USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вичерпну інформацію про децентралізацію влади надає інформаційний куточок у ВКМ

10 Липня 2015 12:55
Україна отримала другий шанс реалізувати реформу, подібну до тієї, яку планував здійснити голова Центральної Ради УНР Михайло Грушевський у 1917-1918 роках.

Варто зазначити децентралізація влади – це позбавлення корумпованої системи влади, яка дісталась Україні у спадок від більшовиків ще з 1917 року, коли керівництво державою здійснювала центральна влада, а не громада. Про це розповів член Конституційної комісії, член-кореспондент Національної академії законотворчих наук Сергій Головатий під час зустрічі членів конституційної комісії з журналістами українських регіональних видань з питань децентралізації та констистуційної реформи 8 липня .

Вичерпну інформацію про адмінреформу в рамках децентралізації влади надають в інформаційному куточку «Адміністративна реформа у Волинській області», який почав функціонувати з 8 липня у Волинському краєзнавчому музеї.

Куточок покликаний надати відвідувачам вичерпну інформацію про ті зміни в устрої нашого краю, які нині відбуваються в рамках децентралізації влади і реформи місцевого самоврядування в Україні загалом.

У музеї представлено:

- документи уряду щодо методики формування спроможних територіальних громад;

- рішення Волинської обласної ради «Про схвалення проекту перспективного плану формування територій громад Волинської області»;

- сам проект плану, згідно з яким в області має бути утворено 74 самодостатні громади;

- документи з історії адміністративно-територіальних змін нашого краю впродовж ХХ – ХХІ століть;

- нова карта Волинської області з поділом на новоутворені громади.

Таку інформацію подає сайт Волинського краєзнавчого музею за авторством старшого наукового співробітника відділу новітньої історії музею Володимира Лиса.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЗАМІСТЬ ГОЛІВ ОДА І РДА - ПРЕФЕКТИ. ЇХНІ ПОВНОВАЖЕННЯ

Переспективний план формування територій громад на Волині. Натисніть на карту для збільшення:



До слова, нещодавно на прохання кореспондента Інформаційного агентсва Волинські новини член Конституційної комісії Юрій Ганущак прокоментував і перспективний план Волині.

Також у повідомленні Волинського краєзнавчого музею йдеться, що ці матеріали розміщені як доповнення до виставки «У боротьбі за демократичну Конституцію України». Адже нинішня реформа місцевого самоврядування відбувається у ширшому контексті змін Основного Закону нашої держави, аби Конституція України відповідала європейським демократичним цінностям.

Власне, ще голова Центральної Ради УНР Михайло Грушевський у 1917-1918 роках намагався здійснити подібну реформу, зокрема, відстоюючи «широке громадське самоврядування, яке має на оці проект нашої конституції, будуючи нову Україну на основах децентралізації». Внаслідок втрати Україною у 1920 році незалежності ідеї Михайла Грушевського так і не було реалізовано.

Але схоже, що тепер Україна отримала другий шанс на прийняття демократичної Конституції й адміністративно-територіальний поділ, який би базувався на європейських принципах децентралізації.

Наукові співробітники музею продовжуватимуть стежити за процесом конституційних реформ та змінами у місцевому самоврядуванні й оперативно інформуватимуть відвідувачів про них.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ НОВИН ПРО АДМІНРЕФОРМУ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus