USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Децентралізація по-волинськи: громади продовжують створювати альянси

13 Червня 2016 19:00
На Волині триває процес об’єднання громад. І хоч в облдержадміністрації заявляють, що Волинь в цьому процесі займає «одну з кращих позицій» в країні, та без проблем цей процес аж ніяк не обходиться. Громади досі дискутують, хто з ким має об’єднатися, села не хочуть приєднуватися до міст, маленькі села не поспішають в обійми до великих. Усе це призводить до того, що в облдержадміністрації заговорили про зміни перспективного плану, які можуть підготувати уже на серпень цього року. Так, з 74 громад на Волині вже хочуть створити 81. Чи спроможні вони – мають обрахувати спеціалісти.

Про те, що на Волині вже напрацьовуються пропозиції до зміни перспективного плану об’єднання територій, розповів сьогодні, 13 червня, заступник голови ОДА Сергій Кошарук.

Нагадаємо, ще торік в області ухвалили перспективний план формування територій громад. Згідно з пропозиціями Мінрегіонбуду, одна з головних умов об’єднання громад - має бути її спроможність.

Перспективний план показує, як ефективно можна укрупнити 412 сільських, селищних та міських рад, їх потенційні адміністративні центри та всі населені пункти, що увійшли до їх складу. Але ще минулого року в краї точилися дискусії, бо сільські ради Волині були не надто вдоволені пропонованим об’єднанням.

ЧИТАТИ ЩЕ: УХВАЛИЛИ ПЛАН ФОРМУВАННЯ ГРОМАД НА ВОЛИНІ. КАРТА

І ось через рік після прийняття перспективного плану суперечки не вщухають. Села досі обговорюють до кого приєднатися. Особливо, малі села не поспішають приєднуватися до більших населених пунктів чи то селищ, чи то міст, аби не залишитися на периферії, віддавши всі ресурси центру.

Але тут може бути й інша причина таких піруетів: не всі сільські голови готові втратити владу на своїх місцях, тож замість того, аби стати старостами, вони воліють вберегти під собою крісла.

Якими б не були мотивації сільрад на Волині, факт залишається: наразі з 74 громад, передбачених перспективним планом, утворені всього лише 6. А на сьогодні, кажуть в ОДА, уже є пропозиції створити 81 громаду замість 74. Щоправда, до Львівщини Волині далеко: там свого часу пропонували 165 громад.

Окрім утворених і діючих шести громад, ще три громади – Люблинецька та Повурська Ковельського району, а також Оваднівська Володимир-Волинського району на стадії завершення об’єднання, каже Сергій Кошарук. Причому, по Люблинецькій громаді документи вже передані до ЦВК, аби там можна було призначити вибори.

А ось Оваднівська громада чекає змін до адміністративно-територіального устрою України, що в руках нардепів, тому об’єднання просувається повільно.

ЧИТАТИ ЩЕ: «ЗАКОНОДАВСТВО ЗА НАМИ ПЛЕТЕТЬСЯ НА ВЕТХІЙ ПІДВОДІ», – ОБ’ЄДНАНІ ГРОМАДИ ВОЛИНІ

Крім того, з його слів, Затурцівська громада Локачинського району, Цуманська Ківерцівського району та Прилісненська Маневицького району відповідають перспективному плану і готові з дня на день подати документи.

Але це не все. Подають документи й інші громади, та їхні пропозиції не відповідають перспективному плану. Зокрема, такі пропозиції подали Угринівська та Сенкевичівська сільради Горохівського району, Дубівська сільрада Ковельського району та ще низка сільрад.

Власне, є висока ймовірність, що Кабмін може не затвердити їхнє об’єднання, як це було раніше: 22 подані громади не відповідали перспективному плану і їх пропозиції відхилили.

Чимало населених пунктів висловлюються різко проти об’єднання з центрами, які вказані в перспективному плані. Приміром, під час громадських слухань ради сіл Радошин і Колодяжне Ковельського району стало відомо, що селяни не хочуть об’єднуватися з Любитовом, де Любитів мав стати центром, натомість хотіли об’єднатися в свою громаду.

У Ківерцівську громаду не хоче вливатися Борохівська сільрада. Скулин не хоче об’єднуватися з Білином у Ковельському районі. І таких прикладів – на Волині чимало. А про приєднання сіл до міст – то взагалі окрема історія: села не спішать приєднуватися до міст.

Є, щоправда, і випадки, коли села хочуть доєднатися до діючої громади, приміром, до Голобської громади бажає приєднатися село Байківці.

Отож, децентралізація на Волині поступово починає перетворюватися на «Санта-Барбару»: села хочуть створювати альянси, а чи їм вдасться об’єднатися – то питання відкрите. Бо фахівці мають обрахувати їх спроможність: чи виживуть ці ж громади за умови об’єднання, чи будуть дотаційними і постійно давитимуть «на жалість» органи влади вищих рівнів.

Експерти ж зауважують: у процесі формування громад найважливішу роль має відігравати економічна складова: бо коли громади отримають мало грошей тільки тому, що не захотіли укрупнюватися, тоді й переглянуть свої позиції.

Натомість автори децентралізації говорили про те, що перехідний період має завершитися за 2 роки, себто восени 2017 року. Час спливає, та, не виключено, що перехідний період може затягнутися.

Та як би не було, але голова ОДА Володимир Гунчик вже дав доручення відповідальним підрозділам опрацювати пропозиції до зміни перспективного плану, підрахувати спроможність таких громад і подати в серпні зміни і доповнення до перспективного плану. А тим часом об’єднані громади очікують на прийняття низки нормативних документів, якими вони мають керуватися в своїй роботі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Сераховичі Показати IP 13 Червня 2016 19:19
Нас залишають без права вибору! Все вирішують депутати рай ради та деякі обласноі! Разом з тим об"єднання не передбачає "роз"єднання" (виходу) на законодавчому рівні!
Анонім Показати IP 13 Червня 2016 20:37
Це порушення 5 стаття Єворпейської хартії місцевого самоврядування. По причині того що у конституції не провели змін з приводу децентралізації такі обєднання є поза конституцією і є незаконними.
петро Показати IP 13 Червня 2016 22:59
у шацьку о кусько с віннічук с сидорук вж е провели децентралізцію тепер закривають школи потім фапи а потім і самі підуть ....... а людям яких скоротять як жити так і району скоро не буде запитання де поділись гроші у минулому році були.... а тепер.....................
С. Сидорук до петро Показати IP 15 Червня 2016 17:33
Шановний "петро". Вибачте що з маленької букви, але це Ви так себе назвали. Так я беру на себе відповідальність за децентралізацію в свому районі. Але школи закривають не лише у Шацькому районі (взагалі більше 130 шкіл на Волинську область при тому що планують закривати навть в тих районах де не пройшла децентралізація (приміром в Турійському районі на сесії райради було закрито 4 школи, хоча не створено ЖОДНОЇ громади)). Тому хочу сказати що Ви зовсім не орієнтуєтесь в нинішній ситуації, або просто Вам нема про що писати.
С.Сидорук до петро Показати IP 15 Червня 2016 17:35
По друге. О.Кусько приймав участь у децентралізації, але ніяк не С.Віннічук.
іван Показати IP 14 Червня 2016 10:56
вчмтельську субвенцію забрали для фінансування сільських рад а нині плачуть що коштів не має на освіту а все віннічук з корольчуком намутили
С.Сидорук до іван Показати IP 15 Червня 2016 17:39
"вчмтельську субвенцію" не забрали для фінансування сільрад. Якщо не вірите, прийдіть і я Вам все доведу. Віннічук і Корольчук тут не винні. Не вірите, читайте пост вище.
петро Показати IP 14 Червня 2016 10:59
правильно іван пише тільки корольчук уже в луцьку а віннічук селищний голова а карпук із сидоруком будуть крайні
С.Сидорук до петро Показати IP 15 Червня 2016 17:45
Крайнім завжди має хтось бути. Просто є інколи є тупе виконання доручень, а є свідомий погляд на реальність. Якщо хтось не зрозумів, приходьте на прийом. Всіх вислухаю, всіх розкажу та постараюсь довести правильність своїх дій. (Завжди легше критикувати ніж робити - це моє особисте враження)
axabnrg Показати IP 14 Червня 2016 11:06
Так буде і у нас: «Ефект децентралізації: науковий центр і 3D-кінотеатр в чеському селі» http://www.radiosvoboda.org/content/article/27752624.html
С.Сидорук Показати IP 15 Червня 2016 17:51
Приємно одне, що з 6 постів 3 пости належать жителям Шацького району, яким не всерівно, що буде відбуватиметься взавтра в нас в районі. Хоча багато із сказаного не зовсім відповідає дійсності, але основне тут НЕБАЙДУЖІСТЬ до того, що відбувається навкруги.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus