно вона інша, але вона часто лінива і поверхнева, їй бракує не тільки банальної грамотності, але й начитаності, знання ситуації «до» і «після». Піти на прес-конференцію і зняти на диктофон почуте — не значить бути журналістом. І ще — молода журналістика — це скільки ж років їй? 22?37? 40? До речі, а чому ситуація «сумбурна»? Який сенс вживання цього прикметника тут? + + + Словом, питань до блогера чимало. А найголовніше — це все таки мати хоча б кількарічний досвід робти в реальному медіа і вникнення в УСІ його проблеми.
Оля Ляснюк Показати IP 19 Березня 2010 16:05
Матеріал написаний правдиво. У питанні із журналістикою виходить замкнуте коло. Одна до одної тісно прикріплені складові "приналежності" мас-медіа і того, на що погоджується журналіст, починаючи працювати у тих чи інших ЗМІ. І або лишаєшся із непохитною позицією і без роботи, або з регулярним доходом і "трохи гнучкою" позицією.
faBULA Показати IP 19 Березня 2010 16:06
Шкода, що цей сайт не дає можливості ставити абзаци у коментарі - адже тоді попепредній коментар не виглядав би так страшно і його прочитало б набагато більше людей. Я от якось геть випадково його став читати. Але все-таки ризикну порекомендувати: ПРОЧИТАЙТЕ КОМЕНТАР ПІД НІКОМ "ШКОЛА ЩО ВИБОРИ ВІДМІНИЛИ". Він того вартий. Респект автору. Зря не зізнаєтеся хто ви
Богдана Стельмах Показати IP 19 Березня 2010 16:11
До "шкода, що вибори відмінили". Даремно Ви стільки писали. Я не заперечую існування на Волині талановитих журналістів. І куди вони працювати потім їдуть, знаю чудово. Я ставлю під питання волинську журналістику як цілісний організм. І це одна із причин того, чому з Волині їдуть працювати до Києва, наприклад. Бо мало простору тут, бо рутина затягує. Щодо моєї обізнаності діяльністю ЗМІ - повірте, я знаю достатньо, аби робити подібні висновки. І працювала я в ЗМІ, тому й кухню знаю чудово. Моя привілея сьогодні в тому, що я володію інформацією не про конкретне видання, а про всі ЗМІ Волині. Власне, відповідаю за кожне своє слово. а дискусію можемо продовжити за чаєм. Гадаю, в нас є багато і спільних думок.
faBULA Показати IP 19 Березня 2010 16:20
Вибачте за мої чергові "5 копійок", але я таки скажу: з волины ъдуть працювати до Киэва, бо там ПЛАТЯТЬ БіЛЬШЕ!!!
Не для преси Показати IP 19 Березня 2010 23:15
до шкода, що вибори відмінили: Нацрада більше не продовжить контракт Пирожку-незабаром його місце посяде новопризначенець.Однак це,навряд чи,змінить акценти у подачі новин.Так буде доти,доки керівництво державних ЗМІ призначатимуть "З гори".Що ж до «волинської журналістики",то повністю з Вами згоден-на 99% це примітивне репортерство,до того ж малограмотне.Журналістами гідні себе вважати одиниці,але як же їм у цьому болоті залишатись незаангажованим?ось питання.
Газеты - наше зеркало Показати IP 22 Березня 2010 11:56
пока информация не стала товаром, ситуация не изменится. "Журналистика - 4-я власть", да ))) даже не смешно. Все равно как если бы марионетки требовали равенства с кукловодами, апеллируя к тому, что имеют руки, ноги, голову, типа как люди, ага ))) Если из ВОДТРК убрать Пирожко, его заменят близнецом. Прежде чем гнать на СМИ, посмотрите на себя в зеркало. Внимательно ))) теперь снимите розовые очки... не читайте перед едой большевистских газет и выкиньте из дому телевизор. не пожалеете
Богдана Стельмах Показати IP 22 Березня 2010 11:59
До faBULA 19 березня, 16:20: Та ні, не тому, що більше платять! Ну не зірками ж їдуть наші журналісти й не відразу зірками в Києві стають, щоб говорити про великі зарплати. Раджу поспілкуватися, тільки не похапцем, а десь за кавою - дізнаєтесь про всі причини та нюанси...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus