USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Сільські ради Волині не надто вдоволені пропонованим об’єднанням

23 Червня 2015 15:40
У перспективному плані об’єднання громад, який пропонує Офісом реформ на Волині, є 68 центрів об’єднаних громад. Але не всі сільські голови і депутати облради задоволені цим перспективним планом.

Нагадаємо, на Волині запропонували план об’єднання громад. Сьогодні, 23 червня, відбулося засідання координаційної ради органів місцевого самоврядування. Саме таке засідання і обговорення вирішили провести напередодні позачергової сесії обласної ради. Адже 25 червня запланована позачергова сесія облради, де мають розглянути перспективний план.

Так, в присутніх з’явилося чимало питань. Приміром, в Шацькому районі хочуть створити одну громаду, як і в Старовижіському районі. Але голова Світязької сільради під час засідання заявив: Світязька сільрада може конкурувати з Шацьком як адмінцентром. А створена координаційна рада з питань децентралізації в районі не збиралася.

Згідно з перспективним планом, з 412 сільрад стане 68 центрів об’єднаних громад. Але виявилося, що не всі сільські ради погоджуються з цим перспективним планом. Так, після тривалого обговорення голова облдержадміністрації Володимир Гунчик запропонував винести на розгляд сесії перспективний план в тій частині, де сільські громади вже зібрали документи і чекають затвердження перспективного плану, аби об’єднатися.

Решта ж сільрад, які в цей варіант плану не ввійшли і не запропонували свого варіанту об’єднання, в липні залишаться без дотацій з районного і обласного бюджетів. І тоді вони нехай вирішують: укрупнюватися чи ні.

Власне, декілька громад усе ж готові об’єднатися, таких майбутніх громад є більше 30-ти.

А об’єднання громад мають завершити по всій Україні до кінця 2015 року.

Що дасть об’єднання громадам: 60% податку на доходи фізичних осіб, освітню і медичну субвенції, реєстраційні послуги, акциз. Але разом з грошовими надходженнями водночас збільшиться й відповідальність: ЦНАПи, ФАПи, відділки міліції, реєстраційна служба і тому подібне.

Власне, обговорювали депутати два варіанти: або прийняти перспективний план, який охоплює 100% населених пунктів області і його міняти згідно пропозицій сільрад, або ж прийняти перспективний план, який відображає лише наміри тих громад, які вже з січня готуються до об’єднання й ініціюють його.

Зауважимо, необ’єднані громади з 1 липня залишаться без дотацій. А об’єднані громади в міжбюджетних відносинах отримають статус міст обласного значення.

Під час обговорення багатьох депутатів обурило те, що перспективний план, який їм пропонують затвердити, вони побачили або за день до обговорення, або й того дня. Натомість представники Офісу реформ Анатолій Пархом’юк та Сергій Кошарук переконували, що матеріали є на їх ресурсах. Але це не пояснює, чому матеріали, які були надані для публікації на сайті облради – нечитабельні.

Власне, активне обговорення вилилося в низку пропозицій. До прикладу за перспективним планом, в Маневицькому районі планується лише дві громади. Але вже в районі є інформація про те, що хочуть об’єднатися мінімум 6 подібних центрів, які можуть розмістити всі інфраструктурні об’єкти. Утім, виникає питання, наскільки такі громади будуть спроможними утримувати ці об’єкти. До слова, варіант з двома адмінцентрами в Мінрегіонбуді визнаний за зразковий.

Натомість в Ковельському районі, погодилися депутати, план об’єднання громад - обґрунтований.

Щодо Старовижівського району, де запропонували створити одну громаду, то там теж з’явилися кілька пропозицій. Проблема в тому, що з віддалених сіл до адмінцентру 35 кілометрів. Тим паче, в кожному селі має бути обраний староста, який буде членом виконкому об’єднаної громади. А таких сіл – 42, тож виконком буде багаточисельним і виникає питання, як він зможе приймати колегіальні рішення.

Крім того, прозвучали ініціатива про те, щоб села навколо Луцька приєднати до міста, адже всі маршрутки в села їдуть з Луцька, діти з сіл навчаються в Луцьку, громадяни отримують медичні послуги в Луцьку.

Дехто з депутатів запропонував відкласти засідання сесії, опитати сільських і селищних голів і врахувати їхню думку. Але перспективний план має бути поштовхом до реформ. В облдержадміністрації ж кажуть: якщо громади не захочуть об’єднатися, то залишаться у первісному вигляді, незважаючи на перспективний план.

Цікаво, що аналізувати перспективний план будуть в Мінрегіонбуді по кожному об’єднанню. Якщо якесь об’єднання не буде самодостатнім і потребуватиме додаткових дотацій, то документи можуть повернути на доопрацювання. Відтак, сільські ради ставлять в цікаву ситуацію: не об’єднаються – залишаться без грошей, їм лише дають вибір з ким об’єднатися. Але й тут мають виконуватися певні умови: громада має бути дієздатною.

До слова, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, для чого сільрадам на волині об’єднуватися у громади, а також, «дві правди» Гунчика про децентралізацію на Волині. Де істина?

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ НОВИН ПРО АДМІНРЕФОРМУ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus