USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Михайло Шелеп: Зміна виборчого законодавства сама по собі нічого не змінить, якщо ми не будемо поважати Закон та Людей і не привчимо до цього наших політиків

Тот, кто получит больше половины голосов,   всегда будет (за очень редким исключением, у партий преследуемых) ничтожеством, человеком без убеждений, сумевших понравиться всем».
(Кропоткин П.А.)
 
Сьогодні досить активно обговорюється ідея зміни виборчого законодавства. До цього залучено досить солідні кошти. Підігрують в цьому  Президент, влада, політичні партії, громадські організації. А в чому власне мета цих змін?
Визначний діяч Великої французької революції Оноре Мірабо в 1789 р., розуміючи, що суспільство по своїй структурі неоднорідне визначав порядок формування» народного представництва як карту країни. Як на карті, відображаючи в зменшеному масштабі всі особливості рельєфу країни, на його думку, в парламенті повинні бути представлені різні погляди  та інтереси соціальних груп та прошарків населення відповідно з їх популярністю та підтримкою в населення. Цю ідею почали втілювати майже через 100 років, коли були розроблені відповідні правила, яку назвали системою пропорційного представництва.  По новій системі перші вибори відбулися в 1891 та 1892 р. р. в ряді кантонів Швейцарії; в 1893 р. - в Бельгії; в 1906 р. – Фінляндії, в 1809 р. - в Швеції, а далі вона розповсюдилась в багатьох країнах світу і перш за все європейських країн.
 
Пропорційний принцип передбачає в собі дві головні вимоги :
 1) не повинно існувати так званих «втрачених голосів»: групи і прошарки виборців, підтриманих на виборах партію чи кандидата і не отримавши більшості  в масштабі округу чи країни,  тим не менш повинні мати своїх представників в парламенті чи представницькому органі місцевого самоврядування, які будуть відображати їх потреби та інтереси.
2) кожна партія, виставивши список кандидатів, повинна отримати в парламенті та представницьких органах місцевого самоврядування таку ж кількість місць, яка відповідає частині голосів, поданих за неї на парламентських чи місцевих виборах. Звідси розповсюджена назва даної системи – система партійних списків.
 
До переваг пропорційної системи відноситься те, що в сформованих  при її посередництві органах влади  представлена реальна картина політичного життя суспільства. Саме пропорційна система стимулює розвиток різних думок та відстоювання їх інтересів в законодавчому та місцевих представницьких органах влади.     
Але не треба забувати, що саме пропорційна система  привела до влади у 1933 р. Веймарській республіці уряд націонал-соціалістів на чолі з канцлером Адольфом Гітлером.
 
В українських реаліях, де існує слабкість українських  політичних партій та низька політична структурованість суспільства призвели до того, що пропорційні вибори в Україні  перетворились на \"лідерські проекти\", а партійці грають роль «сірої» маси. Але якщо немає ідеї, сильного лідера та політичної структури, то фінансові донори відіграють роль лише  «дійної корови». Згадаймо передвиборну  боротьбу до Верховної Ради України Блоку Литвина у Волинській області в 2006 р., де неадекватно затрачені кошти не виправдали сподівань спонсорів.
Мажоритарна(mayority) система(або система більшості) голосування проводиться не за партії, а за конкретних кандидатів. Щоб бути вибраним при мажоритарній системі, необхідно отримати на виборах більшість голосів.  Це одна з найдавніших виборчих систем світу. Достоїнство мажоритарної системи в тому, що вона посилює переваги великих партій, які спираючись на більшість в парламенті створює  стабільний уряд.   
 
Під час мажоритарних виборів на перший план традиційно виходили доступ до адмінресурсу та фінансові можливості кандидата. Саме підкуп виборців, нерідко неприхований – одна з найбільших проблем мажоритарних виборів. Це на собі відчув навіть перший заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Заремба В.М., коли він балотувався до Верховної Ради України у 2002 р. Так як я не жив на той час у Волинській області, мені важко говорити про хід виборчого процесу до місцевих рад на Волині, але під час своєї основної роботи міг спостерігати як ідуть вибори в м. Києві та інших областях України. З впевненістю скажу, що саме мажоритарна система виборів до місцевих рад у 2002 р. сприяла масовій корупції у судовій та  адміністративній владі на місцях.
 
Але як би не було Україна разом з Волинською областю випробувала дві системи виборів до місцевих рад : мажоритарну та пропорційну. 
 
У 2002 та 2006 р всього було обрано до Волинської обласної ради  80 депутатів. Згідно Закону України ст.4 від 2002 р. «Про вибори депутатів … місцевих рад…»   вибори до місцевих рад відбулись за мажоритарною, а у 2006 році згідно «Закону України «Про вибори депутатів …місцевих рад …» ст. 2 проводились за пропорційною системою.                                               
 
 
При мажоритарній системі всі райони та міста обласного підпорядкування рівномірно були представлені у Волинській обласній раді. При пропорційній системі 4 райони  не мають жодного свого представника. Правда, це нічого не означає тому, що навряд чи можна вважати справедливим рівну кількість депутатів від м. Луцька та будь-який район області. Все-таки в обласному центрі проживає майже п’ята частина населення області та й він найбільший бюджетоутворючий суб’єкт. Але несправедливо, мабуть,  і те, що Луцьк представляють в обласній раді сьогодні 45% депутатів. При мажоритарній системі найчисельнішою депутатською групою були лікарі(30%), представники приватних, державних підприємств і банківських установ складали(21%), досить вагомо в обласній раді були також представлені органи державної влади та органів місцевого самоврядування, вони з представниками  АПК мали по 15% депутатів.
 
При пропорційній системі найпотужнішою депутатською групою стали представники приватних, державних підприємств та банківських установ(40%), збільшили свою присутність і представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування до 23%. Всі інші соціальні групи значно зменшили своє представництво в обласній раді.  
 
Наше жіноцтва, яке мало і так невелике представництво в обласній раді у 2002 р. зменшило його  при пропорційній системі вдвічі.
 А отже порівняння, які приведені показують, що справедливої системи виборів не існує.
 
Але на мою думку, сьогодні пропорційна система себе виправдала. До місцевих рад прийшла нова генерація. Їй можна дорікнути, що вона немає досвіду роботи, що з них багато популістів та і просто некомпетентних людей, те що у фракціях існує авторитаризм. Але те, що в місцевих радах почалась боротьба ідей це вже добре. Згадаймо тільки публічну суперечку в обласній раді про приватизацію рятувальної станції на озері Світязь, про санаторій «Пролісок», критика щодо ведення сесії обласної ради, навіть про той злощасний автомобіль голови Волинської обласної ради і так далі. А ще можна продовжити цей список у роботі Луцької,  Ковельської міських, Ковельської, Іваничівської районних рад. Все це є результат боротьби команд, які ініціюючи проекти змушені шукати для мешканців області аргументи своїх рішень. Завдяки цій системі виборів, стає відкритими та публічними державна влада та органи місцевого самоврядування.  А оцінку діяльності кожної політичної сили дайте зробити виборцю на наступних виборах.
 
Підтримую ідеї М.Я.Романюка, що адміністративна реформа та реформа місцевого самоврядування повинна сприяти самоорганізації регіону, міст та сіл. Не буду заглиблюватись в цю тему тому, що це окрема розмова. Але сумніваюсь в тому твердженні, що депутати обласної ради, обрані за мажоритарною системою, стануть відповідальніше відноситись до своїх обов’язків. Пригадаємо обраних  депутатів за мажоритарною виборчою системою на початку 90-х років. На той час серед мешканців області були популярні демократичні та націонал-патріотичні партії. Їх представники були у радах всіх рівнів. Вони прийшли та органічно влились в ту систему влади, яку вони постійно критикували.
 
Більше того стали керівниками управлінь, відділів, але жодного прогресу у роботі державної влади чи органів місцевого самоврядування не внесли. Давайте згадаємо депутатський корпус минулого скликання. Кожен депутат, як справжній волинянин на сесіях гарно кивав головою, а сам тримав дулю в кишені. Хто був більш спритніший і першим добігав до голови обласної адміністрації чи ради, той вибивав кошти під свій проект, а після цього і далі  мовчав та кивав головою. Таким депутатам ще в 1793 році у французькому парламенті дали прізвисько «болотних жаб». Це ті люди, які не маючи жодних переконань ради вирішення особистих питань флюгером крутяться між інтересами чиновників обласної державної адміністрації та обласної ради і навпаки. Саме такі депутати минулого скликання вирішували долю області.  Не останній аргумент є проти мажоритарки і те, що  безвідповідальна особа балотуючись в одному окрузі, не виконавши своїх обіцянок  перебіжить в інший  округ.
 
Наведу приклад. У 2002 році по  округу № 20, який включав в себе Горохівський, Локачинський, Луцький, Рожищенський, Турійський райони, за мажоритарною виборчою системою було обрано до Верховної Ради України представника від «Нашої України» Сергія Бондарчука. Після того, як він став народним  депутатом,  ніхто його в цьому окрузі більше і не бачив. А пройдисвітів у Волинській області ще чимало, що захочуть розвести нас.  Щодо депутатів, які відповідають нашим вимогам то, хто не прочитав напочатку епіграф до цієї статті продовжу цитатою знову ж П.А.Кропоткіна(князь, вчений,  засновник та теоретик анархо-комунізму) «но вот например, порядочниый человек, отвечающий требованием честности и здравого смысла, с некоторым образованием. Что же, будет он избран? Конечно нет. Из его избирателей едва, может наберется двадцать, сто человек, знающих его достоинства. Он никогда не пользовался рекламой, чтобы составить себе репутацию, он презирает те приемы, которыми обыкновенно пользуются, чтобы заставить говорить о себе, и за него едва ли будет подано больше 200 голосов. Его даже не поставят в число кандидатов, а выберут какого-нибудь адвоката или журналиста, краснобая или писаку, который … увеличит своей персоной стадо, голосуещее – одни за министерство, другие за оппозицию».
 
Головна ж теза звинувачення пропорційної системи виборів в тому, що це «лідерський проект». Можливо це і так. Але кожна отара потребує батога пастуха. Тобто дисципліни. Пастух поганий – отара розбредеться. Як приклад, депутати від Український народний блок Костенка-Плюща в Луцькій міській раді. Від цієї політичної структури було обрано 3 особи. На сьогодні двоє перейшли в ЄЦ, ще один встиг очолити міську організацію Партії регіонів. Те ж саме в обласній раді, де частина депутатів від виборчого блоку «Нашої України» та від Блоку Костенка-Плюща перебігли в іншу політичну структуру.  Тим людям ще чекає оцінка виборців, які без пояснень, змінили тим принципам, з якими вони йшли на вибори у 2006р. І в той же час, якби не «залізна рука» Кирильчука Є.І., то частина депутатів фракції БЮТ також перебувала б там, де вирішуються питання фінансів та доступу до розподілу матеріальних ресурсів.
 
А тепер щодо преференційної системи виборів. А саме – про відкриті списки. Система з відкритим списком, як писалось в моїй попередній статті, дозволяє голосувати за партію і виразити довіру до якогось одного кандидата, тобто виборці можуть змінити розташування кандидатів в списку. Це робиться різними способами: виборець ставить галочку навпроти кандидатів, яких би він хотів бачити(Бельгія); вписує кандидатів в бюлетень(Італія); ранжирує кандидатів по ступеню наданню переваги(Швейцарія, Люксембург) та інші. Це гарно дивиться на папері. Але, коли екстраполювати на наші реалії, де низька довіра до влади, членам виборчих дільниць, то вибори за відкритими списками у нашій країні ніколи не закінчаться. Приклад вибори міського голови м. Луцька. При найпростішій системі підрахунку голосів кандидати на цю посаду більше місяця оскаржували в суді результат оголошений територіальною виборчою комісією. А уявіть, коли виборець ставитиме галочки проти того, кого б він хотів бачити у представницькому органі чи вписуватимуть свого кандидата або ранжируватимуть їх!? Підрахунок таких списків не закінчиться ніколи. Такі вибори посіють ворожнечу всередині партійних організацій та довготривалі судові процеси.
 
По-друге, обрані таким чином депутати не будуть нести відповідальності не тільки перед виборцями, але й перед партіями, по-третє, у випадку вибуття депутата почнуться проблеми з наступником. І так далі і так далі.  Пропоную тому луцькому депутату, який захищає вибори по відкритим спискам звернутись до свого помічника. Вона не тільки гарна, а й ще розумна та має диплом політолога,  проаналізує і розповість про переваги та недоліки тієї чи іншої системи виборів. 
 
Критикуючи нинішню виборчу систему ми хочемо її зробити цапом відбувайлом тих проблем, які поза компетенцією її вирішення. Вважаю, що досить змінювати закони. Давайте навчимось жити та поважати один одного. Нам треба усвідомити, що зміна законодавства сама по собі нічого не змінить, якщо ми не будемо поважати Закон та Людей і не привчимо до цього наших політиків..  
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Цієї осені я був обраний експертом проекту “Прозора Україна. Побудова ефективного та етичного самоврядування в Україні”. В рамках цього проекту,…
На початку червня, а саме 02.06.2011 р., громадська організація «Асоціація Молодих Реформаторів» звернулась до Управління у справах сім’ї, молоді та…
Світова історія засобів масової інформації має три чітких періоди розвитку. Перший припадає на боротьбу проти деспотичних держав. Статті в той…
Коментарів: 6
помічниця Показати IP 15 Червня 2009 09:31
дякую за комплімент
alex Показати IP 16 Червня 2009 10:26
ну і що ви, шановний автор, пропонуєте?- знову голосувати за кота в партійному мішку. а потім будемо мати портнових, ляшків, морозівців і т.п.які з задоволенням забудуть про передвиборчі обіцянки бо відповідають лише перед лідером і їм начхати на "маси"! А чому ви мовчите про можливість відкликання депутата? - зарішня система цього не дозволяє... зрозуміло це теж не просте питання, навіть досконало виписавши процедуру це важко буде зробити - та хай лишиться хоч така важка можливість...а зараз не парламент -а "политические проститутки" начолі з лідерами!- минулий парламент- проститут Мороз. зараз - проститутка Тимошенко. завтра ...
Олександр Новосад, політолог Показати IP 16 Червня 2009 23:39
Навпаки, пане Вікторе. Пропорційна система за відкритими партійними списками – це шлях до подолання внутрішньопартійної корупції. Кандидати змушені будуть йти в народ, щоб агітувати за себе і за партію. А то заплатив гроші, поставили в першій частині "прохідного" рейтингу і можна не переживати. Бо як партія набере трохи менше - все одно пройде. Крім того, ніхто ж не говорить, що депутат не повинен відповідати перед партією. В межах демократії, а не тиранії чи анархії. До речі, це й непоганий шлях оновлення політичної еліти шляхом ефективного партійного будівництва. Внаслідок виборів, коли не дуже помітні (на думку партапарату) партійці займуть лідируючі позиції (чи більшість в фракції), будуть проходити ротації керівництва. Тобто, нинішні "непорушні" політичні лідери можуть просто відійти на другий план. Їх замінять нові. Організація процедури голосування та підрахунок голосів – це також не проблема. Приклад - хоча б нещодавній проект-навчальна гра КВУ. До того ж, Центральна виборча комісія давно вже має теоретичні розробки організації підрахунку такого голосування, в т.ч. і електронного характеру. До речі, ще при переході до змішаної виборчої системи до парламенту в 1998 році багато провідних політичних експертів рекомендували відкриті партійні списки. Але як у більшості українських реформ, рекомендації народні депутати врахували тільки на 50%. От і зараз ніби всі найбільші фракції парламенту за відкриті списки, а реалізувати це не поспішають. Зміни потрібно проводити тоді, коли суспільство до того готове. Зараз якраз саме такий час. Бо необхідно поєднати амбіційний індивідуалізм (найбільш проявляється в мажоритарній системі) та роботу в команді (пропорційна). Поодинці ці принципи працюють на деструктивізм. Їх поєднання, відкриті виборчі списки, забезпечують більш збалансований і прогресивний політичний розвиток. Інакше, дофразовуючи Ваші висновки, буде те що є чи було – індивідуальна або колективна безвідповідальність, яка всіх в Україні давно дістала.
Ковальчук Віктор Показати IP 17 Червня 2009 15:07
Я не прихильник відповідати коментарем на коментар. А тим більше в інтернеті. Але зроблю виключення. Ви, шановний політолог та alex, праві в тому, що відкриті списки в якійсь мірі повинні зміцнити зв"язки виборця з обранцем та й інші аргументи справедливі. Це ніхто не заперечив. Статтю, після обговорення серед своїх приятелів та колег, я був змушений сфокусувати на основні проблеми, які виникли при тих системах виборів, що відбулись та на тій системі, що сьогодні жваво обговорюються. І хоча на сьогодні готовлю ще одну, думаю, для обговговорення переваг чи недоліків виборчих систем нам мало буде спілкування в інеті. Готовий зустрітись за чаєм чи кавою та обмінятись думками. З повагою. Стаття вийде тільки після публічної відповіді автору під ніком "онім"
Михайло Наход Показати IP 17 Червня 2009 21:33
Тема настільки заїжджена розмовами політологів і маніпуляціями політиків, що навіть немає бажання коментувати текст. Думаю можливо варто розмістити у блогах текст власної магістерської чи кандидатської роботи:))) А якщо серйозно, то як на мене настав час діяти в цьому напрямку. Як приклад - можна створити коаліцію громадських організацій і експертів під умовною назвою "За відкриті партійні списки в Україні" і послідовно лобіювати зміни до виборчого закону перед законодавцями і паралельно вести розяснювальну роботу серед виборців. Аналогічно можуть зробити прихильники інших виборчих систем. І менше бла-бла-бла...
Ковальчук В. Показати IP 18 Червня 2009 15:35
Шановний Михайло ! Всі розуміють, що для НСНУ вигідно говорити про іншу виборчу систему.Президент у своєму виступі(останньому),до речі, також піднімав питання зміни системи виборів. Але для лідерів НСНУ це байдуже, вони не відповідали за Бондарчука по Горохівському окрузі, ні за кадри підібрані в обласну та місцеві ради в 2006 р. А тепер. щоб не нести відповідальність за цих людей структура вирішила про необхідність зміни виборчоїсистеми. Особисто я відстоюю пропорційну систему закритих списків, мені боляче, але як реаліст вважаю на даний час, що це найкращий варіант. Вважаю, на сьогодні, необхідно удосконалювати внутрішньопартійну роботу: ідеологію, організацію роботу, зв"язки з громадкістю, нести відповідальність за тих людей, що представляють органи державної влади та органи місцевого самоврядування і т.д. У свій час деякі політики Євросоюзу критикували англійську систему виборів(мажоритарну). А у відповідь критики почули, що англійський виборець та комісії(виборчі) недостатньо готові голосувати за складнішої системи виборів( я категорично проти мажоритарки). Тобто країна з багатовіковою демократією за спрощену систему виборів, яка уже існує декілька століть. Для Олександрара Новасада та alexa: при перевагах відкритих списків(це складна система) є досить великі проблеми. До сьогодні не створений електроннй реєстр виборців, а про підрахунок голосів мовчу. Але не про це. У нашій роботі ми можемо критикувати один одного. Помилки є об"єктивного та суб"єктивного характеру. Але ми, я включаю і Вас, це ті люди, які створюють депутатів. Так, нам за це платять гроші, але ми несемо як і ті депутати(хоча б перед своєю совістю) таку ж відповідальність. Перед нами стоїть інше завдання на кого б ми не працювали. Але це окрема розмова. Ви розкручуєте технологічний процес, а я за людяність. Розумію, що сумбур. Думаю, варто зібратись без помпезності та обговорити. Мій мейл :[email protected]. З повагою.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus